346
Tα εμβόλια mRNA μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου | Shutterstock

Ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:58
Tα εμβόλια mRNA μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου
|Shutterstock

Ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 17:58

Mε εξαιρετικά γρήγορο, σχεδόν πρωτοφανή ρυθμό προχωρούν οι δοκιμές ενός νέου αντικαρκινικού εμβολίου. Αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Moderna και χρησιμοποιήθηκε η ίδια τεχνολογία με εκείνη του εμβολίου mRNA για τον κορονοϊό. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται στον καρκίνο.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, το νέο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής ως θεραπεία για το μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα αποτελέσματα μιας δοκιμής σε ασθενείς που βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας έδειξαν ότι είχε μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο επανεμφάνισης μελανώματος, μετά και από την απαραίτητη για την περίσταση χειρουργική επέμβαση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χαρακτηρίζει το εμβόλιο «θεραπεία καινοτομίας» και γνωστοποίησε ότι θα επιτρέψει την επίσπευση της δοκιμής του σε τελικό στάδιο. Η FDA προχωρά σε τέτοιες αποφάσεις όποτε μια πειραματική θεραπεία δείχνει σημάδια δράσης αποτελεσματικότερα σε σχέση με τις ήδη διαθέσιμες θεραπείες.

Η εκπαίδευση της άμυνας

Ενας από τους λόγους εξάπλωσης του καρκίνου είναι ότι η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να τον εντοπίσει. Μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου, ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν ενεργά. Εαν αφεθούν να πολλαπλασιαστούν, ο καρκίνος θα επανεμφανιστεί.

Το νέο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει πρωτεΐνες μοναδικές στα καρκινικά κύτταρα ενός ασθενούς – με τον ίδιο περίπου τρόπο που εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό του κορονοϊού, τις αποκαλούμενες πρωτεΐνες «ακίδες». Ετσι, τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού μπορούν στη συνέχεια να εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφουν.

Η Moderna προετοιμάζει τώρα τη δοκιμή του εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος με μελάνωμα σε τελικό στάδιο, αλλά σχεδιάζει  δοκιμές και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο αποκαλούμενος μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, που είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, καθώς καλύπτει το 85% των διαγνώσεων.

«Τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αντικαρκινικά εμβόλια mRNA ίσως ανοίξουν έναν νέο δρόμο στη θεραπεία του μελανώματος, αλλά και άλλου τύπου καρκίνων» αναφέρει ο Στίβεν Χογκ, πρόεδρος της Moderna.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...