685
Ντε Γιονγκ και Κρίστιανσεν αποχωρούν απογοητευμένοι μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | REUTERS/Carl Recine

Η Μπαρτσελόνα «μικραίνει» στην Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2023, 14:33
Ντε Γιονγκ και Κρίστιανσεν αποχωρούν απογοητευμένοι μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
|REUTERS/Carl Recine

Η Μπαρτσελόνα «μικραίνει» στην Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2023, 14:33

Στις δυο αναμετρήσεις της ομάδας τους με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ετρεξαν, ίδρωσαν, έδωσαν μάχες. Στο συναρπαστικό ματς της Βαρκελώνης, με τα 4 γκολ και τις -συνολικά- 36 τελικές προσπάθειες, κράτησαν την πόρτα της πρόκρισης ανοικτή. Και χθες (Πέμπτη), στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ», προηγήθηκαν νωρίς (18’) με μια… περιπετειώδη εκτέλεση πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Θα μπορούσαν να έχουν πετύχει και δεύτερο γκολ, στο 45’, όταν ο Ντε Χέα έχασε την μπάλα μέσα στην περιοχή του. Στο τέλος, όμως, έφυγαν ηττημένοι. Το καλύτερο δυνατό, δεν ήταν αρκετό.

Η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του ποδοσφαίρου έδωσε, πάλι, δικαιώματα στον κάθε Αλεχάντρο Γκαρνάτσο να την πικάρει. «Η μεγάλη ομάδα πέρασε στον επόμενο γύρο», πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αργεντινός μεσοεπιθετικός -με ισπανικές ρίζες, καθώς γεννήθηκε στη Μαδρίτη- της Γιουνάιτεντ. Απρέπεια, για κάποιον που έχει προπονηθεί με την εθνική ομάδα της Αργεντινής δίπλα στον Λιονέλ Μέσι. Αλλά η μαύρη αλήθεια είναι πως εδώ και μερικά χρόνια η Μπαρτσελόνα, όλο και μικραίνει. Από το 2015, που σήκωσε την Κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ για τελευταία φορά μέχρι σήμερα, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, σεζόν με τη σεζόν, στα Κύπελλα Ευρώπης.

Οι ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η μισητή της αντίπαλος, Ρεάλ Μαδρίτης, κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο τέσσερις φορές. Το κέρδισαν, επίσης, η Λίβερπουλ, η Μπάγερν και η Τσέλσι. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Γιουβέντους, η Τότεναμ, η Παρί Σεν-Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι έφτασαν στον τελικό. Η Λίβερπουλ, άλλες δυο φορές. Από τότε που ο Μέσι μετακόμισε στο Παρίσι, η Μπαρτσελόνα δεν έχει εμφανιστεί, καν, στη φάση των νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Ιδίως ο εφετινός αποκλεισμός της ήταν πολύ οδυνηρός από οικονομικής πλευράς. Δεν τη βοήθησε και η τύχη. Κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Μπάγερν Μονάχου και την Ιντερ. Είχε να αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς βασικών της παικτών. Αλλά, και πάλι. Το ότι νίκησε μόνο τη Βικτόρια Πλζεν (δυο φορές), και ηττήθηκε από τους Βαυαρούς εντός και εκτός έδρας με συνολικό σκορ 0-5, δεν δικαιολογείται.

Μετά το «σοκ» του πρόωρου αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Οκτώβριο, η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ δεν ήταν, απλώς, ο νέος στόχος, αλλά επιτακτική ανάγκη. Για το πρεστίζ του συλλόγου, αλλά και για να καλυφθεί ένα μέρος της οικονομικής ζημιάς. Το καλοκαίρι είχαν δαπανηθεί, περίπου, 200 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας (Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια…), ενώ οι επιδόσεις της στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν πολύ ενθαρρυντική (σε 22 αγώνες μετράει 19 νίκες και μόνο μια ήττα). Κι όμως, η Μπαρτσελόνα δεν είδε προκοπή ούτε σε αυτή τη διοργάνωση. Οπως και πέρυσι, άλλωστε, που αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Πριν, καν, βγει ο Φεβρουάριος, το ευρωπαϊκό ταξίδι των «Μπλαουγκράνα» ολοκληρώθηκε.

Μπουσκέτς, Κρίστιανσεν και Κεσιέ μετά την ήταν της Μπαρτσελόνα

Η απαξίωση της Μπαρτσελόνα στα ευρωπαϊκά γήπεδα αποτυπώνεται και στη στατιστική. Στους 15 τελευταίους αγώνες της με αντίπαλο από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, ή τη Γαλλία, έχει καταγράψει μόλις μια νίκη (επί της Νάπολι), πέντε ισοπαλίες και εννέα ήττες. Ποιος θα το πίστευε, εκείνο το βράδυ του θριάμβου της στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, τον Ιούνιο του 2015, ότι ο καταλανικός σύλλογος θα βίωνε τέτοια παρακμή…

Στη Λα Λίγκα η Μπαρτσελόνα καλπάζει προς τον τίτλο. Είναι πρώτη στη βαθμολογία, οκτώ πόντους μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά η διαφαινόμενη κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος (για πρώτη φορά μετά το 2019) θα είναι μικρή παρηγοριά για μια ομάδα που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, υποχρέωνε φίλους και εχθρούς να υποκλιθούν στο μεγαλείο της.

Ο Μέσι της λείπει αφάνταστα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους τρεις μήνες που ο «CR7» δεν ανήκει στο ρόστερ της, σε 20 επίσημα ματς, έχει να επιδείξει 16 νίκες τρεις ισοπαλίες και, μόλις, μια ήττα: από τη πρωτοπόρο Αρσεναλ με γκολ στο 90’. Συνεχίζει και στις τέσσερις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει, και την προσεχή Κυριακή στον τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στη Νιούκαστλ, θα διεκδικήσει τον πρώτο της τίτλο σε αυτή τη σεζόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...