238
Ο Ορμπαν μιλά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, στις 18 Φεβρουαρίου | REUTERS/Bernadett Szabo

Ο Ορμπαν για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Ναι μεν, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 11:38
Ο Ορμπαν μιλά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, στις 18 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Bernadett Szabo

Ο Ορμπαν για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Ναι μεν, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 11:38

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, μαζί με την Τουρκία, που δεν έχει επικυρώσει ακόμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, από τη μία λέει ότι στηρίζει την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και από την άλλη, καθυστερεί όσο μπορεί, την επικύρωσή της από το ουγγρικό Κοινοβούλιο, προβάλλοντας εδώ και μήνες, διάφορες δικαιολογίες.

Τώρα, o ούγγρος πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων προτού εγκρίνουν την ένταξη των δύο κρατών.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ορμπαν επεσήμανε ότι ζήτησε από τους βουλευτές του εθνικιστικού κόμματός του Fidesz να στηρίξουν το αίτημα των δύο χωρών, αλλά πρόσθεσε ότι κάποιοι «δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι» με την επέκταση του ΝΑΤΟ και επιθυμούν να διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τελικά θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η χώρα του στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως επεσήμανε ότι θα πρέπει να εισακουσθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας, διαφορετικά θα αποτύχει η προσπάθεια επέκτασης της Συμμαχίας.

«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι επίσης σύμμαχοί μας, και κατά συνέπεια πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να προσέξουμε την Τουρκία, καθώς τελικά η όλη διαδικασία θα περιέλθει σε τέλμα. Αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας, τότε η επέκταση μπορεί να αποτύχει», κατέληξε.

Η Ουγγαρία προσπαθεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της έγκρισης ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι υπάρχουν «διαδικαστικά ζητήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...