369
Πιγκουίνοι στη νήσο Μακουάρι. Το προστατευόμενο πάρκο στο οποίο διαβιούν θα τριπλασιαστεί σε μέγεθος | Shutterstock

Αυστραλία: Ενα θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Γερμανίας για την προστασία της άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 13:26
Πιγκουίνοι στη νήσο Μακουάρι. Το προστατευόμενο πάρκο στο οποίο διαβιούν θα τριπλασιαστεί σε μέγεθος
|Shutterstock

Αυστραλία: Ενα θαλάσσιο πάρκο στο μέγεθος της Γερμανίας για την προστασία της άγριας ζωής

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2023, 13:26

Η κυβέρνηση της Κανμπέρα στην Αυστραλία σχεδιάζει να μετατρέψει μια τεράστια έκταση στο Νότιο Ωκεανό σε θαλάσσιο πάρκο, ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας για εκατομμύρια πιγκουίνους και θαλάσσιες φώκιες γύρω από τη νήσο Μακουάρι.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Τάνια Πλίμπερζεκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να τριπλασιάσει την έκταση του Θαλάσσιου Πάρκου Μακουάρι, σε μια κίνηση παγκόσμιας σημασίας, που θα δημιουργήσει προστατευόμενη έκταση εμβαδού 388.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Guardian. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, πρόκειται για έκταση όση η Γερμανία.

«Το Θαλάσσιο Πάρκο Μακουάρι είναι μια απομονωμένη “χώρα των θαυμάτων” για την άγρια ζωή, ένας πολύ μεγάλης σημασίας βιότοπος για εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά, πιγκουίνους και φώκιες», είπε η Πλίμπερζεκ. «Επεκτείνοντας και αυξάνοντας την προστασία των υδάτων γύρω από το Μακουάρι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύ σημαντικό οικοσύστημα καλύτερα στο μέλλον».

Το νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Τασμανία και την Ανταρκτική είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας σημείο τροφοδοσίας και αναπαραγωγής για τα θαλάσσια πουλιά, τους πιγκουίνους και τις φώκιες.

Είναι μια λωρίδα γης, μήκους 34 χιλιομέτρων, η οποία μαζί με τη θάλασσα γύρω της φιλοξενεί είδη όπως οι βασιλικοί πιγκουίνοι, τα άλμπατρος και οι τριχωτές φώκιες της Υποανταρκτικής. Η κυβέρνηση θα θέσει την πρότασή της σε δημόσια διαβούλευση. Η Πλίμπερζεκ είπε ότι η επέκταση του πάρκου θα αυξήσει την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Αυστραλίας κατά 48,2%.

Οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος δέχθηκαν θετικά την πρόταση. «Εάν εγκριθεί, θα δώσει στα είδη του νησιού την ευκαιρία να προσαρμοστούν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή», είπε η Εμιλι Γκρίλι, υπεύθυνη για την Ανταρκτική του WWF-Australia.

«Η κίνηση αυτή είναι σημαντική για την προστασία των Ωκεανών στο νότιο ημισφαίριο, μια περιοχή όπου η δραματική αλλαγή του κλίματος επηρεάζει πολλά απειλούμενα είδη άγριας ζωής», συμπλήρωσε.

Το πάρκο δημιουργήθηκε αρχικά το 1999 και όπως επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος «ήταν καιρός να ανανεωθεί».

Εκείνοι που ανησυχούν και έχουν τις αμφιβολίες τους για την επέκταση του πάρκου είναι όσοι εμπλέκονται με τη βιομηχανία της αλιείας. Η Βερόνικα Παπακώστας, επικεφαλής της Ένωσης Αλιέων της Αυστραλίας, είπε ότι «το υπουργείο πάει πολύ μακριά και η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά πολλές οικογένειες της Αυστραλίας που ζουν από την αλιεία».

«Δεν είναι παρά ένα κόλπο για να κερδίσουν τις ψήφους των “πράσινων” και να κάνουν τις ΜΚΟ ευτυχισμένες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...