Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου» που διεξήχθη την Τετάρτη στη Βαρσοβία.
«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Στην Πολωνία βρίσκεται και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που είναι παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σχολίασε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.
Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τη μολδαβή ομόλογό του, την οποία διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της καταγγελίας που διατύπωσε η Σάντου για ρωσικό σχέδιο ανατροπής της ηγεσίας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας που απέτρεψε το Κισινάου.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας» κατά τη συνάντησή του με την μολδαβή πρόεδρο Μάγια Σάντου, ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Ανέδειξε ακόμα, το θέμα της συνεχιζόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Μολδαβία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συμπληρώνει.
Η Σάντου κατήγγειλε προ ημερών πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Μολδαβίας και να σπείρει «χάος» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γκαβριλίτα, ο νέος πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσάν δεσμεύτηκε να ακολουθήσει φιλοευρωπαϊκή πορεία και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της Υπερδνειστερίας -μια υποστηριζόμενη από τη Μόσχα αποσχισθείσα περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο διέψευσε τον ισχυρισμό περί σχεδίου συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της μολδαβικής κυβέρνησης, κατηγόρησε το Κισινάου για αντιρωσική ατζέντα και προειδοποίησε την Μολδαβία να μην επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News