583
O Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας, μιλά στα ΜΜΕ υπό το βλέμμα της Ιλιάσα και της Κούμπιλα Σαμπάζ, θυγατέρων του Μάλκολμ Χ | REUTERS/Mike Segar

Οι κόρες του Μάλκολμ Χ μηνύουν το FBI, τη CIA και το NYPD για 100 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 10:14
O Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας, μιλά στα ΜΜΕ υπό το βλέμμα της Ιλιάσα και της Κούμπιλα Σαμπάζ, θυγατέρων του Μάλκολμ Χ
|REUTERS/Mike Segar

Οι κόρες του Μάλκολμ Χ μηνύουν το FBI, τη CIA και το NYPD για 100 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 10:14

H Ιλιάσα και η Κούμπιλα Σαμπάζ είναι πια δύο γυναίκες στα 60 τους. Η δεύτερη ήταν πέντε ετών όταν είδε τον πατέρα της να πέφτει νεκρός από σφαίρες σε ένα θέατρο στο Μανχάταν. H Ιλιάσα ήταν πιο μικρή, οι λειψές αναμνήσεις από τον πατέρα της βασίζονται σε κάτι ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ο πατέρας τους ήταν ο Μάλκολμ Χ, μια θρυλική όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Τώρα μηνύουν το αμερικανικό κράτος για τον φόνο.

Σε μια νέα τροπή αυτού του αμερικανικού θρίλερ –όπως ήταν η ζωή και το βίαιο τέλος του Μάλκολμ Χ σε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια–, η Ιλιάσα Σαμπάζ είπε ότι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες απέκρυψαν δολίως αποδείξεις ότι «συνωμότησαν και εκτέλεσαν το σχέδιο δολοφονίας του Μάλκολμ Χ».

«Επί χρόνια, η οικογένειά μας αγωνίστηκε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία του» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, στην επέτειο της δολοφονίας του πατέρα της, το 1965. Το 2021, οι δύο γυναίκες είχαν ζητήσει να ανοίξει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας του Μάλκολμ Χ, μετά τις καταγγελίες για τον ρόλο πρακτόρων του FBI στην εκτέλεση του πατέρα τους.

Η Ιλιάσα Σαμπάζ, τρίτη κόρη του Μάλκολμ Χ και της Μπέτι Σαμπάζ, είπε ότι μηνύει το FBI, τη CIA, την αστυνομία της Νέας Υόρκης και άλλες κρατικές υπηρεσίες για τον θάνατο του πατέρα της. Επειτα πήρε τον λόγο ο δικηγόρος των δύο γυναικών, ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ένας νομικός που ειδικεύεται σε πολιτικά δικαιώματα αλλά και σε αγωγές για αποζημιώσεις λόγω θανάτου ή τραυματισμού.

Στην κοινοποίηση των προθέσεων της οικογένειας –ο νόμος απαιτεί να υποβάλλεται αυτό το έγγραφο σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες πριν από την υποβολή της μήνυσης– οι αδελφές Σαμπάζ λένε ότι θα ζητήσουν αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει μια υπόθεση που είναι «σε εκκρεμότητα». Το FBI και η CIA δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Μάλκολμ Χ ήταν μια ηγετική προσωπικότητα του Εθνους του Ισλάμ, της πιο ισχυρής αφροαμερικανικής μουσουλμανικής οργάνωσης η οποία κήρυττε τον ρατσισμό από την ανάποδη: απαιτούσε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών και τιμωρούσε όποιον Αφροαμερικανό τολμούσε να έχει σχέσεις με λευκούς.

Ηταν επί δέκα και πλέον χρόνια ο εθνικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, όμως το 1964 διέρρηξε τις σχέσεις του μαζί της και μετρίασε ορισμένες από τις παλαιότερες απόψεις του για τον φυλετικό διαχωρισμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή ορισμένων μελών του Εθνους του Ισλάμ και να δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Ηταν 39 ετών όταν τρεις ένοπλοι τον πυροβόλησαν επί σκηνής, ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Audubon Ballroom της Νέας Υόρκης, στις 21 Φεβρουαρίου 1965. Η Σαμπάζ, που τότε ήταν 2 ετών, ήταν παρούσα μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της. Λίγο αργότερα, συνεργάτες του Μάλκολμ Χ είπαν ότι πίστευαν πως διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες γνώριζαν το σχέδιο δολοφονίας του και επέτρεψαν να υλοποιηθεί.

Ο Τάλματζ Χάγιερ, που τότε ήταν μέλος του Εθνους του Ισλάμ, ομολόγησε στο δικαστήριο ότι ήταν ο ένας από τους δολοφόνους. Το 2021 ένας δικαστής της Νέας Υόρκης ανέτρεψε τις καταδίκες δύο άλλων ανδρών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον φόνο και παρέμειναν για δεκαετίες στη φυλακή. Ο Χάγιερ έλεγε επί χρόνια ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι και ότι οι συνεργοί του ήταν άλλα μέλη του Εθνους του Ισλάμ.

Οι δύο άνδρες αθωώθηκαν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Μανχάταν που ανέφερε ότι από την έρευνά της διαπιστώθηκε πως οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν στοιχεία που, αν είχαν αποκαλυφθεί, θα οδηγούσαν κατά πάσα πιθανότητα στην απαλλαγή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...