683
Κάτοικος της Σεβαστούπολης βγάζει σέλφι με τον Πούτιν πίσω του στη γιγαντοοθόνη | REUTERS/Alexey Pavlishak

Κίεβο: Ο Πούτιν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα – καμία ελπίδα για διάλογο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/2/2023 15:55
Κάτοικος της Σεβαστούπολης βγάζει σέλφι με τον Πούτιν πίσω του στη γιγαντοοθόνη
|REUTERS/Alexey Pavlishak

Κίεβο: Ο Πούτιν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα – καμία ελπίδα για διάλογο

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 13:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/2/2023 15:55

Eνας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε στην ομιλία του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σχόλιο για την ομιλία του ρώσου προέδρου έκανε και ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

«Βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου για τη δικαιοσύνη και το διεθνές Δίκαιο», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στην Αυστρία, Ολεξάντερ Σέρμπα, έγραψε στο Twitter ότι ο Πούτιν είναι ψεύτης και ότι η Δύση προσπάθησε να αποτρέψει τον πόλεμο, όχι να τον ξεκινήσει, θυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς και άλλοι δυτικοί ηγέτες είχαν ταξιδέψει στο Κρεμλίνο για να πείσουν τον ρώσο πρόεδρο να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Αντον Γερατσένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, απάντησε στον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία είχε σοδειά-ρεκόρ στα σιτηρά αυτό τον χρόνο: «Ο αυθάδης ψεύτης δεν είπε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι, που μετέφεραν με τα τρένα στη Ρωσία».

Μπλίνκεν: Ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New START είναι ανεύθυνη και οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα, δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της είναι πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά για να δούμε τι κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία. Φυσικά θα βεβαιωθούμε ότι σε κάθε περίπτωση, έχουν την κατάλληλη στάση για την ασφάλεια της χώρας μας και των συμμάχων μας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε ανοιχτή την πόρτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο κόσμος αναμένει από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να ενεργήσουν υπεύθυνα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, όχι η Ουκρανία

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, λίγη ώρα μετά την ομιλία του Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του ρώσου προέδρου να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η ομιλία του Μπάιντεν στη Βαρσοβία

Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει το απόγευμα της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».

Η εν λόγω ομιλία του αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.

Μία δημοσιογράφος στέλνει ανταπόκριση από το σημείο όπου θα μιλήσει ο Τζο Μπάιντεν, στη Βαρσοβία – REUTERS/Aleksandra Szmigiel

«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...