946
Ο Ρίτσαρντ Μπέλζερ στη Νέα Υόρκη, το 2016 | John Lamparski/WireImage

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο «ντετέκτιβ Μαντς» της σειράς «Νόμος και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 11:35
Ο Ρίτσαρντ Μπέλζερ στη Νέα Υόρκη, το 2016
|John Lamparski/WireImage

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο «ντετέκτιβ Μαντς» της σειράς «Νόμος και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2023, 11:35

Ο Ρίτσαρντ Μπέλζερ, που υποδυόταν για 10 χρόνια τον ντετέκτιβ Μαντς, σε πολλές σειρές, κυρίως στο δημοφιλές «Law and order, SVU» (Νόμος και τάξη, μονάδα σεξουαλικών εγκλημάτων), πέθανε την Κυριακή, στο Μπολιέ-σουρ-Μερ της νότιας Γαλλίας, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια. Ηταν 78 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο φίλος του Μπλι Σεφτ, ο οποίος γύριζε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του Μπέλζερ. Ο Σεφτ είπε ότι ο φίλος του υπέφερε από προβλήματα στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα εδώ και χρόνια.

Οταν δεν έπαιζε στην τηλεόραση, ο Μπέλζερ έκανε εμφανίσεις ως κωμικός. Ετσι άλλωστε είχε ξεκινήσει την καριέρα του, σε νεαρή ηλικία. Οταν ήταν μικρός, η μητέρα του τον κακοποιούσε, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, και αυτός επιστράτευε το χιούμορ ώστε να την κάνει να γελάσει και να μην τον χτυπήσει.

Το ιδιαίτερο χιούμορ του είχε φέρει και στον ρόλο του Μαντς, κάτι που τον έκανε έναν από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες των σειρών «Νόμος και Τάξη». Ηταν μάλιστα τόσο περιζήτητος, που υποδύθηκε τον ντετέκτιβ σε 10 διαφορετικές σειρές από το 1993 έως το 2003, ανάμεσά τους τα «Sesame Street» and «30 Rock», κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Ο Μπέλζερ γεννήθηκε το 1944 στο Κονέτικατ και πέρασε δύσκολη παιδική ηλικία σε μία από τις φτωχικές συνοικίες του Μπρίτζπορτ. Η μητέρα του πέθανε από καρκίνο και ο πατέρας του αυτοκτόνησε, πριν ο ηθοποιός κλείσει τα 25 του. Αργότερα, αυτοκτόνησε και ο αδελφός του.

Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον Μπέλζερ, καθώς έκανε πολλές δουλειές για να επιβιώσει, ενώ έφτασε να γίνει ακόμα και έμπορος ναρκωτικών.

Το 1971 απάντησε σε μία αγγελία της Village Voice που ζητούσε stand-up κωμικό. Το δοκίμασε και γρήγορα φάνηκε ότι ήταν πολύ καλός σε αυτό. Η επόμενη δουλειά του ήταν να διασκεδάζει το κοινό της δημοφιλούς εκπομπής «Saturday Night Live», λίγη ώρα πριν βγει στον αέρα.

Σιγά σιγά η φήμη του εξαπλώθηκε και διάσημοι σταρ έρχονταν σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης για να τον δουν. Ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Ντενίρο, ο Τζον Μπελούσι και ο Ρίτσαρντ Πράιορ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, η ζωή του άλλαξε, καθώς πέρασε καρκίνο στους όρχεις, αποτοξινώθηκε και παντρεύτηκε για τρίτη φορά την Χάρλι ΜακΜπράιντ, πρώην μοντέλο του Playboy και ηθοποιό.

Το 1990, κέρδισε μία αγωγή εναντίον του παλαιστή Χαλκ Χόγκαν, που τον είχε ρίξει κάτω τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι. Με τα χρήματα αγόρασε δύο σπίτια στη νότια Γαλλία, μαζί με τη σύζυγό του.

Στα 50 του, ξεκίνησε να υποδύεται τον ρόλο του Ντετέκτιβ Μαντς, που τον έκανε διάσημο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...