Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, απηύθυναν έκκληση προς όσους διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας, «για όσο χρειαστεί».
«Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Το πλαίσιό μας όμως είναι πάντα η προστασία του διεθνούς Δικαίου – και αυτό περιλαμβάνει και την παράδοση όπλων», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συζήτηση για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Αν δεν αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, θα είχαμε παντού Μπούτσα και Μαριούπολη», είπε η υπουργός και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε έως ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η γερμανίδα υπουργός ήταν κατηγορηματική: «Αν δεχόμασταν να πάρει η Ρωσία ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς Δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».
Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν τόνισε: «Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία. Ολοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. Θα έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για έναν κόσμο με διενέξεις, προειδοποίησε και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία «δεν θα επαναλάβει την άσκηση».
Αναφερόμενος στη συνοχή της Συμμαχίας, η οποία, όπως είπε, ενισχύθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι «κανείς στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα από τον Πούτιν για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, διότι «οι Ουκρανοί πολεμούν για τη χώρα τους, το μέλλον τους και τα σπίτια τους, ενώ οι Ρώσοι όχι».
Ο Κουλέμπα ξεκαθάρισε από την πλευρά της Ουκρανίας ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά, αλλαγή της Ρωσίας.
«Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων και την έλλειψη πυρομαχικών, η Μπέρμποκ εξήγησε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τους πολέμους και δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοιας κλίμακας σύγκρουση. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι από τη μία πλευρά δημιουργείται μια συμμαχία με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα άρματα Leopard και από την άλλη δρομολογούνται νέες γραμμές παραγωγής πυρομαχικών.
«Υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν πυρομαχικά για τα Gepard. Και κάποιες χώρες λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός και η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε όταν χρειάζονταν βοήθεια. Κάποιες άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι παραβιάζεται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και επέλεξαν πλευρά. Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Ετσι, ενισχύεται ο επιτιθέμενος. Παρακαλώ, διαλέξτε πλευρά», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός.
«Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει μια χώρα, σε ανθρωπιστικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο, και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι», προσέθεσε ο Μπλίνκεν και διευκρίνισε ότι οι δημοκρατίες έχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News