619
Ο Γουάνγκ Γι μιλά στη Διάσκεψη του Μονάχου | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μόναχο: Επιφυλάξεις της Δύσης για την ειρηνευτική πρόταση που θα καταθέσει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2023, 11:31
Ο Γουάνγκ Γι μιλά στη Διάσκεψη του Μονάχου
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μόναχο: Επιφυλάξεις της Δύσης για την ειρηνευτική πρόταση που θα καταθέσει η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2023, 11:31

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ετοιμάζεται να καταθέσει η Κίνα αυτή την εβδομάδα, όπως αποκάλυψε ο ανώτερος κινέζος διπλωμάτης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Οπως σημειώνει ο Guardian, οι Δυτικοί ηγέτες, παρά την επιφυλακτικότητά τους για το τελικό περιεχόμενο της πρότασης, χαιρέτισαν την κίνηση θεωρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά ως ευρωπαϊκή υπόθεση.

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο Γουάνγκ Γι, ένας από τους λίγους πολιτικούς που μπορούν να επηρεάσουν τη Ρωσία σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία ειρήνης στην επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, και ότι έχει ήδη συζητήσει τις προτάσεις της με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Ο κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα τονίσει την ανάγκη για διατήρηση των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της Χάρτας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ταυτόχρονα ανέφερε ότι πρέπει να σεβαστούν «τα νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας» της Ρωσίας.

Η Αναλένα Μπέρμποκ καλωσόρισε την κίνηση της Κίνας, λέγοντας: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να εξασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη».

Είπε επίσης ότι είχε πολύωρη συνομιλία με τον Γουάνγκ την Παρασκευή για το «τι σημαίνει μια δίκαιη ειρήνη -όχι ότι ανταμείβεις τον επιτιθέμενο, αλλά ότι υπερασπίζεσαι το διεθνές Δίκαιο και για αυτούς που έχουν δεχτεί επίθεση».

Το ίδιο μήνυμα έχει σταλεί στην Κίνα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η γερμανίδα  υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μια δίκαιη ειρήνη προϋποθέτει «ότι αυτός που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα, η Ρωσία, αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη χώρα. Η παγκόσμια ειρήνη βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε χώρας».

Χωρίς την πλήρη αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τερματισμού του πολέμου, δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Ακόμα κι αν είναι δύσκολο», όλες οι απαιτήσεις για τον τερματισμό του πολέμου με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα του Νότου

Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Μάουρο Βιέρα τόνισε ότι η χώρα του είχε καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε δυνατή μια λύση. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο να μιλάμε για τον πόλεμο. Δεν αναφέρομαι σε άμεσες διαπραγματεύσεις -θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, ίσως πρώτα να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να καθιστά δυνατή μια διαπραγμάτευση».

Κάποιες χώρες πιέζουν για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας. Το προηγούμενο ψήφισμα είχε συγκεντρώσεις 141 χώρες.

Στο Μόναχο, ο Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες παραδέχτηκαν ότι η Δύση θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να πείσει τις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου να στηρίξουν την Ουκρανία.

«Μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι χάσαμε την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια «νεοαποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική» επίθεση που «έσπασε όλα τα ταμπού» και προειδοποίησε ότι οι ουδέτεροι είναι συνένοχοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ο Ρίσι Σούνακ επίσης παραδέχτηκε ότι η Δύση θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να πείσει τον Νότο ότι οι τιμές των τροφίμων είχαν εκτοξευτεί λόγω του βομβαρδισμού των ουκρανικών εκτάσεων σιταριού από τη Ρωσία και όχι λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η Κάμαλα Χάρις, η οποία καταδίκασε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η λύση για τις αμφιβολίες του Νότου είναι να τους αντιμετωπίσει η Δύση ως εταίρους.

Τέλος, ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε Βραζιλία και Νότια Αφρική σε μια μάλλον άκαρπη προσπάθεια να αποσπάσει σαφέστερες επικρίσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε στο Μόναχο: «Για να είμαστε αξιόπιστοι και να επιτύχουμε κάτι ως Ευρωπαίοι ή Βορειοαμερικανοί στην Τζακάρτα, στο Νέο Δελχί, στην Πρετόρια, στο Σαντιάγο της Χιλής, στη Μπραζίλια ή στη Σιγκαπούρη, δεν αρκεί να επικαλεστούμε κοινές αξίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...