«Τα τανκς της Μόσχας καταλήγουν σε ναρκοπέδια και αμέσως μετά ακολουθούν τα πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού. Ετσι σκοτώθηκαν χίλιοι πεζοναύτες του Πούτιν, έτσι καταστράφηκαν δεκάδες τεθωρακισμένα» – αυτή είναι η περιγραφή της Corriere della Sera για ένα πολεμικό επεισόδιο στο Ντονμπάς. «Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν τι καταστροφή έπαθαν οι Ρώσοι. Η Μόσχα φαίνεται ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τακτικές Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» σχολίασε η ιταλική εφημερίδα.
Η ιστορία που αφηγήθηκε το ιταλικό μέσο αφορά συμβάν της 11ης Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά τεθωρακισμένα κινήθηκαν από το χωριό Πάβλικα προς το χωριό Βούχλενταρ, στο Ντονμπάς, κάπου 4 χλμ. απόσταση. Επιτελικοί Ουκρανοί, «στην έδρα τους, περίπου 10 χλμ. μακριά από το σημείο της σφαγής», είπαν στους Ιταλούς ότι περίμεναν τους Ρώσους, αφού είχαν εντοπίσει τις κινήσεις τους από τις 3 του μηνός.
La trappola di Vulhedar: il primo atto dell’attacco dell’«offensiva» diventa un cimitero dei russi https://t.co/jCtEBNdXHa
— Corriere della Sera (@Corriere) February 17, 2023
«Η υπηρεσία πληροφοριών μας», είπαν οι Ουκρανοί, «γνώριζε για την επίθεσή τους, έτσι στείλαμε καταδρομείς να ναρκοθετήσουν όλα τα χωράφια γύρω από τα χωριά. Μόλις τα τανκς των Ρώσων άρχισαν να ανατινάζονται από τις νάρκες, το Πυροβολικό μας χτύπησε μαζί με drones αλλά και Javelin». Οι Ουκρανοί έδειξαν και τα σχετικά βίντεο που κατέγραψαν τα drones. Η Corriere έγραψε ότι είδε «τα τανκς να ανατινάζονται και τους στρατιώτες να τρέχουν να κρυφτούν σε κρατήρες».
Οι Ουκρανοί εκτίμησαν το επεισόδιο ως εξής: «Μέσα σε 48 ώρες, μεταξύ 11 και 12 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 1.000 άνδρες της 40ής Ταξιαρχίας και της 150ής Ταξιαρχίας των ρώσων πεζοναυτών σκοτώθηκαν. Το ρωσικό Επιτελείο ανέφερε 500 θανάτους, όμως εμείς θεωρούμε ότι είναι διπλάσιες οι απώλειές τους. Καταστράφηκαν 120 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 65 τανκς T-72B και T-80».
Το σχόλιο που έκαναν οι αξιωματικοί των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών για το συγκεκριμένο επεισόδιο αφορούσε «τις δύο αντίθετες στρατηγικές» που συγκρούονται στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Κατά τη γνώμη τους, «οι Ρώσοι είναι κολλημένοι στο παρελθόν, στο πυραμιδικό σχήμα οργάνωσης του στρατεύματος», ενώ οι Ουκρανοί «προβάλλουν την τεχνολογία του μελλοντικού Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Τι εννοούσαν οι Ουκρανοί με αυτή τη φράση τους; Οτι παρέχουν αυτονομία δράσης στα κατώτερα στελέχη του στρατού τους, ότι δεν δέχονται και δεν εκτελούν εντολές άνωθεν, όπως κάνουν οι Ρώσοι. Οτι, δηλαδή, είναι ευέλικτοι στο πεδίο. «Οι λοχίες της πρώτης γραμμής έχουν την εξουσία να προσαρμόζουν τα αρχικά σχέδια, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά».
Η επίθεση στο Βούλχενταρ ήταν η πρόβα τζενεράλε της αναμενόμενης «εαρινής επίθεσης» των Ρώσων. Οι στρατηγοί του Πούτιν ήθελαν να του κάνουν ένα δώρο ενόψει της ομιλίας του προς το έθνος, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν τα κατάφεραν, έγραψε η Corriere.
«Οπως δεν τα καταφέρνουν και στο Μπαχμούτ, 100 χλμ. βορείως του Βούχλενταρ. Τον Οκτώβριο, το ίδιο το αφεντικό της ομάδας Βάγκνερ, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είχε υποσχεθεί στον Πούτιν ότι οι άνδρες του θα το καταλάβουν γρήγορα. Ωστόσο, την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Με λίγα λόγια: η πολιορκία συνεχίζεται αλλά ο Πούτιν έχει ελάχιστα πράγματα για να γιορτάσει, καθώς η Βάγκνερ αιμορραγεί μέχρι θανάτου στο Μπαχμούτ. Ετσι, ελλείψει οτιδήποτε άλλου, οι ρωσικές διοικήσεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων με πυραύλους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News