860
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην οθόνη της τελετής έναρξης της Μπερλινάλε | REUTERS/Fabrizio Bensch

Μπερλινάλε: Ο Ζελένσκι και οι γυναίκες του Ιράν πρωταγωνίστησαν στην πρεμιέρα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2023, 13:52
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην οθόνη της τελετής έναρξης της Μπερλινάλε
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Μπερλινάλε: Ο Ζελένσκι και οι γυναίκες του Ιράν πρωταγωνίστησαν στην πρεμιέρα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2023, 13:52

Εντονο πολιτικό χρώμα είχε η τελετή έναρξης του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ταινιών που θα προβληθούν κατά τη διάρκειά του αποτυπώνουν τα μεγαλύτερα και πλέον ακανθώδη θέματα του κόσμου μας σήμερα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκίνησε όλη την αίθουσα με τον φορτισμένο λόγο του, η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Κλόντια Ροθ, μίλησε για την ανάγκη της τέχνης σε σκοτεινούς καιρούς, ενώ η ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς του Ιράν.

«Το σινεμά δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο» είπε ο ουκρανός πρόεδρος στην τελετή έναρξης όπου εμφανίστηκε σε διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση από το Κίεβο, με το κοινό να τον χειροκροτάει όρθιο για αρκετά λεπτά.

Τον Ζελένσκι παρουσίασε στο κοινό του φεστιβάλ ο Σον Πεν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το Κίεβο φέρνοντας μαζί του την τελευταία του ταινία με τίτλο «Superpower», ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο, την Παρασκευή.

Ο Σον Πεν παρουσιάζει τον Ζελένσκι στην τελετή έναρξης – REUTERS/Fabrizio Bensch

«Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος της αλήθειας και ο δρόμος της προπαγάνδας. Η προπαγάνδα στην αρχή μπορεί να νικήσει, αλλά η αλήθεια θα κυριαρχήσει στο τέλος», είπε ο Ζελένσκι και ευχαρίστησε την Μπερλινάλε, η οποία δεν δέχεται ταινίες από άτομα και οργανισμούς που υποστηρίζουν την πολιτική του Κρεμλίνου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αριστουργηματική ταινία του Βιμ Βέντερς «Τα Φτερά του Έρωτα», η οποία γυρίστηκε λίγο πριν την πτώση του Τείχους. «Στην ταινία αυτή, η χωρισμένη στα δύο πόλη του Βερολίνου ξαναενώθηκε από τους αγγέλους που πετούσαν πάνω από αυτή» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, μπορεί να μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα όμως δεν μας χωρίζει κανένα τείχος. To 1951 που ιδρύθηκε η Μπερλινάλε είχε ως σλόγκαν ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του ελεύθερου κόσμου. Τώρα η Ουκρανία, που έχει σταθεί όρθια σχεδόν για ένα χρόνο και υπερασπίζεται τον εαυτό της, την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι το οχυρό που δεν θα πέσει και είμαι σίγουρος ότι θα το διαπιστώσετε και εσείς παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ “Superpower”».

Ορθιοι οι καλεσμένοι χειροκροτούν τον ουκρανό πρόεδρο – REUTERS/Fabrizio Bensch
Ρομαντική κομεντί στην πρεμιέρα

Το φεστιβάλ σήκωσε αυλαία με τη ρομαντική κομεντί «She Came to Me» της Ρεμπέκα Μίλερ, στην οποία πρωταγωνιστεί ένα πρωτοκλασάτο καστ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Πίτερ Ντίνκλατζ, Αν Χάθαγουεϊ, Μαρίσα Τομέι και Τζοάνα Κούλιγκ. Η υπόθεση αφορά έναν συνθέτη που έχει χάσει την έμπνευσή του, αλλά ανακαλύπτει ξανά το πάθος του για τη δημιουργία ύστερα από μια εφήμερη ερωτική περιπέτεια.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης, μονοπωλώντας τα φλας των φωτογράφων όταν περπάτησαν στο κόκκινο χαλί. Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ταινίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, η Αν Χάθαγουεϊ αναφέρθηκε στην Ουκρανία και στην διαδικτυακή παρουσία του Ζελένσκι. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο φεστιβάλ που συμπεριέλαβε έναν ήρωα της εποχής μας και που έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να ενισχύσουμε το μήνυμα της Ουκρανίας, που είναι η σχεδόν παγκόσμια επιθυμία για ειρήνη».

Η ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί, μέλος της κριτικής επιτροπής, μίλησε για τον αγώνα του ιρανικού λαού ενάντια στους μουλάδες – REUTERS/Fabrizio Bensch
Κρίστεν Στιούαρτ: «Τρέμω κάπως» στον ρόλο της προέδρου της κριτικής επιτροπής

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, που θα αποφασίσει για τα μεγάλα βραβεία της φετινής διοργάνωσης είναι η Κρίστεν Στιούαρτ. Στη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής, η αμερικανίδα ηθοποιός αναφέρθηκε στις αδύναμες εισπράξεις των διεθνών box office ως συνέπεια της πανδημίας. «Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη σας», είπε η Στιούαρτ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Δεν σταματήσαμε ποτέ να λέμε ο ένας στον άλλον ιστορίες… Πιστεύω ότι υπάρχει ένα είδος ζωτικής, απεγνωσμένης ανάγκης σε όλους μας να δημιουργήσουμε κάτι. Και ναι, νομίζω ότι όταν αρχίζεις να βλέπεις μόνο την εμπορική πλευρά του σινεμά, είναι εύκολο να πεις: “Ω, Θεέ μου, όλα καταρρέουν!”. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάτι ζωτικής σημασίας που είναι αναμφισβήτητο ότι δεν θα σβήσει ποτέ».

Η Κρίστεν Στιούαρτ στη σκηνή της Μπερλινάλε – REUTERS/Fabrizio Bensch

Σχετικά με τον ρόλο της ως προέδρου της κριτικής επιτροπής είπε: «Μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια, τρέμω κάπως. Δεν είναι ένα βάρος που δεν καταλαβαίνω πλήρως. Είμαι έτοιμη να με αλλάξουν όλες οι ταινίες που θα δούμε στο φεστιβάλ, όπως και οι άνθρωποι γύρω μας. Νομίζω άλλωστε ότι γι’ αυτό τον λόγο είμαστε εδώ».

Σινεφίλ έξω από το κεντρικό κτίριο του Φεστιβάλ του Βερολίνου παρακολουθούν την τελετή στην οθόνη – REUTERS/Annegret Hilse
Το ελληνικό χρώμα της Μπερλινάλε

Τις επόμενες μέρες στο τμήμα του Πανοράματος θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Βασίλη Κατσούπη (γνωστός το 2016 από το ντοκιμαντέρ «My friend Larry Gus») με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε, καθώς και το γυρισμένο στην Ελλάδα «Music» της Αντζελα Σάνελεκ, που διεκδικεί τη Χρυσή Αρκτο στη φετινή Μπερλινάλε, στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Αργύρης Ξάφης και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...