373
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στον βρετανό δημοσιογράφο | BBC

Ανένδοτος ο Ζελένσκι: Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2023, 13:25
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στον βρετανό δημοσιογράφο
|BBC

Ανένδοτος ο Ζελένσκι: Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2023, 13:25

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος της χώρας του σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, προειδοποίησε ότι η παραχώρηση εδαφών θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε «να συνεχίσει να επανέρχεται» διεκδικώντας ουκρανικά εδάφη, ενώ τα δυτικά όπλα θα έφερναν πιο κοντά την ειρήνη.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η προβλεπόμενη εαρινή επίθεση των Ρώσων είχε ήδη ξεκινήσει.

«Οι ρωσικές επιθέσεις συμβαίνουν ήδη από διάφορες κατευθύνσεις», είπε.

Ωστόσο, είπε, πιστεύει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην προέλαση της Ρωσίας μέχρι να είναι σε θέση να εξαπολύσουν αντεπίθεση και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

«Φυσικά, τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπως σημειώνει το BBC, το Κίεβο έχει απογοητευτεί με την αργοπορία της παράδοσης δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Η παράδοση αρμάτων μάχης –που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα μια σειρά από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας– φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ακόμα αρκετές εβδομάδες.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην απειλή του Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι θα πολεμήσει μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, εάν έστω και ένας ουκρανός στρατιώτης περάσει τα σύνορα της Λευκορωσίας.

«Ελπίζω ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει. Αν το κάνει, θα πολεμήσουμε και θα επιβιώσουμε». Το να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για μια επίθεση θα ήταν «τεράστιο λάθος», πρόσθεσε.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση και από τη Λευκορωσία. Οδήγησαν νότια προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά αποκρούστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

«Σήμερα, η επιβίωσή μας είναι η ενότητά μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σχετικά με το πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας έκανε πιο αδύναμους ως κράτος», είπε.

Και συνέχισε: «Δεν φοβόμαστε τον συμβιβασμό. Η ζωή μας είναι γεμάτη εκατομμύρια συμβιβασμούς κάθε μέρα. Αλλά το ερώτημα είναι με ποιον να συμβιβαστούμε; Με τον Πούτιν; Οχι, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Να κάνουμε διάλογο μαζί του; Οχι. Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...