527
| In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Οικονόμου: Ο Τσίπρας νομοθέτησε την πώληση των δανείων σε funds

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 18:58
|In Time News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Οικονόμου: Ο Τσίπρας νομοθέτησε την πώληση των δανείων σε funds

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 18:58

Απάντηση σε σκληρό ύφος έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου στα όσα είπε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως έρχεται «τσουνάμι πλειστηριασμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε, μεταξύ άλλων, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Πρωθυπουργός «που νομοθέτησε την πώληση των δανείων σε funds, που μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς για να διευκολύνει τους δανειστές», και ο οποίος προ ημερών δήλωνε πως «δεν είναι και πολλοί 25.000 πλειστηριασμοί», ενώ τον χαρακτήρισε «γραφικό» και «επικίνδυνο».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός που νομοθέτησε την πώληση των δανείων σε funds, που μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς για να διευκολύνει τους δανειστές, που κατέστησε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμού, που κατήργησε (1/2/19) την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που μόλις προχθές δήλωνε “δεν είναι και πολλοί 25.000 πλειστηριασμοί”.

Είναι ο άνθρωπος, που με το ίδιο έλλειμμα ευθύνης και ειλικρίνειας που τον χαρακτηρίζει εδώ και 15 χρόνια που παραμένει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να εμφανίζεται σήμερα σαν προστάτης των δανειοληπτών. Ολοι καταλαβαίνουν.

Επίσης, στην Ελλάδα τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός με την ψήφο του.

Ο κ. Τσίπρας, αναζητώντας απεγνωσμένα αφήγημα διαχείρισης της απόρριψής του από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, γίνεται γραφικός –αφού περίπου λέει ότι άλλα θα ψηφίζει ο κόσμος και άλλα θα είναι τα αποτελέσματα– και επικίνδυνος για τη θεσμική μας τάξη».

«Σχέδιο αναδιανομής πλούτου» βλέπει ο Τσίπρας

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών στο πλαίσιο συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, προαναγγέλοντας, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει μια πρόταση που θα έχει δυο σκέλη: «Το σκέλος της επαναφοράς της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας και την υποχρεωτικότητα στον πιστωτή να κάτσει στο τραπέζι της ρύθμισης».

Σημείωσε ότι αν στη ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται ο πολίτης, η προστασία της κατοικίας του θα είναι διασφαλισμένη. Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο οι servicers που τώρα προσδοκούν για ένα ακίνητο να πάρουν μια υπεραξία 70%-80%, θα πάρουν ένα «εύλογο κέρδος» 5-%10% και θα δώσουν τη δυνατότητα για μια ρύθμιση σε βάθος χρόνου. «Αν αυτό δεν συμβεί η αλλαγή ιδιοκτησίας που θα δούμε τα επόμενα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο», σχολίασε.

Επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει και συνάντηση με την ΕΚΤ.

Εκτίμησε ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι είναι ζήτημα επιλογής, είναι ένα σχέδιο η αναδιανομή πλούτου», προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τη διαχείριση της ακρίβειας.

Υπογράμμισε , ακόμη, πως «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απειλητική εκδοχή 700.000 ιδιοκτήτες που προστατεύονταν από τους νόμους Κατσέλη και Σταθάκη να είναι μπροστά σε τσουνάμι πλειστηριασμών χωρίς καμία προστασία».

Περαιτέρω, σημείωσε ότι ο εξωδικαστικός που θέσπισε η κυβέρνηση δεν δίνει καμία υποχρεωτικότητα στον πιστωτή να πάει σε ρύθμιση και πως όταν αυτό συμβαίνει και ο δανειολήπτης δεν έχει προστασία και ιδιοκτησία, η μόνη επιλογή του είναι ο πλειστηριασμός ή να βρει τρόπο να αποπληρώσει όλο το δάνειο μεμιάς. «Αυτά κάνουν οι λογής Πάτσηδες», σχολίασε, προσθέτοντας ότι με το πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ έχουν τη δυνατότητα «να εκβιάζουν με καλύτερους όρους». «Αυτό δεν είναι απλά ληστεία, είναι απανθρωπιά, δεν μπορεί να το αφήσουμε να συμβαίνει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...