Διάλογοι του Αντονι Μπλίνκεν με αγνώστους «ειδικούς» στην πλατφόρμα Zoom προκάλεσε θόρυβο στα αμερικανικά media, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να διαφοροποιήθηκε από τη βασική αμερικανική γραμμή ότι η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας. Η σχετική δήλωση του Μπλίνκεν ήταν απλώς η έκφραση της γνώμης του ότι τυχόν ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας θα επιφέρει «ευρύτερη ρωσική απάντηση».
O ιστότοπος Politico σχολίασε ότι «αυτή η φράση θα απογοητεύσει το Κίεβο» και συγχρόνως μετέφερε την πληροφορία ότι «όπως λένε τέσσερα άτομα που γνωρίζουν, ο Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν την Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία και πως αυτή η απόφαση είναι αποκλειστικά του Κιέβου». Το Politico συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη μιλήσει μόνο για τη μάχη του Ντονμπάς, ενώ αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα της Ουκρανίας να καταλάβει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον.
Δύο από τους συνομιλητές του υπουργού και του ιστοτόπου κατέθεσαν ότι ο Μπλίνκεν «έδωσε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν θεωρούν σοφή κίνηση την προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας», δηλαδή ότι δεν τοποθετήθηκε ρητώς και κατηγορηματικώς ο υπουργός. Δύο άλλοι συνομιλητές του Μπλίνκεν τα είπαν, όμως, αλλιώς: βεβαίωσαν τον ιστότοπο ότι ο Μπλίνκεν παρατήρησε πως η υπόθεση της Κριμαίας είναι αποκλειστικά θέμα των Ουκρανών και όχι των ΗΠΑ, κάτι που οι ίδιοι ερμήνευσαν ως «άνοιγμα του Μπλίνκεν σε πιθανό παιχνίδι της Ουκρανίας στην Κριμαία».
Ενας από τους συνομιλητές του υπουργού είπε στο Politico ότι «σε γενικές γραμμές το μήνυμα των λεχθέντων είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα». Αυτοί οι τέσσερις «ειδικοί» που μίλησαν στον ιστότοπο ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε καν το όλο σούσουρο.
Κάποιοι άλλοι αναλυτές, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επικοινωνία μέσω Zoom, φρονούν ότι το Κίεβο δεν θα επιτεθεί στην Κριμαία, αλλά θα προσπαθήσει να την αποκόψει από τη Ρωσία. Ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, είπε ότι «υπάρχουν τρία κρίσιμα σημεία, η χερσαία οδός προς τη Ρωσία, η γέφυρα του Κερτς και η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, τα οποία οι Ουκρανοί πρέπει να πλήξουν συγχρόνως, ώστε να αφήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χωρίς εφοδιασμό».
Καθώς η Κριμαία έχει γεμίσει με συστήματα αεράμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και δεκάδες χιλιάδες πεζικάριους σε οχυρωμένες θέσεις κατά μήκος του μετώπου στον ποταμό Δνείπερο, «η διάτρηση των ρωσικών γραμμών θα είναι δύσκολη για τα ουκρανικά στρατεύματα, ακόμη και μετά την παραλαβή των υπεσχημένων από τους Δυτικούς τανκς». Ο Ζελένσκι θέλει μεγάλου βεληνεκούς συστήματα Πυροβολικού, ώστε να πλήξει ρωσικές θέσεις εξ αποστάσεως, είτε εντός του ρωσικού εδάφους είτε εντός της Κριμαίας, αλλά οι Αμερικανοί δεν του τα δίνουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News