396
Ο Ολάντ είναι σα να λέει: «Αυτός εδώ είναι ψεύτης!» – καρέ από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, το 2015 στη Μόσχα | Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Φρανσουά Ολάντ: «Ο Πούτιν είναι μεγάλος ψεύτης»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 19:58
Ο Ολάντ είναι σα να λέει: «Αυτός εδώ είναι ψεύτης!» – καρέ από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, το 2015 στη Μόσχα
|Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Φρανσουά Ολάντ: «Ο Πούτιν είναι μεγάλος ψεύτης»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 19:58

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχασε την πρώτη φάση του πολέμου, όμως είμαστε μόνο στην αρχή του. Κατέστη πόλεμος θέσεων, χαρακωμάτων, όπως τον ξέρουμε από το παρελθόν, λόγου χάρη από τον Α’ ΠΠ. Ετσι μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι παραχωρούνται στη Ρωσία τα κατακτημένα εδάφη. Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εφικτή χωρίς ευνοϊκή για την Ουκρανία αναλογία ισχύος».

Τα παραπάνω είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Corriere della Sera με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, σε λίγες ημέρες, ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οταν το ιταλικό Μέσο σχολίασε ότι ο ίδιος κράτησε διαφορετική από άλλους προέδρους της Γαλλίας στάση απέναντι στον Πούτιν, ότι δεν θαμπώθηκε από αυτόν, ο Ολάντ είπε ότι είχε πάντα επίγνωση πως δεν μπορεί να «αποπλανήσει», ούτε να «πείσει», τον Ρώσο και ότι γνώριζε ανέκαθεν ότι «μόνο πολύ σκληρές κυρώσεις μπορούν να τον συγκρατήσουν».

Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο από τη «ρωσική παραπληροφόρηση» στη Δύση, «είτε μέσω των σόσιαλ μίντια που τροφοδοτούνται από ρωσικές υπηρεσίες είτε μέσω της προπαγάνδας ενός δικτύου όπως το Russia Today». Είπε επίσης ότι ο Πούτιν έχει αναπτύξει δεσμούς με Δυτικούς πολιτικούς, «όμως εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Ταυτόχρονα ο Ολάντ στηλίτευσε τον «λαϊκισμό που τρέφεται από θεωρίες συνωμοσίας και παραποιήσεις», ωστόσο γνωμάτευσε ότι είναι αντιμετωπίσιμος αφού «οι συνέπειες του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι λιγότερο οδυνηρές από ό,τι αναμενόταν», ενώ την ίδια ώρα «οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές χωρίς να μας βλάπτουν πάρα πολύ, αφού αγοράζουμε την ενέργειά μας από άλλους προμηθευτές».

Ο Ολάντ χαρακτήρισε τον Πούτιν εμμέσως ψεύτη («τείνει να λέει ψέματα»), αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες του Μινσκ. Την αποτυχία τους τη χρέωσε στον Ρώσο, αφού «ήταν σαφές ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία πρόθεση να τις σεβαστεί». Παρά ταύτα, αναγνώρισε ότι με αυτές τις Συμφωνίες «η Ουκρανία κέρδισε χρόνο να προετοιμαστεί και να αντισταθεί στην εισβολή».

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, ο Ολάντ είπε ότι με τη στρατηγική του ο Πούτιν αποσκοπεί στην καταπόνηση της Δύσης: «Θα προσπαθήσει να μας κουράσει, να παγώσει τη σύγκρουση. Οποιαδήποτε παραχώρηση θα χρησιμοποιηθεί από τον Πούτιν. Για να μην αναφέρουμε και την αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ, δηλαδή ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός τους».

Ετσι τοποθετήθηκε υπέρ του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού από τους Δυτικούς, ακόμη υπέρ της τροφοδοσίας του Κιέβου με πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία όμως «δεν θα χτυπήσουν σε ρωσικό έδαφος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...