694
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν (αριστερά) και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ στη διάσκεψη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 14 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron

Οι ελιγμοί του Κρεμλίνου που ανησυχούν τη Δύση 

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 07:15
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν (αριστερά) και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ στη διάσκεψη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις 14 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Johanna Geron

Οι ελιγμοί του Κρεμλίνου που ανησυχούν τη Δύση 

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 07:15

Για «μικρές κινήσεις στην Ουκρανία (και) μεγάλους και ανησυχητικούς ελιγμούς στην Ευρώπη» κάνει λόγο σε ανταπόκρισή του από το Κίεβο ο Φάμπιο Τονάτσι της La Repubblica. Οι «μικρές κινήσεις» στην Ουκρανία αφορούν την «αιματηρή περικύκλωση» του Μπαχμούτ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ιταλός δημοσιογράφος υποστηρίζει πως με την προσοχή στραμμένη στην προσπάθεια των Ουκρανών να υπερασπιστούν –και των Ρώσων να κατακτήσουν– αυτή την «πόλη-φάντασμα, δίχως στρατηγική σημασία», υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ευρύτερη εικόνα, σε περιοχές όπου οι όποιες κρίσιμες εξελίξεις αποκαλύπτουν τις διαθέσεις και τα σχέδια του Κρεμλίνου.

Μια τέτοια περιοχή είναι η Βαλτική Θάλασσα, «όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» άρχισαν εκ νέου να πλέουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας που φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, πυραύλους παρόμοιους με εκείνους που η Μόσχα απείλησε να εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών στην ετήσια έκθεσή της.

«Το κύριο μέρος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου βρίσκεται στα υποβρύχια και στα σκάφη επιφανείας του Βόρειου Στόλου», σημειώνουν οι Νορβηγοί. Προειδοποιούν επίσης πως πρόκειται για μια «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή στο πλαίσιο διαφόρων επιχειρησιακών σεναρίων στα οποία θα μπορούσαν να εμπλακούν χώρες του ΝΑΤΟ», ενώ ζήτημα αποτελεί και το ότι «η Ρωσία αναμένεται να αναβαθμίσει το ατομικό της οπλοστάσιο», σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία πληροφοριών του Οσλο.

«Διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών –η οποία δεν αποκλείει καν την υπόθεση μιας κλιμάκωσης που θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία– είναι σαν να έχουμε επιστρέψει στο παρελθόν», συνοψίζει ο Τονάτσι.

Ως εξίσου ανησυχητικό χαρακτηρίζει και το γεγονός πως, την ώρα που οι υπουργοί Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συσκέπτονταν στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη και ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ για να ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για την παράδοση των αρμάτων μάχης, δύο ολλανδικά F-35 απογειώθηκαν για να αποτρέψουν την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ένα σμήνος (δύο μαχητικά Sukhoi 27 Flanker και ένα κατασκοπευτικό Ilyushin Il-20) της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

Βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-95MC έτοιμο για απογείωση, σε φωτογραφία από βίντεο που δημοσιοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου το ρωσικό υπουργείο Αμυνας (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS)

Την Τετάρτη πάντα, μία ημέρα αφότου η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνησή της, η Μολδαβία αναγκάστηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για μερικές ώρες, λόγω του εντοπισμού ιπτάμενου αντικειμένου που έμοιαζε με μετεωρολογικό μπαλόνι.

Στην κορύφωση της ανησυχία των Ουκρανών, καταρχάς, αλλά και των συμμάχων τους, συνέβαλαν χθες και οι Financial Times: επικαλούμενοι πηγές με προσβάσεις στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και δορυφορικές φωτογραφίες, έγραψαν πως η Μόσχα συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε βάσεις κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ενόψει της μεγάλης εαρινής επίθεσης που αναμένεται.

«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί αρκετά, επομένως η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι θα μετατρέψουν (τον πόλεμο) σε αερομαχία. Για να επιβιώσουν, οι Ουκρανοί θα πρέπει να διαθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα αεράμυνας και πυρομαχικά», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του Κιέβου. Το οποίο, όμως, προς το παρόν εξακολουθεί να εστιάζει στο Μπαχμούτ.

«Η Ρωσία έχει 350.000 στρατιώτες στη χώρα μας, περισσότερους από 20.000 τους χρησιμοποιεί για την κατάληψη του Μπαχμούτ», ανέφερε σχετικά στη La Repubblica ο Αντρι Γιούσοφ , εκπρόσωπος της GUR, της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας.

Σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη και κάποιοι από τους διοικητές των ταξιαρχιών που πολεμούν στο Ντονμπάς υποστηρίζουν ότι είναι μάταιο να συνεχίζεται η θυσία χιλιάδων ανδρών και εξοπλισμού για τη προάσπιση της πόλης και πως θα ήταν πιο λογικό να καταστρωθεί ένα σχέδιο στρατηγικής υποχώρησης, ο ουκρανός αξιωματικός σημείωσε τα εξής: «Σε έναν πόλεμο μπορεί να επιλεχθεί και αυτή η λύση, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος να μας περικυκλώσουν. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πόλη. Ο Πούτιν ζήτησε από τις δυνάμεις του να κατακτήσουν το Ντονμπάς έως τον Μάρτιο, γιατί τρέμει την ώρα που όλα τα Δυτικά όπλα και οι ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό θα φτάσουν στο μέτωπο. Η μεγάλη επίθεση; Δεν μας τρομάζει, γιατί τη δεχόμαστε και την αποκρούουμε εδώ και έναν χρόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...