Τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω πανδημίας, οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξε SMS με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19.
Πρόκειται για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, που θα κάλυπταν όλους τους πολίτες της ΕΕ για δύο χρόνια (2022 και 2023).
Η υπόθεση είναι γνωστή ως delete-gate, λόγω της ισχυριζόμενης διαγραφής των SMS από τις δύο πλευρές.
Κατά τους NYT, αυτή η «προσωπική διπλωματία» μεταξύ της Φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά συνεχιζόταν για περίπου ένα μήνα με τηλεφωνήματα και SMS και έπαιξε ρόλο στη σύναψη του συμβολαίου.
Στη συνέχεια, τόσο η αμερικανική εφημερίδα όσο και άλλοι δημοσιογράφοι, αλλά και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο θεσμός της ΕΕ που δέχεται και ερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση κατά θεσμικών οργάνων ή οργανισμών, ζήτησαν από την Κομισιόν να τους γνωστοποιήσει τα μηνύματα αυτά.
Η απάντηση των Βρυξελλών ήταν αρνητική, λέγοντας ότι δεν έχουν τα SMS. Το περιστατικό πήρε διαστάσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε ότι, «ούτε μπορεί ούτε χρειάζεται να ψάχνει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της».
Τώρα, σύμφωνα με το Politico, οι New York Times φέρνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο για αυτό το θέμα.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες της ΕΕ για την αγορά εμβολίων αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ανακοίνωση της εφημερίδας αναφέρεται ότι «οι NY Times καταθέτουν πολλά παρόμοια αιτήματα. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το θέμα της μήνυσης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Τον Ιανουάριο του 2022, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι ερεύνησε το ζήτημα και διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα μηνύματα.
Η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα γραπτά μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «βραχύβιας, εφήμερης φύσης τους».
Η γερμανική εφημερίδα Bild υπέβαλε στο παρελθόν σειρά μηνύσεων κατά της Επιτροπής με σκοπό τη δημοσιοποίηση εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων Covid των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.
Η Bild απέκτησε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μέσω email, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Αυτά δεν περιείχαν πληροφορίες για επαφές της Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News