405
H Τζόρτζια Μελόνι ψηφίζοντας στη Ρώμη την περασμένη Κυριακή | EPA/GIUSEPPE LAMI

Η Μελόνι ενισχυμένη και στην κάλπη ύστερα από 115 ημέρες στην πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 11:22
H Τζόρτζια Μελόνι ψηφίζοντας στη Ρώμη την περασμένη Κυριακή
|EPA/GIUSEPPE LAMI

Η Μελόνι ενισχυμένη και στην κάλπη ύστερα από 115 ημέρες στην πρωθυπουργία

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 11:22

Η νίκη της ιταλικής Ακροδεξιάς και του δεξιού συνασπισμού στις τοπικές εκλογές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Λάτσιο δεν ήταν μεγάλη έκπληξη· αυτό που ήταν είναι τα εκλογικά ποσοστά. Ιδιαίτερα του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μπορεί πλέον να κοιτάει από θέση ισχύος τους άλλους εταίρους της στην κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως σημείωσε και το Politico.

Το κόμμα της πρωθυπουργού πήρε περίπου 25% των ψήφων στη Λομβαρδία, η Λέγκα του Βορρά περίπου 16% και το Forza Italia γύρω στο 8%. Για τη Λέγκα αυτό ήταν μια όχι πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς η Λομβαρδία είναι το ιστορικό και φυσικό της προπύργιο –και τωρα η Μελόνι, πρωθυπουργός 115 ημερών, εμφανίζεται ως η πολιτικά κυρίαρχος και στην «έδρα» τους.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Λοβαρδία ήταν εμφατική: Ο Ατίλο Φοντάνα, μέλoς της Λέγκας και εκ νέου υποψήφιος της δεξιάς συμμαχίας κέρδισε μια άνετη επανεκλογή με περισσότερο από 50%. Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πιερφραντσέσκο Ματζορίνο, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, περιορίστηκε μόλις στο 33%.

Η Λομβαρδία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη περιοχή της Ιταλίας και είναι μια παραδοσιακά δεξιά επαρχία. Παρόλα αυτά η επιτυχία του Φοντάνα ξεπερνά τόσο τις προσδοκίες όσο και τις προβλέψεις δημοσκόπων και αναλυτών.

Τα αποτελέσματα στο Λάτσιο, την επαρχία στην οποία βρίσκεται και η Ρώμη, είναι μεγαλύτερο χτύπημα για την Αριστερά, η οποία έχει διοικήσει την περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια. Το κόμμα της Μελόνι πήρε 34% στο Λάτσιο, ενώ η Λίγκα και το Forza Italia πήραν αντίστοιχα 6% και 5%.

Ο υποψήφιος της Δεξιάς για τη θέση του κυβερνήτη, Φραντσέσκο Ρόκα, πρώην επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού και σύμμαχος της Μελόνι, ήρθε πρώτος με κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το κίνημα των Πέντε Αστέρων κατέβασαν δύο διαφορετικους υποψηφίους, κάτι που αποδείχθηκε μια πάρα πολύ κακή ιδέα, καθώς αποδυνάμωσε την αντιπολίτευση, διχάζοντας τους ψηφοφόρους της.

Πάντως, όπως επεσήμαναν αναλυτές, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο παλεύει με τις δικές του εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας, δεν θα πρέπει να είναι πολύ δυσαρεστημένο δεδομένων των συνθηκών. Τα εκλογικά του αποτελέσματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο περίμεναν αρκετοί…

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πόσο συμπαγής είναι η Κεντροδεξιά και ενδυναμώνουν τη δουλειά της κυβέρνησης», έγραψε η Μελόνι στο Twitter, επιμένοντας να περιγράφει τον εαυτό της ως μια κεντροδεξιά πολιτικό –κάτι που σίγουρα δεν ήταν πριν εκλεγεί στην πρωθυπουργία.

Και στις δύο επαρχίες, πάντως, η προσέλευση ήταν χαμηλή: 37,1 % στο Λάτσιο και 41,6 % στη Λομβαρδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...