Κι όμως: αυτή που κάποτε δήλωνε δημόσια, «καλύτερα φασίστας παρά “αδελφή”», έχει κάνει στροφή 180 μοιρών: παραδέχτηκε ότι έσφαλε και μετατράπηκε στην καλύτερη σύμμαχο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ιταλία.
Για την εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι ο λόγος, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών ενάντια στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προωθεί την εικόνα της «παραδοσιακής» οικογένειας, ως το θεμέλιο της ιταλικής κοινωνίας.
Η Αλεσάντρα Μουσολίνι, ευρωβουλευτής με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρώην βουλευτής της ιταλικής Δεξιάς, έχει καταπλήξει την ιταλική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποστηρίζοντας την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και μεταφέροντας τη μάχη της για τα δικαιώματα της κοινότητας μέχρι τις Βρυξέλλες.
Η 60χρονη Μουσολίνι έγινε ξανά ευρωβουλευτής τον Σεπτέμβριο, παίρνοντας τη θέση του Αντόνιο Ταγιάνι, που έγινε υπουργός Εξωτερικών, αλλά αντί να προωθήσει τη συντηρητική πολιτική του Forza Italia, ξεκίνησε μια μάχη για τη ρευστότητα του φύλου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οταν της ζητήθηκε να σημειώσει «αρσενικό» ή «θηλυκό» στην ταυτότητά της ως ευρωβουλευτής, επέμεινε να το αφήσει κενό. «Σοκαρίστηκα. Είναι διάκριση -είχαν τη φωτογραφία μου και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα, δεν είναι αυτό αρκετό;», δήλωσε στους Times.
«Γιατί είναι σημαντικό το φύλο; Και πού είναι το “προτιμώ να μην αναφέρω”, που χρησιμοποιούν οι νέοι όταν υπογράφουν συμβόλαια; Τους είπα ότι έχουν κολλήσει στον Μεσαίωνα». Η Μουσολίνι αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για την ταυτότητα.
Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Στο παρελθόν, η Μουσολίνι έχει εκφράσει τον θαυμασμό της για τον παππού της, ο οποίος εξόρισε τους ομοφυλόφιλους σε μικρά νησιά της Μεσογείου κατά τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας του.
Το 2006, όταν αμφισβητήθηκε για τις απόψεις της από έναν τρανσέξουαλ πολιτικό στην τηλεόραση, η Μουσολίνι είχε πει: «Είμαι φασίστρια και περήφανη γι’ αυτό. Καλύτερα φασίστας παρά “αδελφή”». Το 2012, είχε δηλώσει ότι «ανησυχεί» για τα παιδιά των ομόφυλων γονέων που τους βλέπουν να «κυλιούνται στο κρεβάτι».
Εντεκα χρόνια αργότερα όμως, σε συνέντευξή της στους Times, είπε ότι πλέον πιστεύει ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορείς να τους δώσεις αγάπη», τόνισε. Η ίδια έχει τρία παιδιά.
Εξηγώντας τη μεταστροφή της, είπε: «Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, μπορείς να μάθεις από τους νέους».
Ο Γκαμπριέλε Πιατσόνι, πρόεδρος ιταλικής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ, δήλωσε ότι η Μουσολίνι είχε κάνει «στροφή 180 μοιρών από τις συντηρητικές, ετεροκανονικές, χριστιανικές ιδέες με τις οποίες είχε ταυτιστεί. Οι άνθρωποι συνήθως αλλάζουν τις απόψεις τους χάρη σε έναν ΛΟΑΤΚΙ φίλο ή μέλος της οικογένειας. Αυτό είναι καλύτερο από 100 δικές μας καμπάνιες».
Το κόμμα της Μουσολίνι συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μελόνι, αλλά οι απόψεις της είναι αντίθετες από εκείνες της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία έχει αντιταχθεί στην ανατροφή παιδιών του ιδίου φύλου, έχει καταφερθεί εναντίον των «λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ» και έχει υποστηρίξει ότι οι θεωρίες για τη ρευστότητα φύλου «καταστρέφουν» τον κεντρικό ρόλο της μητέρας.
Πριν από την εκλογή της Μελόνι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στελέχη του κόμματός της, απαίτησαν από τον ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να λογοκρίνει ένα επεισόδιο σε σειρά κινουμένων σχεδίων επειδή παρουσίαζε έναν χαρακτήρα με δύο μητέρες. Ερωτηθείσα σχετικά με την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ αυτής και της Μελόνι, η Μουσολίνι απάντησε: «Γιατί είναι τόσο σημαντικό το φύλο; Ο σεβασμός για τους άλλους είναι το πιο σημαντικό πράγμα».
Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, προέρχεται από τη μετεξέλιξη του κόμματος του Μουσολίνι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρά τη συντριβή της δημοκρατίας και τους ρατσιστικούς νόμους που απέκλεισαν τους Εβραίους από τη δημόσια ζωή, ο Μουσολίνι δεν δαιμονοποιήθηκε στην Ιταλία, όπως ο Χίτλερ στη Γερμανία. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη νεοφασιστικών κομμάτων, καθώς και την πολιτική καριέρα της εγγονής του.
Ο πατέρας της, Ρομάνο, ο μικρότερος γιος του Μπενίτο, έγινε πιανίστας της τζαζ μετά τον πόλεμο και παντρεύτηκε την αδελφή της Σοφίας Λόρεν.
Μετά από μια σύντομη καριέρα ηθοποιού στη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια της οποίας κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ και πόζαρε για το Playboy, η Αλεσάντρα Μουσολίνι μπήκε στο κοινοβούλιο και απέκτησε φήμη για τις παθιασμένες της εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές προτού εμφανιστεί στην ιταλική εκδοχή της εκπομπής «Strictly Come Dancing» και σε ένα σόου μίμησης διασημοτήτων με ένα τραγουδιστικό και χορευτικό νούμερο, υποδυόμενη τη διάσημη θεία της.
Το 2015, υποσχέθηκε να μείνει με τον σύζυγό της παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για επισκέψεις σε ανήλικες ιερόδουλες. «Αυτό μπορεί να άλλαξε την άποψή της για την παραδοσιακή οικογένεια», δήλωσε ένας ιταλός ομοφυλόφιλος ακτιβιστής.
Υποστήριξε επίσης ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ομοφοβικού λόγου, το οποίο όμως δεν πέρασε χάρη στην αντίσταση της Τζόρτζια Μελόνι και του Ματέο Σαλβίνι.
Ο Αλεσάντρο Ζαν, ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, δήλωσε: «Χαίρομαι κάθε φορά που κάποιος, όπως η Μουσολίνι, αλλάζει τις απόψεις του με βάση την εμπειρία του και τον προσωπικό του προβληματισμό».
Ο Ζαν δήλωσε ότι η Μουσολίνι θα μπορούσε ακόμη και να γίνει ένα σεβαστό γκέι ίνδαλμα στην Ιταλία, μαζί με τη Μαντόνα, τη Lady Gaga και τη Ραφαέλα Καρά: «Η Μουσολίνι δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί, αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News