503
Ουκρανός στρατιώτης φορτώνει ένα βλήμα σε όλμο κοντά στο Βουχλεντάρ | REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii

Πανωλεθρία στο Βουχλεντάρ: «Ολόκληρη ταξιαρχία» έχασαν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 11:19
Ουκρανός στρατιώτης φορτώνει ένα βλήμα σε όλμο κοντά στο Βουχλεντάρ
|REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii

Πανωλεθρία στο Βουχλεντάρ: «Ολόκληρη ταξιαρχία» έχασαν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 11:19

Συνεχίζονται οι μεγάλες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονέτσκ, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες σκοτώνονται κατά μέσο όρο πάνω από 800 ρώσοι στρατιώτες κάθε ημέρα.

Ανάμεσά στις ρωσικές απώλειες συγκαταλέγεται και αυτή της επίλεκτης 155ης ταξιαρχίας πεζικού, που χάθηκε κατά την έφοδο στο Βουχλεντάρ.

«Eνας μεγάλος αριθμός εχθρικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του επιτελείου διοίκησης, καταστράφηκε κοντά στο Βουχλεντάρ και τη Μαριίνκα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ», δήλωσε στο Politico ο Ολέξι Ντμιτρασκίβσκι, επικεφαλής του ενιαίου κέντρου Τύπου της περιφέρειας Ταβρίσκι των ουκρανικών δυνάμεων.

«Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο εχθρός έχασε περίπου 130 οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 36 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχαναν επίσης 150-300 πεζοναύτες την ημέρα κοντά στο Βουχλεντάρ.

Οι ρωσικές αποτυχίες γύρω από το Βουχλεντάρ έχουν «ταρακουνήσει» την πεποίθηση των Ρώσων ότι οι δυνάμεις της Μόσχας είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια επιτυχημένη επίθεση στην περιοχή, ανέφερε το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην τελευταία του ενημέρωση. Οι ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ θρηνούν τεράστιες απώλειες και επικρίνουν τη ρωσική διοίκηση για την αποστολή των επίλεκτων στρατευμάτων σε μετωπικές επιθέσεις.

Οι ουκρανοί πεζοναύτες δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να πανικοβάλλονται και να συγκεντρώνονται εκτεθειμένα σε ένα σημείο κοντά στο Βουχλεντάρ.

«Η 155η ταξιαρχία χρειάστηκε ήδη να επανδρωθεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά μετά το Ιρπιν και την Μπούτσα, τη δεύτερη φορά όταν ηττήθηκαν κοντά στο Ντονέτσκ και τώρα σχεδόν ολόκληρη η ταξιαρχία έχει ήδη καταστραφεί κοντά στο Βουχλεντάρ», δήλωσε ο Ντμιτρασκίβσκι.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι τα πρόσφατα πλάνα από τις αποτυχημένες ρωσικές επιθέσεις ώθησαν ορισμένους ρώσους μπλόγκερ να ζητήσουν δημόσιες δίκες κατά των υψηλόβαθμων αξιωματικών, καθώς συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Η ήττα συνέβη μόλις λίγες ημέρες αφότου ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε σε μια «επιτυχημένη επίθεση κοντά στο Βουχλεντάρ». Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απάντησε δημοσιεύοντας βίντεο με την καταστροφή ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρώην παραστρατιωτικός διοικητής Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για την κατάρριψη της ολλανδικής επιβατικής πτήσης MH17 το 2014 πάνω από το Ντονέτσκ, έχει αποκαλέσει τους ρώσους στρατηγούς «εντελώς ηλίθιους, που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους».

«Το ουκρανικό πυροβολικό βάλλει με εξαιρετική ακρίβεια. Περισσότερες από 30 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων χάθηκαν. Δεκάδες άνδρες των τεθωρακισμένων σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις και μηχανοκίνητοι τυφεκιοφόροι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Γκίρκιν. «Ολες αυτές οι απώλειες αποδείχθηκαν μονόπλευρες -οι Ουκρανοί πυροβόλησαν τους επιτιθέμενους σαν σε σκοπευτήριο».

Ο Γκίρκιν μάλιστα έγραψε ότι αυτό σήμανε το τέλος της επίθεσης του ρωσικού στρατού σε ολόκληρο το μέτωπο του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, το Κίεβο δεν βιάζεται να πανηγυρίσει, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ συνεχίζουν να εισβάλλουν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Βουχλεντάρ, την Αβντίεβκα και το Μπαχμούτ, όπου οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για οδομαχίες.

«Εύχομαι τα όπλα από τους εταίρους μας να έρθουν πιο γρήγορα, καθώς αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία όχι μόνο να προστατευτούμε και να συγκρατήσουμε τις επιθέσεις, αλλά και να τους απωθήσουμε τελικά από το έδαφός μας», δήλωσε ο Ντμιτρασκίβσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...