606
Mια γυναίκα βαδίζει δίπλα σε ερείπια μετά τον φονικό σεισμό στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας | REUTERS/Umit Bektas

Για ισχυρό σεισμό και στην πόλη τους τρέμουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2023, 15:28
Mια γυναίκα βαδίζει δίπλα σε ερείπια μετά τον φονικό σεισμό στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας
|REUTERS/Umit Bektas

Για ισχυρό σεισμό και στην πόλη τους τρέμουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2023, 15:28

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μετά από τον φονικότερο σεισμό που υπέστη η χώρα εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη στρέψει τις ανησυχίες τους προς τον επόμενο μεγάλο σεισμό, αλλά στη δική τους πόλη.

«Ζούμε με μια διαρκή ανησυχία» λέει στο Al Jazzera  η Aγιουσεγκιούλ Ραχβανσί, μόνιμη κάτοικος της Πόλης. Πολλοί είναι οι συμπολίτες της συμμερίζονται τα συναισθήματά της.

To τουρκικό έδαφος είναι ούτως ή άλλως επιρρεπές σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ωστόσο το βορειοανατολικό ρήγμα, ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Ανατολής, βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως σημειώνει ο Σουκρού Ερσόι, καθηγητής Γεωολογίας στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Yildiz, το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεσπάσει ο Εγκέλαδος, αλλά πότε. «Σύμφωνα με τα δεδομένα από παλαιότερους σεισμούς και με βάση διάφορα σεισμικά μοντέλα, δεν θα με εξέπληττε αν γινόταν ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ακόμη και σήμερα» λέει, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή χρονική στιγμή που θα συμβεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο δήμαρχος της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε πως περίπου 90.000 κτίρια έχουν κριθεί ως ευάλωτα στο  ενδεχόμενο σεισμικών δονήσεων, ενώ άλλα 170.000 κινδυνεύουν να μην αντέξουν έναν πολύ ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξήγαγε ο δήμος. Ολα αυτά σε μια μεγαλούπολη όπου κατοικούν περίπου 20 εκατ, άνθρωποι.

Μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, περισσότερα από 64.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έπαθαν σοκ με τις εικόνες καταστροφής και οδύνης που έβλεπαν στις τηλεοράσεις τους, γνωρίζοντας μάλιστα για τις αυξημένες πιθανότητες ενός νέου σεισμού στην πόλη τους.

Η Ραχβανσί, που μένει στη συνοικία Καντικόι και εργάζεται ως πωλήτρια, ζει σε ένα κτίριο κτισμένο προ 25ετίας. «Δεν έχω τη δυνατότητα να μείνω σε κάποιο νεόκτιστο διαμέρισμα, καθώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά» λέει η 41χρονη Τουρκάλα στο Al Jazeera.

Η Ζεϊνέπ Ουρς, της οποίας το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο κτισμένο πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια, επαυξάνει: «Θα το σκεφτόμουν να μετακομίσω σε ένα νεότερο διαμέρισμα, εφόσον έβρισκα κάποιο σε λογική τιμή – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Σε γενικές γραμμές έχω εμπιστοσύνη στην αντοχή του κτιρίου όπου μένω, αλλά όχι στην περίπτωση ενός πολύ δυνατού σεισμού».

Είναι αλήθεια πως οι κατασκευαστικές προδιαγραφές μετά τον σεισμό του 1999 στον Μαρμαρά και τους 17.500 νεκρούς που άφησε πίσω του, έγιναν αυστηρότερες. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η τουρκική κυβέρνηση ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής αναμόρφωσης, ώστε να αντικατασταθούν τα μη ασφαλή κτίρια με καινούργια, αντισεισμικώς βελτιωμένα.

Ωστόσο, εκείνα όπου διαμένουν η Ρααχβανσί και η Ουρς δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, με άλλα λόγια θεωρήθηκαν ασφαλή για τους κατοίκους τους.

Ενας άλλος κάτοικος του Καντικόι, ο 57χρονος Ουγκούρ Κουμτάς, αναφέρει πως το κτίριο στο οποίο διαμένουν ο ίδιος και η οικογένειά του,  του εμπνέει μεν ασφάλεια, αλλά όχι απόλυτη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2020 και κτίστηκε σύμφωνα με τις νέες αντισεισμικές προδιαγραφές

 «Αισθάνομαι ασφαλής σε ποσοστό 80%», εξηγεί ο Κουμτάς, που εργάζεται ως μηχανικός. «Το κτίριο μπορεί να υποστεί ζημιές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά πιστεύω πως δεν θα καταρρεύσει». Φοβάται, όμως, μήπως ο σεισμός βρει αυτόν και τους δικούς του σε κάποιο άλλο κτίριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 817.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή το 70.2%, κτίστηκαν πριν το 2000.

Μετά τις σεισμικές δονήσεις της περασμένης εβδομάδας στη νοτιοανατολική Τουρκία, ορισμένα κτίρια κτισμένα μετά το 2000 κατέρρευσαν – ωστόσο τα περισσότερα από όσα κατέρρευσαν είχαν κτιστεί πριν το 2000.

Η ανησυχία του Σουκρού Ερσόι, αλλά και μεγάλης μερίδας συμπολιτών του, έχει να κάνει με το γεγονός της κατάρρευσης των νεόδμητων κτιρίων, την οποία και αποδίδουν στην εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας του και κατ΄επέκταση σε εγκληματικές (όπως αποδείχτηκε και αποδεικνύεται) αβλεψίες από την πλευρά των εργολάβων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...