567
O νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα ποζάρει δίπλα στην εμβληματική βιβλιοθήκη της Γαλλικής Ακαδημίας | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ιστορική στιγμή: Ο ισπανόφωνος Μάριο Βάργκας Λιόσα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:08
O νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα ποζάρει δίπλα στην εμβληματική βιβλιοθήκη της Γαλλικής Ακαδημίας
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ιστορική στιγμή: Ο ισπανόφωνος Μάριο Βάργκας Λιόσα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:08

Οι «αθάνατοι» της Γαλλικής Ακαδημίας πήγαν ενάντια στους ίδιους τους κανόνες τους: σε μια ιστορική ψηφοφορία δέχτηκαν ως μέλος της Ακαδημίας τον νομπελίστα περουβιανό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Από την ίδρυσή της, το 1635, η Ακαδημία υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς παγκοσμίως στον χώρο των γραμμάτων. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τη γαλλική γλώσσα με την υποστήριξη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ και στην ουσία εποπτεύει και διαφυλάσσει τους κανόνες για τη γαλλική γραμματική και ορθογραφία εδώ και τέσσερις αιώνες.

Η Ακαδημία τώρα σπάει την παράδοσή της, εντάσσοντας τον ισπανόφωνο περουβιανό συγγραφέα και νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα στις τάξεις της.

Ο Λιόσα δεν είναι ο πρώτος ξένος που γίνεται μέλος της Ακαδημίας, είναι όμως ο πρώτος συγγραφέας του οποίου δεν έχει εκδοθεί κανένα έργο του στη Γαλλία!

Οι λονδρέζικοι Times, έσπευσαν να επιχαίρουν γράφοντας πως σύμφωνα με αναλυτές η ένταξη του Λιόσα στη Γαλλική Ακαδημία καταδεικνύει την παρακμή και την ένδεια των γαλλικών γραμμάτων. Η Ακαδημία, επισημαίνουν, αναγκάστηκε να τον δεχτεί καθώς δεν έβρισκε κάποιον αρκετά αξιοσημείωτο Γάλλο για να πάρει τη θέση που έμεινε κενή από τον θάνατο του φιλοσόφου Μισέλ Σερ το 2019.

Στα 85 του, ο Βάργκας Λιόσα υπερβαίνει επίσης κατά δέκα χρόνια το επίσημο ηλικιακό όριο για τα νέα μέλη. Αλλά, οι «αθάνατοι» αποφάσισαν να αγνοήσουν και αυτόν τον κανόνα προκειμένου να τον δεχτούν.

Η Ακαδημία ίσως ελπίζει ότι το ειδικό βάρος του Λιόσα θα τη βοηθήσει να ανακτήσει μέρος της χαμένης δόξας και λάμψης της, καθώς μερικά από τα μέλη της πήραν το ρίσκο να φανούν κατώτεροί του.

Ο συγγραφέας αριστουργημάτων όπως η «Θεία Τζούλια» και ο «Σεναριογράφος» προκάλεσε αίσθηση προσκαλώντας τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας στην τελετή. Ο Χουάν Κάρλος πέταξε στο Παρίσι από το Αμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά και ιστοριών συζυγικής απιστίας. Ο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος έχει επίσης ισπανική υπηκοότητα, είναι φίλος του Χουάν Κάρλος από τότε που ο δεύτερος του έδωσε τον τίτλο του μαρκήσιου, το 2011.

Ο Βάργκας Λιόσα μαζί με τον Χουάν Κάρλος μετά το τέλος της εκδήλωσης

Η Πατρίσια Λιόσα, εξαδέλφη και πρώην σύζυγος του συγγραφέα, ήταν επίσης παρούσα στην τελετή, προκαλώντας εικασίες στα ισπανικά ΜΜΕ ότι ίσως οι δύο τους βρίσκονται σε μια διαδικασία επανασύνδεσης. Ο συγγραφέας χώρισε από τη μητέρα των τριών παιδιών του, το 2015, όταν την άφησε για ένα πρώην μοντέλο, με το οποίο λέγεται ότι τώρα χώρισε επίσης.

Επιπλέον όλων, οι φήμες πέριξ της Ακαδημίας λένε ότι ο Λιόσα έγραψε την ομιλία με την οποία αποδέχθηκε την τιμή στα ισπανικά και έβαλε έναν φίλο του να τη μεταφράσει στα γαλλικά…

Η ομιλία, παρόλα αυτά, ήταν αρκούντως κολακευτική για τη Γαλλία:

Ηταν η μόνη χώρα με παγκόσμιο πολιτισμό, «δηλαδή τον πολιτισμό όλου του κόσμου», είπε. Η γαλλική λογοτεχνία ήταν η «καλύτερη», πρόσθεσε, «η πιο τολμηρή, η πιο ελεύθερη, αυτή που χτίζει έναν νέο κόσμο μέσα από τα ανθρώπινα σκουπίδια».

Ο Βάργκας Λιόσα απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Γκουστάβ Φλομπέρ, τον γάλλο μυθιστοριογράφο του 19ου αιώνα που είναι το πρότυπό του. «Ο Φλομπέρ είναι ένας τεράστιος συγγραφέας, ίσως ο πιο σημαντικός στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, που σημαίνει ο πιο σημαντικός στον κόσμο».

Το France 24, το γαλλόφωνο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι ο περουβιανός συγγραφέας επιλέχθηκε σε μια εποχή που η Γαλλική Ακαδημία αντιμετωπίζει «εξαιρετικές δυσκολίες στην κάλυψη των κενών θέσεων και η επιρροή της μειώνεται».

Η καθολική εφημερίδα La Croix πρόσθεσε: «Η διασημότητα του Μάριο Βάργκας Λιόσα μπορεί να βοηθήσει την Ακαδημία να τερματίσει την απομόνωσή της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...