356
Χρήστος Στυλιανίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Νέα Υόρκη, την περίοδο που ο πρώτος ήταν Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων | Anadolu Agency

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στον (Kύπριο) Χρήστο Στυλιανίδη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:03
Χρήστος Στυλιανίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Νέα Υόρκη, την περίοδο που ο πρώτος ήταν Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
|Anadolu Agency

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στον (Kύπριο) Χρήστο Στυλιανίδη

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:03

Σε ένα ακόμη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας  «ευχαριστώ» της τουρκικής κυβέρνησης για την ελληνική συνδρομή στους πληγέντες από τον μέγα-σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στη νοτιανατολική Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά, στις 22:30 της Πέμπτης, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας.

Η στιγμή ιστορική, καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησής του έναν κύπριο πολιτικό (ο γεννηθείς στις 26 Ιουνίου του 1958 στη Λευκωσία υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει πολιτογραφηθεί έλληνας υπήκοος, διατηρώντας βεβαίως την κυπριακή υπηκοότητα).

Oπως έγινε γνωστό, η επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια της χώρας μας είναι ουσιαστική και όχι συμβολική, δεδομένου πως ό,τι περιλαμβάνει η ελληνική βοήθεια ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τον τούρκο ΥΠΕΞ ότι –όπως δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός– η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας  στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN. Αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στα Αδανα (εδώ) ο ίδιος ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Κατά την παράδοσή της ο υπουργός μετέφερε τη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού και επανέλαβε ότι η Ελλάδα –και η ΕΕ στο σύνολό της– στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στην πράξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...