Φόβοι ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό θυμάτων από τον σεισμό-τέρας των 7,8 Ρίχτερ εκφράζονται πλέον στην Τουρκία, καθώς όσο περνούν οι ημέρες, σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια των πόλεων που έχουν ισοπεδωθεί.
Σε ανάρτησή του ο τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.
6 bin yapı yıkılmış. 4 kat 8 daireden 48 bin dire eder. 4 kişiden 192 bin kişi göçük altında kalmış. 8 bin kişi kurtarılmış. 184 bin kişi göçük altında. Kurtarma oranı 25 kişide 1 kişi. Kalanlardan yaşadığını tut ettiğimiz yalnızca %5 var, o da 92 kişi yapar. Korkarım.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 7, 2023
«Περίπου 6.000 κτίρια καταστράφηκαν. Είναι 48.000 καταστροφές από οκτώ διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους: 192.000 άνθρωποι παρέμειναν κάτω από τα ερείπια, 8.000 άνθρωποι σώθηκαν, [οπότε] 184.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Το ποσοστό διάσωσης είναι ένα άτομο στα 25. Από τους υπόλοιπους, έχουμε μόνο το 5% από αυτούς εν ζωή. Φοβάμαι», περιγράφει στον συλλογισμό του ο τούρκος επιστήμονας.
Σε νέα του ανάρτηση υπογραμμίζει ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος και μετρά αντίστροφα για τους παγιδευμένους στα χαλάσματα των πολυκατοικιών, εν μέσω μάλιστα δριμύτατου ψύχους.
«Το ποσοστό επιβίωσης όσων παραμένουν κάτω από τα ερείπια μετά από μία ημέρα είναι μόλις 5%, 2,5% στο τέλος της 2ης ημέρας, μόνο 1% στο τέλος της 4ης ημέρας (σήμερα). Το ποσοστό επιβίωσης την 6η ημέρα είναι 0,2%, στο τέλος της 9ης ημέρας είναι 0,01%», σημειώνει, προϊδεάζοντας για το πού μπορεί να φθάσει ο απολογισμός του φονικού σεισμού.
Göçük altında geçen bir gün sonunda göçük altında kalanların sağ kalma oranı yalnızca %5’dir. 2ci gün sonunda %2,5, 4cü gün sonunda (bu gün) yalnızca %1’dir. 6cı günde kurtulabilme oranı %0,2, 9.gün sonunda %0,01’dir. Halen kurtarmacısını bekleyen göçükler var. Büyük bir kıyım. pic.twitter.com/O15RN3YMS0
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 9, 2023
Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί, σχολίασε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Οπως επεσήμανε, μέχρι και την Τρίτη υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν είχαν καν καταφέρει να προσεγγίσουν οι διασώστες.
«Το “παράθυρο” (για τους επιζώντες) είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί –και μακάρι να υπάρξουν– εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές, πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Ομως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», ανέφερε ο καθηγητής Συνολάκης.
«Τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια», τόνισε και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νησί ανυψώθηκε δέκα μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.
«Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα όπου μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.
Πάνω από 20 χρόνια για να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές
«Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.
«Πρόκειται –είπε– για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήξει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήξει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή, όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».
«Είναι μια τεράστια ζημιά η οποία –εκτίμησε– θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα εντός και εκτός Τουρκίας. Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μια πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5, για να μην πω τα 3/5».
Ο κ. Λέκκας είπε ακόμα ότι αν λάβει υπ’ όψιν τη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι Ιάπωνες ήθελαν οκτώ χρόνια για να κάνουν την πλήρη ανάκαμψη στο μετά καταστροφικό στάδιο, στην Τουρκία θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πούμε ότι επανέρχεται η περιοχή στην προ του σεισμού κατάσταση.
Ενας στόχος επιστημονικός είναι να δούμε σε τι οφείλονται αυτές οι καταστροφές, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πάντως για τη χώρα μας ότι «οι αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο καλοί από ό,τι σε όλο τον κόσμο, και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε για να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμέσου του συνόλου των επιστημόνων της χώρας και των μηχανικών και έχει αποδώσει στη χώρα δομές οι οποίες είναι πάρα πολύ ισχυρές, ενώ στην Τουρκία βλέπουμε τις ατέλειες που υπάρχουν από τους κανονισμούς, τους εγχώριους, όπως βέβαια και την πολύ φτωχή ποιότητα των υλικών».
Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για το τι αντίκρισε σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν: «Μέσα σε ένα υποστύλωμα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή σε μία κολόνα, αντί να υπάρχει το κατάλληλο υλικό, υπήρχαν κροκάλες ποταμών, ολόκληρες πέτρες μέσα στο μπετόν, δεν είχε τα κανονικά υλικά, δηλαδή το χαλίκι και το τσιμέντο. Μέσα στη μάζα του υποστυλώματος υπήρχαν άσχετα υλικά, τα οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στη θωράκιση. Είναι χιλιάδες αυτές οι κατασκευές, δεν είναι μία παράκαμψη των κανονισμών. Είναι μία παρανομία που θα θεωρούσαμε εμείς στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρχει στο 1% ή στο 2%. Στην Τουρκία είναι ο κανόνας αυτός».
Κλείνοντας ο κ. Λέκκας μίλησε για τα στελέχη της ΕΜΑΚ και τις ηρωικές προσπάθειές τους στα χαλάσματα για την ανεύρεση και διάσωση επιζώντων: «Οι άντρες της ΕΜΑΚ έχουν τρεις μέρες να κοιμηθούν σωστά, μέσα στο κρύο, με -5 βαθμούς Κελσίου και διακινδυνεύουν συνέχεια. Οταν ερχόμαστε σε μια τέτοια αποστολή, ξεχνάμε τα πάντα πίσω μας, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να επιβιώσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News