«Κάποια στιγμή, μετά από αρκετή διαδρομή, φτάσαμε στο σημείο όπου θα στρατοπεδεύαμε και άρχισε να στήνεται ο καταυλισμός. Υστερα από λίγο εμφανίστηκε ένας πιτσιρίκος 6-7 χρόνων, με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα κουτί μπισκότα για να μας καλωσορίσει… Δεν νομίζω ότι θα ξεχάσω σύντομα το πρόσωπό του, το πρόσωπο της ελπίδας όταν κάθε ελπίδα μοιάζει να έχει χαθεί…».
Ο Σωκράτης Δούκας είναι γιατρός του ΕΚΑΒ και από τη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, με έναν ακόμη συνάδελφό του γιατρό και τρεις διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ.
Μίλησε στο Protagon νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, για λίγη ώρα, σε ένα μικρό διάλειμμα ανάμεσα στις πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης.
Η ελληνική ομάδα διάσωσης – αποτελούμενη από 21 άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ, τα 5 μέλη του ΕΤΙΚ και δύο ειδικά εκπαιδευμένα λαμπραντόρ– ήταν επιβεβαιωμένα η πρώτη από άλλη χώρα που έπιασε δουλειά στα ερείπια του φονικού σεισμού, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την άφιξή της στο τουρκικό έδαφος.
Ο Σωκράτης Δούκας έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές και επιχειρήσεις καταστροφών. Ομως ποτέ ως τώρα δεν είχε βρεθεί μπροστά σε τόσο μαζική καταστροφή. «Αυτό που έχει συμβεί δεν περιγράφεται με λόγια… Δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στα ερείπια, αλλά για χιλιάδες ανθρώπους. Ολόκληρες κωμοπόλεις έχουν ισοπεδωθεί, κάποια σπίτια μοιάζουν να κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα…».
Την ώρα που μιλάει, η ομάδα του ετοιμάζεται να κατευθυνθεί σε ένα σημείο όπου κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες βρίσκονται πολλά παιδιά εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων. Οι ομάδες διάσωσης θα κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι δεν μπορούν για να σώσουν όσο περισσότερα γίνεται. Τους λένε από πριν ότι κάποια παιδιά είναι αδύνατο να απεγκλωβιστούν και οι ομάδες έχουν μόνο τη δυνατότητα να τα υποστηρίξουν για όσο αντέξουν…
Εως αργά το απόγευμα της Τρίτης, η ελληνική ομάδα διάσωσης είχε συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό δύο κοριτσιών 9 και 7 ετών και ενός 50χρονου άνδρα. Και συνέχιζε…
Σε καταστάσεις όπως αυτή που ζουν η Τουρκία και η Συρία οι ομάδες διάσωσης αναλαμβάνουν έργο σταδιακά και όχι όλες μαζί. Αυτό διότι κάθε ομάδα δεν μπορεί να επιχειρεί περισσότερο από 5-6 ημέρες συνεχόμενα. Η καταπόνηση, ιδιαίτερα σε συνθήκες ψύχους όπως αυτές που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές, είναι μεγάλη, οπότε κρίνεται απαραίτητη η τμηματική ενεργοποίηση των ομάδων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News