«Το κυνήγι των ρώσων πρακτόρων συνεχίζεται» έγραψε η Corriere della Sera σε σχετικό κείμενό της. «Ανδρες και γυναίκες αποστέλλονται στην Ευρώπη από τις ρωσικές υπηρεσίες και παροπυσιάζονται σαν Λατινοαμερικανοί ή τρίτες χώρες. Τα τελευταία από αυτά τα ‘‘μαριδάκια’’ αλιεύτηκαν στη Σλοβενία στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ έρυνες έχουν ξεκινήσει για άλλες περιπτώσεις στη Γερμανία και στην Αυστρία. Γίνεται μεγάλος πόλεμος κατασκόπων παράλληλα με τον ρωσο-ουκρανικό».
Οι Ιταλοί, αναφερόμενοι στα συμβάντα της Σλοβενίας, έγραψαν ότι δύο άτομα, κάποιος Λούντβιχ Γκις και κάποια Μαρία Ρόζα Μάγιερ Μούνοζ, δηλαδή ζεύγος με ονοματεπώνυμα προδήλως γερμανικά και ισπανικά, εγκαταστάθηκαν μαζί με τα δύο παιδιά τους στη βαλκανική χώρα προ ετών, προερχόμενοι από την Αργεντινή.
«Ασχολήθηκαν με ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες, άνοιξαν γκαλερί έργων Τέχνης και εταιρεία τεχνολογίας, διοργάνωσαν εκδηλώσεις, έκαναν τους μεσίτες ακινήτων». Βάσει του κατηγορητηρίου, όμως, ασκούσαν κατασκοπεία. Αυτοί οι δύο «ήταν το κλασικό ανδρόγυνο των ‘‘εν υπνώσει’’ πρακτόρων, λένε οι διώκτες τους».
Και το ρεπορτάζ υπογράμμισε: «Με ψεύτικες ταυτότητες, με χαμηλό προφίλ, με ήσυχη ζωή ώστε να μην κινούν υποψίες, έδιναν το παρών στα σόσιαλ μίντια, ενώ διατηρούσαν και σχέσεις με τη Βρετανία, η γυναίκα κυρίως. Ο άνδρας ήταν γερμανόφωνος και η γυναίκα ισπανόφωνη».
Με αφορμή την ισπανόφωνη Λατινοαμερικάνα, η Corriere έγραψε ότι και μία «ψεύτικη Βραζιλιάνα», η οποία όμως μάλλον θα μιλούσε πορτογαλικά και όχι ισπανικά, «προσπάθησε να μπει στην Ολλανδία», ενώ θυμήθηκε και «τη ρωσοπερουβιανή Αντέλα, η οποία πήγε στη Νάπολη και προσπάθησε να διεισδύσει σε κύκλους κοντά στη διοίκηση του ΝΑΤΟ».
Οι Σλοβένοι, συνέχισε, αναζητούν πιθανούς συνεργούς του ζεύγους, ενώ ανακρίνουν και έναν ντόπιο. Κατόπιν θύμισε ότι «μέλη του δικτύου» αποκαλύφθηκαν στις ΗΠΑ από το FBI, το 2010. «Εκείνοι ενέπνευσαν την τηλεοπτική σειρά ‘‘The Americans’’. Γεννημένοι στη Ρωσία, προσπαθούσαν να βρουν πηγές, να δημιουργήσουν επαφές και να συλλέξουν πληροφορίες».
Η επόμενη στάση έγινε στον γερμανικό κόμβο του «κατασκοπευτικού δικτύου». Από εκεί προέκυψαν τα εξής; «Ο Αρθουρ Ε., ρωσικής καταγωγής γερμανός έμπορος, συνελήφθη στις 26 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι που έκανε στο Μαϊάμι. Παραδέχτηκε ότι είχε διαβιβάσει δεδομένα στη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB. Συνεργάστηκε με τον Κάρστεν Λ., ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας στη Γερμανία, ο οποίος πιάστηκε τον Δεκέμβριο με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της Μόσχας.
»Ο Αρθουρ έδωσε στη Μόσχα πληροφορίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά, σύμφωνα με την εκδοχή του, στην αρχή νόμιζε ότι ενεργούσε για λογαριασμό της χώρας του και μόνο αργότερα κατάλαβε ποιοι ήταν οι πραγματικοί πελάτες. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο βαθιά ήταν η ζημιά που προκάλεσε ο Κάρστεν, μια απογοητευμένη προσωπικότητα με ακροδεξιό προφίλ. Σύμφωνα με τα media, είχε πρόσβαση σε υλικό που προέκυψε από υποκλοπές».
Και απελάσεις
Η Βιέννη, όπως το Βερολίνο «και τώρα η Βουδαπέστη», είναι από τα ιστορικά κέντρα κατασκοπέιας. Και στον Ψυχρό Πόλεμο και σήμερα. Πολλά επεισόδια έγιναν τα τελευταία χρόνια, γεγονότα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και με τη σύγκρουση της Τσετσενίας. Εκεί, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη να απελάσουν τέσσερις ρώσους διπλωμάτες. Με το εξής σκεπτικό: «Συμπεριφέρονταν με τρόπο που απάδει της θέσης τους». Η Corriere μετέφρασε τον χρησμό ως εξής: «Κάτι άλλο έκαναν. Πρόκειται για έμμεση κατηγορία κατασκοπείας».
Στην κατακλείδα του ρεπορτάζ υπάρχει και λίγη Ελλάδα: «Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας και για έναν Ελληνα, γιο πρώην αξιωματούχου της Μόσχας. Αυτός υπήρξε πρωταγωνιστής πολλών ταξιδιών, έτσι κέντρισε την προσοχή των ανακριτών οι οποίοι δεν αποκλείουν να ενήργησε υπέρ της GRU, της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News