Θα χιονίσει στην Αττική; Κι αν χιονίσει, πόσο θα χιονίσει; Θα το στρώσει στη Μεσογείων ή όχι; Και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία; Δευτέρα ή Τρίτη; «Οι μετεωρολόγοι τσακώνονται», ο τίτλος που παίζει όλη τη βδομάδα και εσύ, πιο μπερδεμένος από ποτέ, αναρωτιέσαι ποιανού πρόβλεψη να ακολουθήσεις, αν πρέπει να φορέσεις πατατούκα για να πας στη δουλειά κι αν πρέπει να πας στη δουλειά γενικώς.
Πού είναι εκείνες οι ανέμελες εποχές που σου έλεγαν μια θερμοκρασία και τέλος; Τότε, το χιόνι και η βροχή ήταν σημάδια σε έναν μετεωρολογικό χάρτη που δεν σε τρόμαζε, δεν σε μπέρδευε, δεν είχε δεύτερα κείμενα από κάτω, ούτε γινόταν αντικείμενο υπερ-σχολιασμού. Τουλάχιστον, έτσι θυμάμαι την ενημέρωση για τον καιρό παλιότερα. Πιο απλή, πιο ξεκάθαρη.
Σήμερα, ο καιρός έχει γίνει έρμαιο της πληροφορίας που τρέχει και ανακυκλώνεται χωρίς φίλτρο και φτάνει στον αποδέκτη ανερμάτιστη και αλλοιωμένη. Εχει μπει, όμως, και σε μια τροχιά κιτρινισμού ο καιρός. Τον μετατρέψαμε σ’ ένα μετεωρολογικό ταμπλόιντ, όπου οι τίτλοι έχουν μεγαλύτερη σημασία από το περιεχόμενο και στοχεύουν περισσότερο στο clickbait απ’ ό,τι στην ενημέρωση.
Τσακώνονται, όντως, οι μετεωρολόγοι; Αν μπεις στον κόπο να το ψάξεις, θα καταλάβεις ότι δεν τσακώνονται. Ενας τίτλος που έχει ανακυκλωθεί χιλιάδες φορές γιατί πουλάει, σου δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι ο ένας ακυρώνει την πρόβλεψη του άλλου. Και η ψευδής εντύπωση μένει, γιατί ποιος έχει τον χρόνο και τη διάθεση να αρχίσει να το ψάχνει.
Βέβαια, το πράγμα πάντα ξεκαθαρίζει από μόνο του. Στον καιρό της επόμενης μέρας όλα θα συμφωνούν μεταξύ τους. Εκεί δεν υπάρχει ίντριγκα, οι μετεωρολόγοι λένε όλοι το ίδιο πράγμα. Αλλά εμάς δεν μας φτάνει ο καιρός της επόμενης μέρας ή των επόμενων ημερών, έστω. Εμείς θέλουμε να μάθουμε τον καιρό της επόμενης εβδομάδας. Του επόμενου μήνα. Του Πάσχα. Θα βγει ο μετεωρολόγος σε ζωντανή σύνδεση σε μια εκπομπή από βδομάδα και είναι βέβαιο ότι κάποιος θα βρεθεί να ρωτήσει: «Την Καθαρά Δευτέρα με τι καιρό θα φάμε λαγάνα;».
Οι σοβαροί επιστήμονες της μετεωρολογίας δεν μπαίνουν, φυσικά, στον κόπο να απαντήσουν στην παράλογη επιθυμία για μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Αντιθέτως, προσπαθούν να εξηγήσουν ότι τα μοντέλα πρόβλεψης δεν μπορούν να σου πουν με ακρίβεια τι θα γίνει σε δύο εβδομάδες η τον επόμενο μήνα, δεν έχουν μαντικές ικανότητες. Ποιος ακούει, όμως, τις ψύχραιμες φωνές της λογικής; Οι περισσότεροι θ’ ακούσουν τις άλλες, που κράζουν διψώντας για προσοχή. Θες τον καιρό της Καθαράς Δευτέρας; Πάρε έναν τίτλο που θα σου ικανοποιήσει την περιέργεια και που μετατρέπει τον καιρό σε αστρολογία.
Γενικώς, κάτι έχει συμβεί με τον καιρό τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν έφεραν οπωσδήποτε την ενημέρωση για τον καιρό σε πρώτο πλάνο. Εμφανίστηκαν ονόματα για καύσωνες και κακοκαιρίες, οι μετεωρολόγοι έγιναν σταρ, το δελτίο καιρού έγινε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μιντιακής σκαλέτας και παρουσιάζεται με στόμφο και δραματοποίηση, με υπερβολές που στοχεύουν κυρίως στο θυμικό σου.
Κάτω απ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμα η αυθεντική ενημέρωση για τον καιρό. Απλώς, σήμερα πρέπει να κάνεις μεγαλύτερο κόπο για να την ανακαλύψεις.
ΥΓ. Από το Twitter του Θεόδωρου Κολυδά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ #ΠΑΡΕΙΔΩΛΙΑ
Οι #δράκοι στην Ευρώπη σχετίζονται με τα στοιχεία της φωτιάς και στην #Κορέα με τα στοιχεία του #νερού και της #φύσης. Πιστεύεται ότι προκαλούν τα #σύννεφα και την #βροχή. Στην Ελλάδα υπάρχουν "δράκοι" που φέρνουν χιόνι;
Καλό μήνα!
#Cumulus_Congestus pic.twitter.com/gIfpjSoNkX— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 1, 2023
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News