Η είδηση είναι εντυπωσιακή: Πωλήθηκαν και οι πενήντα πολυτελείς κατοικίες του πρώην Hilton Αθηνών, που θα επαναλειτουργήσει υπό το brand Conrad. Κρατηθείτε: 25 κατοικίες που αναπτύσσονται με την υπογραφή της Waldorf Astoria Residences πωλήθηκαν έναντι 24.000 ευρώ ανά τ.μ., και ισάριθμες με τη βούλα του Conrad Residences, έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο. Το έργο αναμένεται, σύμφωνα με όσα γράφονται, να μετατρέψει το ιστορικό ξενοδοχείο σε νέο διεθνή προορισμό. Η επένδυση, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θα αγγίξει το εντυπωσιακό ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ζάλη, αν όχι και μεγαλύτερη, προκαλεί η σύγκριση που επιχειρείται με το αντίστοιχο project, The Towers of the Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη. Οχι ιδιαίτερα μεγάλα διαμερίσματα κοστίζουν 10-20 εκατομμύρια δολάρια έκαστο.
Ενδιαφέρον είναι και ότι το νέο κτιριακό σύμπλεγμα στη θέση του παλαιού Χίλτον θα αποτελεί μια μικρή πολιτεία. Θα φιλοξενεί ιδιωτική λέσχη μελών, lounge, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας. Στολίδι αδιαμφισβήτητα για το κέντρο της πρωτεύουσας.
Το θάμβος, ενδεχομένως και ο φθόνος, που προκαλεί η είδηση, ιδίως στους κατοίκους του κέντρου της πόλης, συμπυκνώνεται στα εξής απλοϊκά ερωτήματα:
Θα περπατούν άραγε οι ιδιοκτήτες του νέου «κτιρίου» στην ευρύτερη περιοχή; Θα βγάζουν βόλτα το κατοικίδιό τους; Το Χίλτον βρίσκεται στη γειτονιά που λέγεται Ιλίσια, στα σύνορα με την αστική συνοικία που λέγεται Παγκράτι, και όποιος εξέλθει της «οικιστικής εμπειρίας» του Conrad – Waldorf Astoria, κινδυνεύει να βρεθεί απροσδοκήτως στην οδό Δημητρέσσα ή την Ευφρονίου, τη Σισίνη ή την Αντήνορος, τη Ναϊάδων ή την Αστυδάμαντος. Με τις γερασμένες πολυκατοικίες των δεκαετιών μετά τον Εμφύλιο, ιδίως της δεκαετίας του ’60. Που, ακόμη και αν στεγάζουν ανακαινισμένα διαμερίσματα, δεν διαθέτουν ενεργειακή αναβάθμιση. Ούτε σεισμική προστασία.
Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα των 21.000 και 25.000 ευρώ το τ.μ. με το κτιριακό δυναμικό (που ουδόλως πρέπει να υποτιμάται ότι έχει συχνά δυνατές αρχιτεκτονικές υπογραφές) των 1.200 ή 1.500 ευρώ το τ.μ., στην καλύτερη περίπτωση των 2.000 ευρώ ; Προφανώς δεν θα μπουν πινακίδες στην πέριξ του Conrad περιοχή, «Προσοχή, φαβέλες»…
Τι θα απογίνει με το πρόβλημα –πρόβλημα βάθους και ουσίας, μα και εικόνας της πόλης και αισθητικής– της επαιτείας; (Το Protagon έχει ασχοληθεί προ καιρού με το ζήτημα, δείτε εδώ). Θα εξακολουθούν να απλώνουν το χέρι για ελεημοσύνη πλάσματα εξαθλιωμένα, συνήθως θύματα εκμετάλλευσης, που εκλιπαρούν μέσα από ανορθόγραφες ταμπέλες «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΒΟΙΘΙΑ ΜΙΚΡΥ»;
Θα παραλύει και στον εξακολουθητικό μέλλοντα το Κέντρο κάθε τρεις και λίγο, με δρομικά events – μαραθωνίους, ημιμαραθωνίους, αγώνες δρόμου, ράλι; Το 2022, 28 φορές έκλεισε το Σύνταγμα – συμπεριλαμβανομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η προσέγγιση δεν είναι ελιτίστικη, κάθε άλλο. Η αναμόρφωση ενός εμβληματικού τοπόσημου της Αθήνας, όπως το Χίλτον, θα μπορούσε να φέρει ευρύτερη αναβάθμιση του πολιτιστικού κέντρου της –όπως αποκαλείται η περιοχή. Να γεννήσει μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές, που θα καθιστούσαν την καρδιά της πόλης ελκυστική για όλους, ανεξαιρέτως. Να προκαλέσει ρυθμίσεις και μέτρα που θα ανέβαζαν τον πήχη της ποιότητας ζωής τής ίδιας της καθημερινότητας. Η πρόκληση ακουμπά δημόσιους φορείς, κάθε λογής ιθύνοντες, αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους επενδυτές του εγχειρήματος. Απαντες οφείλουν να μην περιχαρακωθεί η αναγέννηση της περιοχής στα τετραγωνικά του Conrad. Δεν περιμένει κανείς να μεταμορφωθεί η ελληνική πρωτεύουσα από τη μια μέρα στην άλλη. Η ευκαιρία που διαφαίνεται είναι όμως μοναδική.
Και θα «μετρήσει» η αξιοποίησή της. Οχι μόνο για τους νέους θιασώτες του downtown, τους κατοίκους του Waldorf Astoria (για να έχουν πληρώσει 25.000 ευρώ το τετραγωνικό οι άνθρωποι, πολύ θα το αγαπούν το κέντρο).
Αλλά και για τους παλιούς εραστές του. Αυτούς που δεν έχουν υποκύψει στον πειρασμό του Airbnb. Που μεγάλωσαν τα παιδιά τους στις πρασινάδες του Εθνικού Κήπου και παρακούουν, χρόνια τώρα, τις προτροπές στενών φίλων, «έλα προς τα πάνω να βρεις την υγειά σου…». Που γεννήθηκαν και οι ίδιοι στο κέντρο της Αθήνας, πήγαν σχολείο στις γειτονιές του και περιδιαβάζουν τους δρόμους του από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News