Το ότι το Κρεμλίνο βασίζεται ολοένα περισσότερο στην Ομάδα Βάγκνερ για να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στα μέτωπα της Ουκρανίας είναι πλέον γνωστό σε όλον τον κόσμο. Λιγότερο γνωστό είναι πως ο ιδιωτικός στρατός του Γεβγκένι Πριγκόζιν επεκτείνει τις άκρως κερδοφόρες εξορυκτικές δραστηριότητές του σε χώρες της Αφρικής, ούτως ώστε να αυξήσει τα έσοδά του κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με στόχο, φυσικά, την περαιτέρω στήριξη της δράσης των μισθοφόρων του στην Ουκρανία.
Επικαλούμενη δηλώσεις ενός Δυτικού αξιωματούχου, αλλά και ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Εριν Μπάνκο γράφει πως η Ομάδα Βάγκνερ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών εστίασε την προσοχή της κυρίως σε μία χώρα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και στα μεταλλεία που διαθέτει. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων αυτών θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία της παραστρατιωτικής οργάνωσης έως και ένα δισ. δολάρια. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως σημείωσε ο Δυτικός αξιωματούχος, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση όπλων και τη στρατολόγηση νέων μαχητών, που θα αποσταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Η Ομάδα Βάγκνερ επιχειρεί σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολλές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο στρατιωτικών αλλά και πολιτικών συνεργασιών. Για αυτόν τον λόγο η δράση της καταγράφεται με ιδιαίτερη προσοχή από τις ΗΠΑ εδώ και καιρό, ειδικά σε χώρες όπως η Συρία, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. «Ομως, πρόσφατες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την εξάρτηση της Ρωσίας από τη Βάγκνερ και την ικανότητα της Ομάδας να διαμορφώνει εξελίξεις σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιχειρηματικές και διπλωματικές σχέσεις», γράφει η Εριν Μπάνκο.
«Παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη εστίαση στις σχέσεις της Ρωσίας στην Αφρική και στη δημιουργία μιας σφαίρας επιρροής που πραγματικά είχε να υπάρξει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε, μιλώντας στο Politico, η Κατρίνα Ντόξσι, ανώτερη συνεργάτιδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Center for Strategic and International Studies με ειδίκευση στις διακρατικές απειλές. «Η χρήση ιδιωτικών στρατών, ιδιαίτερα σε χώρες με αδύναμη διακυβέρνηση, συνεχείς προκλήσεις ασφάλειας και πλούσιους φυσικούς πόρους, θέτει (την Βάγκνερ) σε θέση, είτε να συνάπτει συμφωνίες ασφαλείας, είτε να διευκολύνει τις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις (της Μόσχας) με αυτές τις χώρες», συμπλήρωσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η Βάγκνερ χρησιμοποιεί τα κέρδη από την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων για να συνδράμει το Κρεμλίνο στην προσπάθειά του να αντέξει το βάρος των δυτικών κυρώσεων. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση της Ομάδας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καταδεικνύουν ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητές της καθίστανται ολοένα πιο επικερδείς για την οργάνωση και, κατ’ επέκταση και για το Κρεμλίνο, δεδομένου ότι τείνουν να καταστούν «κανάλι χρηματοδότησης του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Το 2018 η Ομάδα Βάγκνερ εγκαινίασε στο Μπανγκί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας το «Ρωσικό Σπίτι», ένα πολιτιστικό κέντρο, αρχίζοντας, συγχρόνως, να συνάπτει διάφορες συμφωνίες, ούτως ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο και την εκμετάλλευση μεταλλείων στη χώρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το χρυσωρυχείο της Νντασίμα, κοντά στην πόλη Μπαμπάρι. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που επικαλείται το Politico μέσα σε λίγα χρόνια η Βάγκνερ κατάφερε να μετατρέψει το άλλοτε υποτυπώδες ορυχείο σε ένα τεράστιο συγκρότημα εξόρυξης χρυσού.
Σήμερα, το ορυχείο εκτείνεται σε οκτώ ζώνες παραγωγής που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – με τη μεγαλύτερη να εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου εξήντα μέτρα. Οι ΗΠΑ έχουν συμπεράνει ότι η Ομάδα Βάγκνερ συμβάλλει στη διαμόρφωση του χώρου και στην κατασκευή των εγκαταστάσεων με στόχο τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή του. Το ότι έχει οχυρώσει το ορυχείο, κατασκευάζοντας γέφυρες και εξοπλίζοντας φορτηγά που είναι σταθμευμένα μονίμως σε καίρια σημεία με αντιαεροπορικά πυροβόλα, μάλλον δεν είναι τυχαίο.
«Αυτές οι νέες εξελίξεις καταδεικνύουν μακροπρόθεσμα σχέδια για το ορυχείο», ανέφερε η Κατρίνα Ντόξσι από το CSIS. «Το γεγονός ότι στήνουν μια εκτεταμένη επιχείρηση εξόρυξης, ότι καταρτίζουν αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια, νομίζω ότι πραγματικά δείχνει πόσο έχουν εναρμονιστεί με τον τοπικό στρατό καθώς και τον βαθμό εξάρτησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από αυτούς», προσέθεσε.
Σε σχετικό αίτημα του Politico, το αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε, μέσω ηλεκτρονική επιστολής, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν «πολλαπλές οδούς για την αντιμετώπιση των παράνομων διακρατικών δραστηριοτήτων της Ομάδας Βάγκνερ», με μία από αυτές τις οδούς να είναι η επιβολή ολοένα βαρύτερων κυρώσεων στον Γεβγκένι Πριγκόζιν και το ευρύτερο δίκτυο της Ομάδας Βάγκνερ
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πλέον αρνείται να χορηγήσει στους κυανόκρανους του ΟΗΕ που επιχειρούν στη χώρα άδειες πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα ορυχεία της. Μάλιστα αρκετά drones της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έχουν δεχτεί πυρά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ομάδα Βάγκνερ έχει αρχίσει να ασκεί και πολιτικό έλεγχο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Εννοείται πως η Βάγκνερ εξασφάλισε τα εξορυκτικά της συμφέροντα με τα όπλα. Το 2020 έστειλε μισθοφόρους της στο χρυσωρυχείο της Νντασίμα για να ασφαλίσει την περιοχή ενώ το 2021 η Ομάδα κατηγορήθηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες αντάρτες και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή προκειμένου να αναγκάσει τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκτοτε η Βάγκνερ δραστηριοποιείται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπό την κάλυψη μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Μαδαγασκάρη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News