Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους προς την Ανατολή και με απρόβλεπτα προς το παρόν αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε στην τελευταία ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ράμσταϊν, όταν οι ανατολικές χώρες ανέλαβαν το βάρος για τις παραδόσεις αρμάτων μάχης στο Κίεβο και ανάγκασαν την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο να αλλάξουν θέσεις. Τα παραπάνω γράφει η Repubblica, σημειώνοντας συγχρόνως ότι το πιο εκπληκτικό στοιχείο είναι ο επανεξοπλισμός της Πολωνίας.
Αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας του θα αυξηθούν περαιτέρω, έως και στο 4% του πολωνικού ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το κοινοβουλευτικώς εξασφαλισμένο 3%. Θα είναι επένδυση σε διάφορα οπλικά συστήματα, ύψους περί τα 32 δισ. ευρώ μόνο για το τρέχον έτος!
Το πρόγραμμα είναι όντως εντυπωσιακό. Το προσωπικό των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα διπλασιαστεί και θα φθάσει τους 300.000 άνδρες. Ετσι, η Πολωνία θα διαθέτει τον πολυπληθέστερο στρατό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού θα ξεπεράσει τον γαλλικό, που αποτελείται από 200.000 άτομα.
Μέσα σε λίγους μήνες η Πολωνία παρήγγειλε περισσότερα από 500 άρματα μάχης τελευταίας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των M1 Abrams και K2 Black Panther, 200 αυτοκινούμενα όπλα, πεντακόσιους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, ενώ υπάρχουν σχέδια για αγορά και άλλων οπλικών συτημάτων. Οι Πολωνοί παρήγγειλαν επίσης 96 μαχητικά ελικόπτερα Boeing AH-64E Apache – περισσότερα από όσα διαθέτει η Βρετανία.
Εκτός από τα 48 αναχαιτιστικά F-16, η πολωνική αεροπορία αρχίζει να παραλαμβάνει 32 μαχητικά «Stealth» F-35 (κόστους 4,5 δισ. ευρώ), ενώ παρήγγειλε στους Νοτιοκορεάτες 48 επιθετικά αεροσκάφη FA-50. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραγγείλει δύο πλοία «ηλεκτρονικού πολέμου» στη Σουηδία και τρεις φρεγάτες στη Βρετανία, εξοπλισμός συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ.
Επειδή ζητήθηκε οι παραδόσεις να είναι γρήγορες, τα εργοστάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα δουλέψουν εντατικά. Ταυτόχρονα, η επιλογή των Πολωνών στοχεύει στην εδραίωση της σχέσης τους με τις ΗΠΑ και στην τόνωση της πεποίθησης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις τη Ρωσία μόνος. Εξάλλου, από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου η Πολωνία έχει μετατραπεί σε κόμβο logistics όσον αφορά το πολεμικό υλικό που προωθείται στο Κίεβο.
Ο επανεξοπλισμός προφανώς αποφασίστηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία, αλλά είναι μέρος ενός πολιτικού, εσωτερικού και διεθνούς σχεδιασμού. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η πολωνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ηγεσία των χωρών που είναι πιο αποφασισμένες να υποστηρίξουν το Κίεβο, ενώνοντας «υπό τη σημαία της» όχι μόνο τα κράτη της Βαλτικής, τη Φινλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, αλλά και τις Βρετανία και Ολλανδία.
Χάρη στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της η Πολωνία θα είναι σε θέση να παραχωρήσει στο Κίεβο όλο το παλιό πολεμικό υλικό της, βασικά σοβιετικής κατασκευής. Ο πολωνός επιτελάρχης, στρατηγός Ραϊμούντ Αντρέιτζακ, δήλωσε τα εξής αποκαλυπτικά: «Αν ηττηθεί η Ουκρανία, θα τα χάσουμε όλα. Η Ρωσία προκαλεί την κλιμάκωση, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News