2098
Ο υπουργός Εξωτερικών στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική - Όλα κινούνται πια στα όρια».  | INTIMEnews

Δένδιας εφ’ όλης της ύλης: Ο κίνδυνος «θερμού» με την Τουρκία, η επίσκεψη στο Ισραήλ και η άφιξη Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 10:35
Ο υπουργός Εξωτερικών στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική - Όλα κινούνται πια στα όρια». 
|INTIMEnews

Δένδιας εφ’ όλης της ύλης: Ο κίνδυνος «θερμού» με την Τουρκία, η επίσκεψη στο Ισραήλ και η άφιξη Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 10:35

Πίστη στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας στα δύσκολα και τα μεγάλα, και… μια σιβυλλική δήλωση, για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, ήταν μερικά μόνο από τα σημεία που ξεχώρισαν ανάμεσα σε όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική – Ολα κινούνται πια στα όρια».

Αν και όπως είπε ο κ. Δένδιας, δεν θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει ή θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα στον δρόμο για τις δικές του κάλπες στην Τουρκία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας για την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, «δεν θα είμαστε μόνοι», αλλά ακόμα και «αν χρειαστεί, μπορούμε και μόνοι».

«Από τους ήρωες των Ιμίων στον σμηναγό Τουρούτσικα»

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στον χαμό του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα κατά της διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα (οι έρευνες για τον κυβερνήτη, σμηναγό, Στάθη Τσιτλακίδη, συνεχίζονται) και συνδέοντάς τον με τη θυσία των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Εκτορα Γιαλοψού, πριν από 27χρονια στη νύχτα των Ιμίων, σημείωσε ότι η συνολική μας συμπεριφορά απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να τιμά το επίπεδο της προσφοράς τους. Γιατί η Ελλάδα, τόνισε, είναι και παραμένει ισχυρή και ασφαλής, επειδή ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι, στελέχη, οι οποίοι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζούμε όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι.

Είναι μια θλιβερή ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την πατρίδα συνολικά, είπε για τον θάνατο του σμηναγού Τουρούτσικα, για να συμπληρώσει:

«Θυμόμαστε τρεις αξιωματικούς που χάσαμε στην εκτέλεση του καθήκοντος και σήμερα χάσαμε και έναν τέταρτο. Αυτό είναι μια σαφής ανάμνηση του ότι πολλοί άνθρωποι, πολλά στελέχη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύουν την ελευθερία και το επίπεδο ζωής όλων εμάς των υπολοίπων. Ηδη κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αξιωματικού που χάσαμε σήμερα».

Σε ανάρτησή του την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας τίμησε τη μνήμη των ηρώων των Ιμίων, γράφοντας: «27 χρόνια από την κρίση στα Ιμια, τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων σε ώρα καθήκοντος Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Εκτορα Γιαλοψού. Με επαγρύπνηση και με υπευθυνότητα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

 

Η εθνική υπευθυνότητα

Mιλώντας για το  πολιτικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός επεσήμανε ότι στις βασικές μας επιλογές έχει σταθεί κατ’ ελάχιστο σοβαρό, μετρημένο και με μεγάλα διαστήματα ισχυρής αποδοχής. «Εχουμε ανατρέψει –και αυτό πρέπει να πιστωθεί κυρίως στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση– το υπόδειγμα του διχασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εχουμε καταφέρει να είμαστε σοβαροί, να ομονοούμε και να εκπέμπουμε προς τα έξω ακριβώς αυτή τη σοβαρότητα που επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται μαζί μας να έχει το αίσθημα της συνέχειας. Στις βασικές επιλογές, σχεδόν από όλο το πολιτικό σύστημα, υπήρξαν θέσεις εθνικής υπευθυνότητας. Θεωρώ εθνική κατάκτηση ότι καταφέραμε με αυτή την κυβέρνηση, με αυτόν τον Πρωθυπουργό, να ανατρέψουμε το υπόδειγμα και να αντιμετωπίζουμε την απειλή με εθνική αλληλοκατανόηση, για να μην πω με εθνική ομόνοια. Δεν το διεκδικούμε ως περιουσιακό στοιχείο της ΝΔ, αλλά ως περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας», επανέλαβε.

Το «θερμό»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν θεωρεί με κανέναν τρόπο ότι η γείτονα χώρα στοχεύει σε κάτι τέτοιο κατά την προεκλογική περίοδο.

«Υπάρχει όμως –παρατήρησε– και πρέπει να προλάβουμε το τυχαίο. Δηλαδή την ένταση που ξεκινάει από κάτι μη προβλεφθέν», αναφέροντας ενδεικτικά την πιθανότητα σύγκρουσης αλιευτικών ή μιας ακταιωρού με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Και από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «εξελίσσεται μέσα σε έναν χρόνο που οι ηγεσίες δεν προλαβαίνουν να θέσουν υπό έλεγχο το επεισόδιο και όταν πια έχει γίνει στοιχείο της επικαιρότητας και όταν έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι, η κοινή γνώμη, είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο προεκλογικό κλίμα να ελεγχθεί».

Αυτή είναι για τον Νίκο Δένδια μια πολύ βασική παράμετρος που πρέπει «να έχουμε υπόψη μας, όπως οι δύο χώρες προχωρούν για εκλογές».

Σε αντιδιαστολή των εντάσεων της Ελλάδας με την Τουρκία στο παρελθόν, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε ότι «αυτό που είναι πρωτοφανές και μοναδικό, είναι ότι ζούμε επί 3,5 χρόνια μια κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία, με διαρκώς αυξανόμενους τόνους, με πρωτοφανείς δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, που δημιουργεί ένα εξαιρετικά εύφλεκτο κλίμα».

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς αναμένει αποκλιμάκωση πριν από τις τουρκικές εκλογές, συμπλήρωσε και εξέφρασε την ευχή να μην οδηγηθούμε εξαιτίας τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία.

Ολα, είπε, θα κριθούν αμέσως μετά τις εκλογές: «Θα υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και μια νέα τουρκική κυβέρνηση. Θα είναι μια καλή ευκαιρία, όταν μάλιστα θα υπάρχει και πρόσφατο πολιτικό κεφάλαιο και στις δύο κυβερνήσεις, να γίνει μια επαναπροσέγγιση της πραγματικότητας και εκεί να δούμε τα πραγματικά χρώματα της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επανέλθει στη λογική. Οφείλουμε να ελπίζουμε ότι όποιος αποσπάσει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού, θα δει καθαρά και ποιο είναι το τουρκικό συμφέρον. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η προσέγγιση με τη Δύση, με την Ευρώπη, με το πλαίσιο αξιών που εκφράζει η ΕΕ», επεξήγησε.

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός των Εξωτερικών διεμήνυσε ότι Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση της (μιας και μόνης) διαφοράς με την Τουρκία –οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ– στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Θέλουμε η Τουρκία να έρθει προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε, ωστόσο διαπίστωσε πως ο πρόεδρος Ερντογάν, με μια σειρά κινήσεων και δηλώσεων (εδώ), απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό, δυτικό κεκτημένο και οδηγείται σε μια suis generis κατάσταση ενός μεσανατολικού, μουσουλμανικού ριζοσπαστικού μορφώματος.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα προκλητική αναφορά του προέδρου Ερντογάν για την Αγια-Σοφιά (περί δεύτερης «Αλωσης), ο υπουργός, αφού καταδίκασε εκ νέου τη μετατροπή της σε τζαμί και εξέφρασε τη θλίψη του για το περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης, σημείωσε ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υστεροφημία του τούρκου προέδρου, καθώς, όπως εκτίμησε, τον εκθέτει διεθνώς.

Για το αν θα ήθελε να παραμείνει υπηρεσιακός

Στα θέματα της προεκλογικής περιόδου και σε ερώτηση για το αν πρέπει να είναι αυξημένη η προσοχή μας την περίοδο που μεσολαβεί, εκεί που υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Οποιος ισχυριστεί ότι η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος όπως θα ήταν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, αυτό είναι τελείως αντίθετο με την πραγματικότητα».

Και στο ερώτημα αν θα δεχόταν πιθανή πρόταση να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (με δεδομένο και το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών), είπε:

«Πιστεύω βαθιά ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος και πιστεύω επίσης βαθύτατα στις συνταγματικές προβλέψεις. Θεωρώ, δηλαδή, ότι οφείλουν να τηρηθούν αυτά τα οποία επανειλημμένως έχουν τηρηθεί και δίνουν την εικόνα μιας ομαλής πορείας και μιας δημοκρατικής αντίληψης». Αν, παρ’ ελπίδα, η όξυνση των πραγμάτων την τελευταία στιγμή επιβάλει στο σύνολο του πολιτικού συστήματος –όχι μόνο στη ΝΔ και στον αρχηγό της, αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις– να προτείνουν στον πρωθυπουργό την παραμονή του στο υπουργείο, τότε είπε, «αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά δεν είναι η λογική σειρά των πραγμάτων».

Η επίσκεψη στο Ισραήλ…

Αναφορά, τέλος, έγινε στην πολύ σημαντική επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγική, επανέλαβε και μιλώντας για την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν, σημείωσε ότι θα συζητήσουν για τα διμερή θέματα, τα ζητήματα ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης για την Ενέργεια, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Παλαιστινιακό, τη Μέση Ανατολή.

Με ένα 24ωρο διαφορά από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάνει σήμερα τη δεύτερη επίσκεψη και πρώτη υπουργού Εξωτερικών κράτους-μέλους της ΕΕ στο Ισραήλ μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την 29η Δεκεμβρίου 2022 και τον ορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικού της χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε αεροπορικώς τα ξημερώματα από την Αθήνα για το Ισραήλ, όπου αρχικώς θα πραγματοποιήσει την πρώτη του διά ζώσης συνάντηση με τον νέο υπουργό του Ισραήλ, Ελι Κοέν.

Oι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση περί τις 09:00, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις, μετά το πέρας των οποίων θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν πρόγευμα εργασίας.

Ακολούθως ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να γίνει διαδοχικά δεκτός από τον τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, καθώς και από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας, καθώς και στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Επιπλέον, οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε υπερήφανος γιατί η ελληνική διπλωματία διάβασε σωστά την αρχιτεκτονική της περιοχής αρκετά νωρίς:

«Διαβάσαμε ότι δεν ισχύει πια ο διαχωρισμός Άραβες και Ισραηλινοί, και αυτό που εμείς είχαμε δει, επιβεβαιώθηκε από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με άλλες αραβικές χώρες και τη δημιουργία, πλέον, κατανοήσεων σε πολλά επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα αφίσταται της θέσης της για ένα πλαιστινιακό κράτος. Όμως αυτό σημαίνει, ότι η αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής γίνεται πιο πολύπλοκη και επίσης αν παρατηρήσει κανείς τη θέση που έχει πάρει η Τουρκία υπέρ της Χαμάς, γίνεται μια κατάσταση αρκετά πιο ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα».

…και η επίσκεψη Μπλίνκεν

Ενόψει της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο, κάνοντας μνεία στις δύο αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και στη «στρατηγικότητα της σχέσης τους».

Ο Αντονι Μπλίνκεν, τόνισε, δίνοντας μια πρόγευση της ατζέντας της συνάντησης, έρχεται για να συνεχιστεί ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, τα εξοπλιστικά, την ενεργειακή και οικονομική συνεργασία. Πέραν αυτών, θα συζητηθούν και θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι το γεγονός και μόνο ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών, και ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο στρατηγικός διάλογος, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα. Εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα αντίληψης και εμπιστοσύνης – υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Οι ΗΠΑ έχουν κατανοήσει την ελληνική θέση, ότι έχει μια στέρεη βάση, που απλώς ζητά να εφαρμοστεί στο Αιγαίο αυτό που ισχύει σε όλο τον πλανήτη και ενεργεί και διατυπώνει ανάλογες απόψεις» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η παρουσία του Αντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα μπορεί να έχει και διάθεση να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της υπερδύναμης είναι βέβαιο ότι λειτουργεί καταπραϋντικά.

Αναφερθείς στην ευρύτερη συνεργασία με τη διοίκηση Μπάιντεν, τη χαρακτήρισε εξαιρετική, δεδομένου όπως είπε ότι αμερικανός πρόεδρος ξέρει την περιοχή πολύ καλά και είναι ένας φίλος της Ελλάδας.

Επίσης, δεν παρέλειψε να εξάρει και τη συμβολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Οσες φορές τον χρειαστήκαμε, ήταν πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει. Οχι στο πλαίσιο ενός φίλου που κάνει χάρη στο κακομαθημένο παιδί, αλλά ενός ανθρώπου που έχει σαφή αίσθηση της ανάγκης να διατηρηθεί η Συμμαχία, να επιβληθούν οι αρχές και οι αξίες της και να αποτραπεί ένας παράλογος σύμμαχος από το να επιχειρήσει απονενοημένα διαβήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

311 διμερείς συμφωνίες

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων της χώρας. «Εχουμε 311 συμφωνίες. Το μεγαλύτερο πλαίσιο διμερών συμφωνιών από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους», υπογράμμισε. «Ουδεμία κυβέρνηση πριν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φτάσει, ούτε στο μισό των συμφωνιών που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι συμφωνίες αυτές δημιουργούν ένα πλαίσιο οικονομικών, αμυντικών, πολιτικών κατανοήσεων».

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη, είπε ότι τον επόμενο μήνα, η χώρα αυτή της Αφρικής έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διερωτήθηκε:

«Μπορείς ποτέ να είσαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και να μην ξέρεις τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, όταν εσύ έχεις εκλογές και ο γείτονάς σου, σου λέει ότι “θα έρθω βράδυ”; Ή είναι δυνατόν εμείς να μην έχουμε εκλεγεί ποτέ στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να έχουμε εκλεγεί μόνο μία φορά στο ΣΑ του ΟΗΕ στην ιστορία, με τα προβλήματα ασφάλειας που έχουμε, και ποτέ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;».

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμά του το επόμενο διάστημα, προανήγγειλε ότι θα περιοδεύσει στη Νότια Αμερική, ενώ στις 25 Μαρτίου θα επισκεφτεί την Αυστραλία.

Και αφήνοντας και μια ατάκα για το τέλος, σε συνάρτηση με το επίμονο ερώτημα των ημερών, «Πότε θα γίνουν οι εκλογές», ο Νίκος Δένδιας «ενημέρωσε» ότι η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά του μέχρι τώρα είναι η 9η Απριλίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...