446
Σε έλλειψη η αμοξυκιλλίνη και τα παιδικά παυσίπονα | CreativeProtagon

Μήπως η Ευρώπη στερεύει από φάρμακα;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 20:30
Σε έλλειψη η αμοξυκιλλίνη και τα παιδικά παυσίπονα
|CreativeProtagon

Μήπως η Ευρώπη στερεύει από φάρμακα;

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 20:30

O ιστότοπος Politico.eu, βασισμένος σε έρευνα «ομάδων που εκπροσωπούν φαρμακεία» η οποία έγινε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε μερικές άλλες χώρες (Νορβηγία, Τουρκία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία), έγραψε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων.

«Σχεδόν το ¼ των χωρών ανέφερε περισσότερα από 600 φάρμακα σε έλλειψη, το 20% ανέφερε 200-300 ελλείψεις φαρμάκων, τα ¾ των χωρών δήλωσαν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες εφέτος σε σύγκριση με πέρσι, ενώ σε τέσσερις χώρες οι ελλείψεις των φαρμάκων συνδέθηκαν με θανάτους».

Κατά τον ιστότοπο, «οι Αρχές του Βελγίου ανέφεραν ότι έχουν έλλειψη σχεδόν 300 φαρμάκων, στη Γερμανία ο αριθμός αυτός είναι 408, ενώ στην Αυστρία περισσότερα από 600 φάρμακα δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή».

Οσον αφορά τις κατηγορίες των φαρμάκων που λείπουν, ο Politico.eu έγραψε ότι πρώτη έλλειψη είναι το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη. Λείπουν, επίσης, σιρόπια για τον βήχα, η παιδική παρακεταμόλη και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Σαν αιτία για το φαινόμενο, ο ιστότοπος θεωρεί την αυξημένη εποχική ζήτηση (λόγω γρίπης, λοιμώξεων, κρυολογημάτων κ.λπ.) και τη μειωμένη προσφορά.

«Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιβαρύνουν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες, επηρεάζοντας την προσφορά» έγραψε, και θύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο στην Ελλάδα απαγορεύτηκε η εξαγωγή φαρμάκων και, κατόπιν, ακολούθησε και η Ρουμανία όσον αφορά τα αντιβιοτικά και τα παιδικά φάρμακα.

Το Politico.eu σχολίασε ότι «αυτές οι απαγορεύσεις μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα» και μνημόνευσε την «επιστολή της ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με την οποία του ζητούσε να λάβει υπ’ όψιν του τις επιπτώσεις σε τρίτες χώρες αυτών των απαγορεύσεων».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου ώστε να υποχρεώνονται οι αγοραστές να αγοράζουν φάρμακα από πολλούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακριβών. Η Ολλανδία εισήγαγε πρόσφατα έναν νόμο που απαιτεί από τους πωλητές να διατηρούν αποθέματα έξι εβδομάδων για να γεφυρώσουν τις ελλείψεις, και στη Σουηδία η κυβέρνηση προτείνει παρόμοιους κανόνες».

  • Το ρεπορτάζ πρόβαλε την πληροφορία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνέστησε να χαλαρώσουν οι κανόνες ώστε να επιτρέπεται στα φαρμακεία να χορηγούν χάπια ή δόσεις φαρμάκων.

Στο σχόλιό του για την «κεντρική» αντιμετώπιση του προβλήματος, από τις Βρυξέλλες δηλαδή, το Politico.eu έγραψε: «Η ΕΕ αναβάθμισε προσφάτως τη νομοθεσία της περί αντιμετώπισης απειλών για την υγεία, και περιέλαβε και την έλλειψη φαρμάκων. Ετσι έχει συσταθεί ένας εντελώς νέος φορέας, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης Υγείας, η οποία έχει τη δυνατότητα να αγοράζει φάρμακα για όλο το μπλοκ».

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, οι άνθρωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αποφάσισαν να μην ζητήσουν από την Κομισιόν να κηρύξει την έλλειψη αμοξυκιλλίνης «μείζον γεγονός», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Αλλά αυτή η απόφαση ενδέχεται να επανεξεταστεί. Αλλοι, βέβαια, πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τον καιρό, κατέληξε το ρεπορτάζ του Politico.eu.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...