423
Στην αύξηση των δωρητών οργάνων στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας | Shutterstock/NTL studio

Τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 20:25
Στην αύξηση των δωρητών οργάνων στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
|Shutterstock/NTL studio

Τοπικός συντονιστής μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 20:25

Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση οργάνων είναι ένα από τα κρισιμότερα εργαλεία της Ιατρικής για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Η απόφαση για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων είναι προσωπική, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι οικείοι ενός θύματος δυστυχήματος παίρνουν την απόφαση να δωρήσουν όργανα του ανθρώπου τους, όταν η ανάγκη επείγει.

Ο θεσμός του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε από την Ισπανία και σύντομα αποδείχθηκε ευεργετικός, καθώς ο αριθμός των δωρητών οργάνων έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στη χώρα. Το μοντέλο έχει υιοθετηθεί ήδη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στη λίστα, στοχεύοντας στην αύξηση των ποσοστών μεταμόσχευσης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει η «Καθημερινή», εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτό, θα τοποθετηθούν άμεσα επαγγελματίες συντονιστές μεταμόσχευσης σε όλες τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας. Μοναδική τους αρμοδιότητα θα είναι η προώθηση των μεταμοσχεύσεων και των δωρεάς οργάνων.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου έχει ήδη ξεκινήσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή, με τον αριθμό των δωρητών οργάνων να έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο.

Και στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα, με την τοποθέτηση ιατρών ως άτυπων συντονιστών μεταμοσχεύσεων, εγχείρημα που, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λόγου μεγάλου φόρτου εργασίας των γιατρών στους οποίους είχε ανατεθεί η άτυπη ευθύνη, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Ο στόχος του νέου θεσμού είναι να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εθελοντών δωρητών οργάνων –κατ’ επέκταση και των μεταμοσχεύσεων– στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της λίστας δωρητών οργάνων ανά εκατομμύριο πολιτών ετησίως. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει 6,6 δωρητές ανά εκατομμύριο, τη στιγμή που η «πρωταθλήτρια» Ισπανία διαθέτει 40, ενώ η Πορτογαλία και η Κροατία 30. Οι αριθμοί ακούγονται καταδικαστικοί, ωστόσο η δυναμική αύξησης των δωρητών στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκά.

Σημαντική ώθηση στη δωρεά οργάνων έχουν παίξει μια σειρά από περιστατικά στα οποία δόθηκε ευρεία δημοσιότητα μέσω τοπικών και πανεθνικών ΜΜΕ. Οι περιπτώσεις της 21 ετών Εμμας στη Θεσσαλονίκη, του εξάχρονου Θωμά στα Γρεβενά, του 19χρονου Γρηγόρη στο Αγρίνιο και του 22χρονου Δημήτρη στην Πάτρα, έχουν ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία και βοηθούν στη διάδοση της δωρεάς οργάνων.

Αυτό που απαιτείται πλέον από την Πολιτεία είναι να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία και να προωθήσει τον θεσμό του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων, αποκλειστική δουλειά του οποίου θα είναι να εξηγεί σε ασθενείς και οικείους τη σημασία της δωρεάς οργάνων για τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...