351
| Shutterstock

ΕΔΕΥΕΠ: Εως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι από τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:17

ΕΔΕΥΕΠ: Εως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι από τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:17

Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολόγισε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources) αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις, εξήγησαν αρμόδια στελέχη.

Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, όπως έγινε γνωστό. Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρησης (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες. Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Εξάλλου, το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy) ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.

Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός» όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονταν στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %). Οι έρευνες αυτές προβλεπόταν να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και να ακολουθήσει, έπειτα, η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...