524
Από αριστερά προς τα δεξιά, το ρομποτάκι μέσα στο κελί, η απόδρασή του καθώς έχει μετατραπεί σε υγρό, και η εκ νέου μορφοποίηση του, έξω από το κελί | Matter / Wang and Pan et al

Ρομποτάκι αντιγράφει τον «Εξολοθρευτή» για να αποδράσει

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 20:21
Από αριστερά προς τα δεξιά, το ρομποτάκι μέσα στο κελί, η απόδρασή του καθώς έχει μετατραπεί σε υγρό, και η εκ νέου μορφοποίηση του, έξω από το κελί
|Matter / Wang and Pan et al

Ρομποτάκι αντιγράφει τον «Εξολοθρευτή» για να αποδράσει

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 20:21

Ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούργησε ένα μικροσκοπικό ρομπότ που φέρνει στον νου το θρυλικό πια Τ-1000, το ρομπότ που υποδύθηκε στον «Εξολοθρευτή» ο αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάτρικ, το οποίο επιβίωνε από οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του, καταφέρνοντας, ακόμη και όταν έλιωνε, να επιστρέφει στην προηγούμενη, στερεή μορφή του.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post, πρόκειται για ένα μεταλλικό μικρορομπότ αποτελούμενο από μικροσωματίδια υγρού μετάλλου που  μπορούν να ελέγχουν και να διαμορφώνουν αναλόγως το σχήμα του.

Σε αντίθεση με την ταινία, πάντως, οι δημιουργοί του ρομπότ δηλώνουν ότι ανέπτυξαν αυτή την τεχνολογία έτσι ώστε να έχει χρήσιμες για τον άνθρωπο εφαρμογές και κυρίως να επιλύει προβλήματα, πηγαίνοντας σε σημεία που δεν μπορεί με κάποιον τρόπο να προσεγγίσει ο άνθρωπος.

Η δημιουργία του ρομπότ αποτελεί μέρος μια ευρύτερης μελέτης στον τομέα των μεταλλικών νανοσωματιδίων, και ειδικότερα στη μαγνητοενεργή φάση μεταβατικής ύλης, η οποία μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές, να κινείται με ταχύτητα και να ελέγχεται εύκολα, έχοντας την ικανότητα να κουβαλάει φορτία βάρους πολύ μεγαλύτερου από το δικό της. Για την κατασκευή του ρομπότ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υλικά με χαμηλό σημείο τήξης.

«Αυτό το υλικό μπορεί να επιτύχει απόδοση ανάλογη του ρομπότ στον “Εξολοθρευτή”, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης κίνησης και της αντοχής βαρέος φορτίου όταν βρίσκεται σε στερεά κατάσταση, καθώς και της αλλαγής σχήματος, όταν βρίσκεται σε υγρή κατάσταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ρομποτική, στην κατασκευή εύκαμπτων ηλεκτρονικών συστημάτων και σε ιατρικές εφαρμογές», αναφέρει ο Τσένφενγκ Παν, μηχανικός του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

To ρομπότ Τ-100 στον «Εξολοθρευτή», που έλιωνε και στη συνέχεια επανερχόταν σε στερεή κατάσταση, προκάλεσε τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία στην πραγματική ζωή
Η μεταμόρφωση

Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές, αρχικά τοποθέτησαν το ρομπότ μέσα σε ένα μικροσκοπικό κελί φυλακής. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μαγνητικά πεδία εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντας την θερμοκρασία του ρομπότ στους 35 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει εντός 80 δευτερολέπτων. Με τη βοήθεια επιπλέον μαγνητών, οι ερευνητές κατάφεραν να οδηγήσουν το υγρό μέταλλο έξω από τα κάγκελα του κελιού και να το μορφοποιήσουν εκ νέου.

Στη στερεά μορφή του, το ρομποτάκι μπορεί να κινείται με ταχύτητα 5 χλμ./ώρα και να μεταφέρει φορτία 30 φορές βαρύτερα από αυτό. Μια πιθανή χρήση του θα είναι να επιδιορθώνει ηλεκτρονικά συστήματα σε δύσκολα προσβάσιμα για τον άνθρωπο σημεία. Αλλη χρήση του θα μπορούσε να είναι η εμφύτευσή του στον ανθρώπινο οργανισμό, για παράδειγμα μέσα στο στομάχι, για να αφαιρέσει κάποιο ανεπιθύμητο αντικείμενο. Θα εισέρχεται στον οργανισμό σε υγρή μορφή και θα παίρνει τη στερεή μορφή του στο επίμαχο σημείο, ώστε να εκτελέσει την αποστολή του.

Τα μικρορομπότ

Αυτό το νέο υλικό είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα του δυναμικά αναπτυσσόμενου τομέα των μικρορομπότ, τα οποία η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να δημιουργήσει κυρίως για ιατρικές χρήσεις, αλλά και για παροχή βοήθειας στην καθημερινή ζωή.

Αναπτύσσονται μικρορομπότ που θα μπορούν να εισέρχονται στις ανθρώπινες αρτηρίες και να κολυμπούν μέσα σε αυτές για να εκτελέσουν ιατρικές αποστολές, καθώς και μικρορομπότ που θα ενσωματώνουν συστήματα τα οποία θα τους επιτρέπουν να πετούν στον αέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...