Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε την Παρασκευή η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένη, ωστόσο, την απουσία από τη Βουλή τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη –ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής–, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη –ο ηγέτης του ΜέΡΑ25 βρίσκεται στην Κούβα, απ’ όπου έστειλε μήνυμα– και του Κυριάκου Βελόπουλου –ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ήταν σε θρησκευτικό τουρισμό–, απέμειναν μόλις τρεις αρχηγοί να τοποθετηθούν και αναπόφευκτα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ακόμα περισσότερο στη «μονομαχία» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Η διαδικασία αναμενόταν να σφραγιστεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία ως γνωστόν, για να γίνει δεκτή, πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Λίγο μετά τις 3 μ.μ. ανακοινώθηκε πως ψήφισαν 299 βουλευτές: 143 υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και 156 κατά.
Οπως είχε γίνει γνωστό από την «Καθημερινή», θα απουσίαζαν από τη συζήτηση και οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς (ο πρώτος ήταν εκτός Αθηνών και ο δεύτερος ταλαιπωρούταν από εποχική ίωση) και ως εκ τούτου θα ψήφιζαν με επιστολική ψήφο.
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν τον Πρωθυπουργό και σε αυτήν την κυβέρνηση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για «νοσηρό κλίμα» στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε στην ομιλία του τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές.
«Τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε ό,τι μπορούσατε για να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι η υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ… Ολοι μαζί υπερασπίζεστε τη νομιμότητα των παρακολουθήσεων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος κάνοντας ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «τα ρίχνει όλα στον κ. Μητσοτάκη μη και βγει το συμπέρασμα ότι το αυτό το αίσχος έχει και τη σφραγίδα του».
Τσίπρας: «Ενοχος ή βλαξ;»
Ηταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «αποδείξεις» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων για τις οποίες ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις.
«Εχουμε έναν Πρωθυπουργό που παραβίασε το Σύνταγμα. Μιλάμε για συνταγματική εκτροπή. Κύριε Μητσοτάκη είστε απόλυτα εκτεθειμένος. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την ΑΔΑΕ, από την αρμόδια Αρχή. Απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις, χρωστάτε απαντήσεις και εξηγήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και απεφάνθη εκ νέου πως ο Πρωθυπουργός είναι ένοχος. «Προτιμήσατε να παριστάνετε τον Πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο “ένοχος ή βλαξ” και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στη συγκεκριμένη φρασεολογία.
Τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος
Με αναφορά στην Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Είστε αφελής ή επικίνδυνος;»
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζοντας τους χειρισμούς του στην υπόθεση των υποκλοπών, με φόντο και τις επαφές του με την ΑΔΑΕ. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός στρίμωξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον να πει αν στην επιστολή που του παρέδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος την περασμένη Τρίτη υπήρχαν ονόματα υπό παρακολούθηση ατόμων ή αν αυτός τα αποκάλυψε στη Βουλή την επομένη.
«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλουμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».
Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».
«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια. Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία. Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία.
»Δύο απλές διαπιστώσεις. Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες. Περιμένω και από τον κ. Τσίπρα να καταθέσετε τις δικές σας εξηγήσεις. Πρώτη μία δημόσια συγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας στον οποίο πρωτοστάτησε για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας για ένα περιστατικό το οποίο ο υπουργός είχε πει ότι ήταν ψεύτικο. Ήμασταν σίγουροι γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;».
Προηγουμένως, κυβερνητικές πηγές είχαν δώσει το περίγραμμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ο οποίος το απόγευμα, ως γνωστόν, επρόκειτο να αναχωρήσει για την Ιαπωνία για επίσημη επίσκεψη. Η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν σε τρεις άξονες:
Πρώτον, ότι το θέμα των υποκλοπών έχει απαντηθεί επανειλημμένως και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει κεντρικό άξονα της συζήτησης. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εξάλλου το στίγμα και κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν προανήγγειλε πως η συζήτηση θα είναι ευρύτερη για «να μάθουμε πολλά», σημειώνοντας πως «σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών, εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα», καθώς «αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ».
Δεύτερον, ότι θα υπάρξει σύγκριση και τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων, που αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως στο σχέδιο του Πρωθυπουργού ήταν να αναφερθεί εκτενώς και στο κράτος δικαίου, που έχει κάνει αντιπολιτευτική σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα υπάρξει σύγκριση, καθώς, όπως προειπώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στο θέμα του μεταναστευτικού, με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» να αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον τρόπο που πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τρίτον, οι αναφορές στο μέλλον και όσα σχεδιάζονται για την επόμενη τετραετία. «Εύχομαι οι πολίτες να προσπεράσουν αυτό το νέφος της τοξικότητας, του πολύ πολωμένου πολιτικού λόγου και τελικά να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί πραγματικά που μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στο Ηράκλειο, επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός.
Από την άλλη και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου για τον κ. Τσίπρα, οι υποκλοπές και τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία σχεδιάστηκε ομιλία του. Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επέμενε και θα ζητούσε επιτακτικά τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο έπρεπε να τεθούν υπό παρακολούθηση ο υπουργός Εργασίας (υπουργός Ενέργειας το επίμαχο διάστημα) Κωστής Χατζηδάκης και η ηγεσία του στρατεύματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News