Ο Ολια Πονομαρέφ είναι ρώσος αντιοφρονών. Στην πατρίδα του υπήρξε πολιτικός και βουλευτής, όμως πλέον ζει στο Κίεβο, όπου δραστηριοποιείται στα MME ως επιχειρηματίας. Είναι Κροίσος αλλά και εχθρός του Πούτιν. Κατά καιρούς έχει πει από το Μέσο του ότι υπάρχει στρατός που δρα στη Ρωσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος και ότι οι άνδρες του είναι πανέτοιμοι για σαμποτάζ και άλλες ενέργειες αποσταθεροποίησης. Η τελευταία προβολή του έγινε μέσω των στηλών της Corriere della Sera, με μορφή συνέντευξης.
Στους Ιταλούς ο «εξόριστος Ρώσος» είπε επί λέξει ότι οι άνδρες του θα ελευθερώσουν τη Μόσχα. Η Corriere τον χαρακτήρισε φίλο του Ζελένσκι και συγχρόνως έκανε τις συστάσεις: «Εγινε Κροίσος προρτού τριανταρίσει. Δεν μπορείς να τον υποτιμήσεις, αφού η εταιρεία του είναι εισηγμένη στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο, στον δείκτη Nasdaq. Με μπράβους στην πόρτα, με πιστόλι στη ζώνη του και με ένα φλιτζάνι τσάι στο χέρι, λέει με σιγουριά ότι είναι ο ρώσος Ντε Γκoλ».
Εγινε, βέβαια, η ερώτηση, αφού δεν γινόταν αλλιώς: «Τι σημαίνει αυτό που λες;». H απάντηση ήρθε αμέσως, με αφοπλιστικό τρόπο θα έλεγε κανείς, αν δεν επρόκειτο για οξύμωρο σχήμα (οι ρεπόρτερ, σε αντίθεση με τον Πονομαρέφ, δεν οπλοφορούν): «Είμαι ο μόνος που πιστεύει στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς του Πούτιν. Τη στιγμή της κατάρρευσης του Πούτιν, η Λεγεώνα της Ελεύθερης Ρωσίας, η οποία τώρα πολεμάει υπό τη σημαία του ουκρανικού στρατού, θα κινηθεί για να κρατήσει ενωμένη τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο Πονομαρέφ δεν φοράει στολή, όπως φορούσε ο γάλλος στρατηγός, αλλά φορούν οι σωματοφύλακές του. Αλλωστε δηλώνει «πολιτικός εκπρόσωπος» αυτής της Λεγεώνας, «υποστηρικτής του Λαϊκού Κογκρέσου για την προετοιμασία του νέου και δημοκρατικού ρωσικού κράτους» και «εκπρόσωπος των ανταρτών που πολεμούν εντός της Ρωσίας με το όνομα Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός».
Σε αυτούς τους αντικαθεστωτικούς «αντάρτες» ο Πονομαρέφ πίστωσε τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα τον περασμένο Αύγουστο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ισχυρίζεται. «Ηθελαν να σκοτώσουν και τον πατέρα της, που ήταν υπεύθυνος για τους φόνους Αζοφιστών, αλλά την τελευταία στιγμή πήγε με αυτοκίνητο με άλλο άτομο, το οποίο οι Ρώσοι δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν – ήταν, μάλλον, κάποιος πράκτοράς τους».
Η Corriere, πολύ λογικά, τον ρώτησε αν οι Ρώσοι θα καλωσορίσουν τη Λεγεώνα, που έχει σκοτώσει ρώσους φαντάρους. Η απάντηση του Πονομαρέφ ήταν η εξής: «Και ο Ντε Γκολ πυροβολούσε τους Γάλλους του Βισί. Γάλλοι εναντίον Γάλλων και κανείς δεν είχε τίποτα να του πει». Μάλιστα, έδωσε και περισσότερα στοιχεία για τη Λεγεώνα του: «Είναι Ρώσοι, περισσότεροι από τερακόσιοι και λιγότεροι από χίλιοι, που πολεμούν εναντίον του στρατού του Πούτιν υπό την ουκρανική σημαία. Η λίστα αναμονής είναι 10.000 άτομα. Αλλά πριν τους δεχθούμε, τους ελέγχουμε με ψυχολόγο και με μηχάνημα ανίχνευσης ψεύδους. Πάντως, δεν θα χρειαστούν πολλοί για να βαδίσουν στη Μόσχα».
Η ειλικρινής αμφιβολία φανερώθηκε στο πρόσωπο του ρεπόρτερ. Αλλά ο Κροίσος του Κιέβου είχε έτοιμο το σενάριο: «Οταν ο Ζελένσκι ανακαταλάβει την Κριμαία, οι ρώσοι πατριώτες θα ανατρέψουν τον Πούτιν. Το σύστημα θα καταρρεύσει, έτσι και η Λεγεώνα μου θα έρθει στη Μόσχα για να ηγηθεί της λαϊκής εξέγερσης. Οι άνθρωποι θα βγουν μαζικά στους δρόμους όταν συνειδητοποιήσουν ότι είναι αρκετά ασφαλές. Γι’ αυτό θα χρειαστεί η Λεγεώνα να περιπολεί στους δρόμους».
Και δεν θα σταματήσει κανένας τη Λεγεώνα του Πονομαρέφ όταν έρθει εκείνη η άγια ώρα. Ούτε ο ρωσικός στρατός, ούτε η μοσχοβίτικη αστυνομία, ούτε οι μυστικές υπηρεσίες, ούτε οι μισθοφόροι Wagner. Διότι «η Ιστορία λέει πως όταν ο ηγέτης καταρρέει, οι δομές του κράτους παραμερίζουν περιμένοντας να δουν ποιος θα πάρει τη θέση του. Βλέπουν, και τίθενται στην υπηρεσία του νέου ηγέτη».
Στην ερώτηση για ποιον λόγο οι υπάρχουσες «δομές» δεν ρίχνουν τώρα τον Πούτιν, ο Κροίσος απάντησε ως εξής: «Η σημερινή Ρωσία εδράζεται στον φόβο, όπως επί Στάλιν. Ο Πούτιν με τους μισθοφόρους και τους Τσετσένους του Καντίροφ αποδυνάμωσε το υπουργείο Αμυνας και το Επιτελείο. Κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον και είναι έτοιμοι να αναφέρουν στο Κρεμλίνο. Μισούν ο ένας τον άλλον, αλλά κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός για να βγάλει τους άλλους από τη μέση. Ολοι χρειάζονται την προστασία του Πούτιν».
Και πόθεν ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει τόση δύναμη στα χέρια του; «Από τη διαφθορά. Για να κάνεις καριέρα στη Ρωσία πρέπει να έχεις κλέψει κάτι, οπότε ο Πούτιν έχει έναν φάκελο για να τους εκβιάσει. Ετσι είναι σε όλα τα επίπεδα. Αν είσαι καθαρός δεν μπορούν να σε εμπιστευθούν, άρα δεν σε αφήνουν να μπεις στο κλαμπ. Αντιθέτως, αν είσαι ανίκανος, σε ενσωματώνουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News