Οι περιπτώσεις πάμπλουτων κληρονόμων που απαρνούνται την οικογενειακή τους περιουσία δεν σπανίζουν ακριβώς, αλλά η περίπτωση μιας οκτάχρονης Ινδής παραπέμπει περισσότερο σε κίνηση ελληνικής θρησκοληψίας –στη χώρα μας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επωνύμων, ιδίως από τον καλλιτεχνικό χώρο, που παράτησαν τις επίγειες απολαύσεις για να γίνουν μοναχές σε απόμερα «ησυχαστήρια».
Η Ντεβάσι Σάνγκχβι, είναι η χρυσή κληρονόμος μιας αδαμάντινης αυτοκρατορίας. Η κόρη πλούσιου εμπόρου διαμαντιών ζει μια σπαρτιάτικη ζωή στα οκτώ της χρόνια. Είναι μονίμως ντυμένη με ένα χοντρό λευκό σάρι, ξυπόλητη και πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα ζητώντας ελεημοσύνη. Από την περασμένη εβδομάδα, η πρωτότοκη κόρη των Ντανές και Ειμι Σάνγκχβι έχει απαρνηθεί τα εγκόσμια και έχει χειροτονηθεί καλόγρια.
Η οικογένεια Σάνγκχβι είναι ανάμεσα τους 4,5 εκατομμύρια Ινδούς που λατρεύουν τον Τζαϊνισμό, μια πανάρχαια, μη-θεϊστική θρησκεία ηλικίας 2.500 ετών. Δημιουργήθηκε τον 6ο π.Χ αιώνα από έναν μοναχό, ως αντίδραση στις κεντρικές διδαχές του ορθόδοξου Βραχμανισμού. Θρησκευτικοί μελετητές ισχυρίζονται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των «Τζάινς» που αποκηρύττουν τον υλιστικό κόσμο, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες για νεαρά παιδιά.
Την περασμένη εβδομάδα η οκτάχρονη Ντεβάσι, συνοδευόμενη από τους γονείς της, πήρε τους όρκους παραίτησης που απαιτεί η θρησκεία. Εισήλθε στην τελετή στην πόλη Σουράτ της δυτικής Ινδίας φορώντας κοσμήματα και ντυμένη με ακριβό μεταξένιο φόρεμα. Μετά την τελετή έμεινε ξυπόλητη και φόρεσε το λευκό σάρι, που κάλυπτε όλο της το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ξυρισμένης κεφαλής της.
Από τότε η Ντεβάσι κατοικεί στο μοναστήρι «Ουπασράγια», μαζί με πολλούς άλλους Τζάινς και των δύο φύλων. Η θρησκεία της απαγορεύει να ζει στο σπίτι της οικογένειάς της, την οποία πλέον δεν θεωρεί ότι έχει. Η μόνη της ιδιότητα είναι αυτή της καλόγριας. Οι Times της Ινδίας αποκάλυψαν ότι το κορίτσι προσεύχεται τρεις φορές την ημέρα από πολύ μικρή ηλικία. Μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη της νηστεία σε ηλικία δύο ετών.
Δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή της τηλεόραση, ούτε έχει δει ταινία στον κινηματογράφο. Οι πολύ θρήσκοι γονείς της δεν της επέβαλαν αυτές της στερήσεις, η ίδια, όμως, επέδειξε υψηλή τάση πνευματικότητας από τα νηπιακά της χρόνια.
Την παραμονή της τελετής, η οικογένειά της διοργάνωσε μια μαξιμαλιστικών διαστάσεων γιορτή στο Σουράτ. Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν ένα υπερθέαμα που περιελάμβανε καμήλες, άλογα, κάρα με βόδια και τυμπανιστές στους δρόμους της πόλης, ενώ χορευτές και άλλοι διασκεδαστές προσέφεραν καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο κοινό. Η μικρή και η οικογένειά της εισήλθαν με ένα άρμα συρόμενο από ελέφαντα, ενώ το πλήθος τους έρανε με ροδοπέταλα.
Δεν έλειψαν και οι αντίμαχοι αυτής της απόφασης. Καθηγητές και αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ισχυρίζονται ότι μια τόσο ασκητική ζωή δεν ταιριάζει σε ένα παιδί που διανύει την προεφηβία. Δικηγόροι επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, η ηλικία της Ντεβάσι είναι κάτω από το όριο συγκατάθεσης για μια τόσο απότομη αλλαγή τρόπου ζωής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News