Σε μία ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του και παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση των παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προέταξε τη συνέπεια λόγων και πράξεων απέναντι στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας τον κύκλο θεματικών συνεντεύξεων Τύπου στην τελική ευθεία για τις κάλπες των εθνικών εκλογών.
Εστιάζοντας στα της οικονομίας –καθοριστικό παράγοντα σε κάθε εκλογική μάχη για τη λαϊκή ετυμηγορία– στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε από τις πρώτες απαντήσεις του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της και πλέον προχωρά σε νέα μέτρα ελάφρυνσης, όπως μείωση των φόρων και εισφορών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το «Market Pass», οι αυξήσεις στις συντάξεις και την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
«Οταν έλεγα προεκλογικά ότι ο Τσίπρας αφάνισε τη μεσαία τάξη και εμείς θα της επιστρέψουμε όσα της πήρε, ήμασταν απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μειώθηκαν -σημείωσε- όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.
Συνεπής στις δεσμεύσεις της για τη μείωση φόρων η κυβέρνηση έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί, όλες όμως οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθετήσαμε, ήταν μειώσεις που σεβάστηκαν την ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία και για την επόμενη τετραετία οι μειώσεις στους έμμεσους φόρους θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά, επεσήμανε, για να σταθεί στη συνέχεια στο πρόβλημα της ακρίβειας και δη στα τρόφιμα.
Νο1 η ακρίβεια στα τρόφιμα
Κύριο μέλημά μας σήμερα -τόνισε- είναι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην παρέμβαση με το «καλάθι του νοικοκυριού», που -όπως είπε- λοιδορήθηκε από πολλούς, αλλά ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, να ανακοινώσουν ανάλογο μέτρο.
Εξακολουθούμε να βλέπουμε συστηματικό πληθωρισμό στα τρόφιμα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι, διαβεβαίωσε, εκτίμησή του ωστόσο ήταν ότι πλέον «έχουμε δει τα χειρότερα» στις τιμές στο ράφι.
«Δεν είμαι αφελής, ξέρω ότι υπάρχουν παράγοντες που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, αλλά τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει και η κατεύθυνση που έχω δώσει, είναι οι έλεγχοι να είναι εξαντλητικοί. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
Δουλειές και κατώτατος μισθός
Στην ερώτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το κατά πόσο η επίσπευσή της (1η Απριλίου αντί 1η Μαΐου) συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας:
«Την 1η Απριλίου ξεκινά όμως η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο».
«Η αύξηση των μισθών -σημείωσε- έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό».
Και «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα», υπογράμμισε.
Μείωση εισφορών…
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του λεγόμενου μη-μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών πριν και μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως «είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για τη δεύτερη τετραετία».
…και αναδρομικά
Οσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και «δώρα» σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το οικονομικό επιτελείο δεν θα είναι σε θέση να έχει μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα αν…
Σε ερώτηση εξάλλου για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι είναι εφικτό να την αποκτήσει η χώρα μέσα στο 2023.
«Αν μας εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες, θα είναι θέμα λίγου χρόνου να την αποκτήσουμε. Δεν ξέρω τι θα απαντούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», εκτίμησε, και ως τελικό αποτέλεσμα θα έρθει η μείωση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μείωση σημαντική στο περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων.
Αν, αντίθετα, από τις εκλογές προκύψει εκλογική αστάθεια ή μια κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική, δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλια, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Εξίσου αιχμηρή ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Τι «μαξιλάρι» έχουμε ενόψει της μεταβατικής κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει μετά τις πρώτες εκλογές, ρωτήθηκε, για να απαντήσει:
«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι στα 39 δισ. ευρώ και δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της ελληνικής οικονομίας» και «ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να είναι υπερήφανος για το [δικό του] “μαξιλάρι” που ήταν αποτέλεσμα της λυσσαλέας φορολογίας και του καταναγκασμού που του επέβαλαν οι δανειστές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News