283
Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη αντλούν πολλά οφέλη από τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων | Shutterstock/Sonis Photography

Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν και τα θετικά συναισθήματα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 14:31
Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη αντλούν πολλά οφέλη από τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων
|Shutterstock/Sonis Photography

Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν και τα θετικά συναισθήματα

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2023, 14:31

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά προκαλούν άμβλυνση όλων των συναισθημάτων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα που αποκαλύπτει τις παρενέργειες των φαρμάκων. Οι υγιείς εθελοντές που μετείχαν σε σχετική μελέτη είχαν χαμηλότερη ανταπόκριση, τόσο σε αρνητικά όσο και σε θετικά σχόλια, μετά την κατανάλωση χαπιών αναστολής επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) επί τρεις εβδομάδες.

Η «άμβλυνση» των αρνητικών συναισθημάτων ίσως είναι ένα κομμάτι του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, αλλά ίσως εξηγεί και την κοινή παρενέργεια της χαμηλότερης ανταπόκρισης στα θετικά συναισθήματα, που παρατηρήθηκε στην έρευνα.

Η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Σαχάκιαν, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που ηγήθηκε της έρευνας, ισχυρίζεται ότι τα χάπια απομακρύνουν μέρος του συναισθηματικού πόνου των καταθλιπτικών αλλά, δυστυχώς, απομακρύνουν και μέρος των συναισθημάτων απόλαυσης.

«Η μελέτη μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη πληροφόρηση στους ασθενείς, ώστε να αποφασίσει ο καθένας προσωπικά για τη χρήση τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι αποδοτικά για πολλούς ασθενείς», συμπλήρωσε.

Οι ασθενείς που αισθάνονται ανιαρά απέναντι σε όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα ανέρχονται στο 40%-60% των εθελοντών της έρευνας, αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη ένδειξη ότι αυτή η παρενέργεια οφείλεται αποκλειστικά στη χρήση των αντικαταθλιπτικών. Σχεδόν σε όλα τα τεστ, πάντως, τα χάπια δεν είχαν καμία επίδραση στην προσοχή και στη μνήμη του ασθενούς.

Στα ερωτηματολόγια που υποχρεώθηκαν να συμπληρώσουν μετά το τέλος της μελέτης, οι εθελοντές που έπαιρναν την αντικαταθλιπτική ουσία εσιταλοπράμη ανέφεραν ότι αυξήθηκε ο χρόνος που συνήθως χρειάζονται για να επιτύχουν οργασμό στη διάρκεια του σεξ – άλλη μία παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών που συχνά αναφέρουν οι ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ειδικοί που μελέτησαν την έρευνα συμφωνούν ότι, παρά τις όποιες πιθανές παρενέργειες, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη αντλούν πολλά οφέλη από τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...