Μετά από έντονες πιέσεις των συμμάχων, η Γερμανία έκανε ένα βήμα προς την αποστολή των προηγμένων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν θα σταθεί εμπόδιο» στην αποστολή των Leopard από την Πολωνία στο Κίεβο.
Ερωτηθείσα σε συνέντευξή της σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, τι θα συνέβαινε εάν η Πολωνία έστελνε Leopard χωρίς τη γερμανική έγκριση, η Μπέρμποκ απάντησε: «Προς το παρόν το ερώτημα δεν έχει τεθεί, αλλά αν μας το ζητούσαν, δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο».
Εντονες διπλωματικές πιέσεις ασκούνται στο Βερολίνο για να στείλει τα τανκς ή τουλάχιστον να επιτρέψει στις χώρες που τα αγόρασαν από τη Γερμανία να τα εξάγουν στην Ουκρανία. Ως παραγωγός των αρμάτων, το Βερολίνο έχει δικαίωμα βέτο στη μεταφορά τους.
Στη σχετική συνάντηση που είχε γίνει στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, το Βερολίνο είχε αρνηθεί πεισματικά να ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή των τανκς στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου και των συμμάχων.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα ζητήσει επισήμως άδεια από την Γερμανία για να στείλει τα τανκς στην Ουκρανία, ωστόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία επιτυγχάνει.
Την Κυριακή, ο ίδιος είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας.
«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη. Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Οι ρωσικές βόμβες σπέρνουν τον όλεθρο στις ουκρανικές πόλεις. Επιτίθενται σε πολιτικούς στόχους, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται. Προσπαθώ να σταθμίζω τα λόγια μου, αλλά θα το πω ευθέως: Η Ουκρανία και η Ευρώπη θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο -με ή χωρίς τη Γερμανία», τόνισε ο πολωνός πρωθυπουργός.
Η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει 14 άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. Ο Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι αν η Γερμανία συνεχίσει να αρνείται να προμηθεύσει τα άρματα στην Ουκρανία, «θα δημιουργήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών έτοιμων να δωρίσουν μέρος του σύγχρονου εξοπλισμού τους, τα σύγχρονα άρματα».
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μετά από τις δηλώσεις της Μπέρμποκ, ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση για την παράδοση των αρμάτων στην Ουκρανία. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση την Κυριακή, ο Πιστόριους δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μια βιαστική απόφαση επειδή η κυβέρνηση έχει πολλούς παράγοντες να εξετάσει, «συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών στο εσωτερικό της χώρας για την ασφάλεια του γερμανικού πληθυσμού».
Σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας είχαν επίσης καλέσει τη Γερμανία «να παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, τώρα».
Σύμφωνα με τον Guardian, o Τζέιμς Κλίβερλι, βρετανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε για το θέμα:
«Φυσικά, θα ήθελα να δω τους Ουκρανούς εξοπλισμένους με τα Leopard 2 καθώς και τα συστήματα πυροβολικού που έχουν παρασχεθεί από εμάς και από άλλους. Θα συνεχίσω να έχω αυτές τις συζητήσεις με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους φίλους μας, για να διευκολύνουμε τη δωρεά του καλύτερου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ώστε να τους βοηθήσουμε να αμυνθούν απέναντι σε αυτή τη βίαιη εισβολή».
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή, ενώπιον του Ολαφ Σολτς, στο Παρίσι, ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την περίπτωση αποστολής Leclercs, του κύριου άρματος μάχης του γαλλικού στρατού. «Τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα συντονιστεί «συλλογικά» με τους συμμάχους.
Ουκρανία: Χρειαζόμαστε εκατοντάδες τανκς
Η Ουκρανία χρειάζεται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της προκειμένου να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις για να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας, είπε τη Δευτέρα ο επιτελάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Χρειαζόμαστε άρματα μάχης, όχι 10-20, αλλά πολλές εκατοντάδες», έγραψε στο Telegram ο Αντρί Γέρμακ.
«Στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News