Το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μάς δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για τέτοιους είδους παρεμβάσεις.
Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας –λίγο πριν από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για την οικονομία και την αγορά εργασίας– ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις, τις οποίες και, όπως είπε, θα προτεραιοποιήσει ο Πρωθυπουργός.
Οπως γράφουν τη Δευτέρα «Τα ΝΕΑ», το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος μέσω μείωσης φόρων και εισφορών, ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.
Μία πρώτη «γεύση» αναμένεται να δώσει στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος –«δώρου» Πάσχα– σε περίπου 1,1 εκατ. ευάλωτους και συνταξιούχους, καθώς και δέσμη αλλαγών στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών κ.ά.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη Φεβρουαρίου και τα χρήματα για τα νέα μέτρα θα προέλθουν κυρίως από το περίσσευμα του αποθεματικού που προοριζόταν κατά της ενεργειακής κρίσης και την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί νέας οικονομικής παροχής εν όψει Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις, για να υπογραμμίσει πως όταν έχεις κρίσεις και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, «οφείλεις να βοηθήσεις όσο μπορείς περισσότερο την κοινωνία».
Οσο για την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο κ. Σταϊκούρας αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».
Με αφορμή εξάλλου την έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού –που κατά ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το ύψος της αύξησης, μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 801 ευρώ– ο υπουργός μίλησε για «γενναία» και συνάμα «ρεαλιστική» αύξηση.
«Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική», υπογράμμισε.
Για τον πληθωρισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα κινηθεί στο 5% το 2023, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για τις αυξήσεις που έχουν μετατοπιστεί από την ενέργεια στα τρόφιμα, γεγονός που όπως επεσήμανε, αφορά όλη την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News