610
Κάτοικος του Κιέβου βαδίζει μπροστά από ένα πόστερ με το ουκρανικό γραμματόσημο που πανηγυρίζει το πλήγμα του περυσινού Οκτωβρίου στην κριμαϊκή γέφυρα | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για πλήγματα στην Κριμαία;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:30
Κάτοικος του Κιέβου βαδίζει μπροστά από ένα πόστερ με το ουκρανικό γραμματόσημο που πανηγυρίζει το πλήγμα του περυσινού Οκτωβρίου στην κριμαϊκή γέφυρα
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για πλήγματα στην Κριμαία;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 20:30

Τα αμερικανικά Μέσα διαγκωνίζονται για την καλύτερη μαντεψιά όσον αφορά το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα στείλει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Το Politico προσδιόρισε το πακέτο αυτό ως «μείζον» και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ως την ημέρα των σχετικών ανακοινώσεων. Ωστόσο, τις εντυπώσεις έκλεψε δημοσίευμα των New York Times, που ξεπερνά σε εκτίμηση προσφορών τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams του Politico, επικεντρώνοντας στο όντως μείζον, στον στόχο: θα είναι η Κριμαία, έγραψε.

Για να χτυπήσουν οι Ουκρανοί την Κριμαία δεν χρειάζονται άλλα αμερικανικά όπλα, μεγαλύτερης ισχύος, από όσα ήδη διαθέτουν. Αυτό που προς το παρόν δεν έχουν και επείγονται να αποκτήσουν είναι η έγκριση του Λευκού Οίκου να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα κατά τέτοιων στόχων, λόγου χάρη τους πυραύλους HIMARS. Ολη αυτή η συζήτηση έχει φουντώσει επειδή οι Δυτικοί (και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι) διαπιστώνουν ότι η σύγκρουση μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού θα παροξυνθεί.

Οι ανταποκρίσεις από την Ουάσινγκτον διεθνών Μέσων, όπως η Corriere della Sera, είναι σαφέστατες: «Ο Ζελένσκι σχεδόν ικετεύει τους Αμερικανούς και τους άλλους συμμάχους του να βιαστούν. Θέλει εδώ και τώρα περισσότερα όπλα. Αρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας και βαρέα όπλα Πυροβολικού». Τι επικαλούνται οι στρατηγοί του Ζελένσκι για τις νέες απαιτήσεις τους; Την εκτίμησή τους ότι, αν υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, έπειτα από μερικές εβδομάδες θα είναι αδύνατος ο εξαναγκασμός των Ρώσων σε υποχώρηση.

Σύμφωνα με τους New York Times, λοιπόν, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να σκέφτεται την περίπτωση να δώσει το «πράσινο φως» στον Ζελένσκι να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα τις βάσεις από τις οποίες εξαπολύονται οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι η Κριμαία είναι εφικτό να απελευθερωθεί από τους Ρώσους, ωστόσο κρίνουν ότι μπορεί να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Κιέβου εφόσον οι Ρώσοι καταλάβουν πως η Κριμαία κινδυνεύει.

Σημειωτέον ότι, πέρα από την επίθεση στη γέφυρα των Στενών του Κερτς, τον περασμένο Οκτώβριο, η Κριμαία έχει πληγεί κατ’ επανάληψιν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Το ρίσκο της όλης υπόθεσης, εφόσον όσα έγραψαν οι ΝΥΤ αληθεύουν, σχετίζεται με τον άγνωστο παράγοντα: κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν αν αμερικανικά όπλα χτυπήσουν στόχους στην Κριμαία ή και βάσεις σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η επίσημη αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ θεωρούν την Κριμαία ουκρανικό έδαφος κατειλημμένο από τη Ρωσία.

Το νεοϋορκέζικο έντυπο, για να στηρίξει την εκδοχή του περί Κριμαίας, επικαλείται «ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους». Αυτοί είπαν στους ρεπόρτερ ότι «τα πράγματα αλλάζουν» όσον αφορά την οπτική γωνία του Μπάιντεν και ότι μάλλον κρίνεται απαραίτητο να χτυπηθούν –με αμερικανικά όπλα, πάντα– οι ρωσικές βάσεις, ακόμη και αν διακινδυνεύεται η κλιμάκωση του πολέμου. Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι τόσο οι νέες αποστολές όπλων, όσο η αξιοποίηση του πολεμικού στοκ του Κιέβου σε σωστή κατεύθυνση.

Ως προς αυτό, δηλαδή τα όπλα που έχει στην κατοχή της η Ουκρανία, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι θα επιτραπεί στον Ζελένσκι η χρήση και των HIMARS και των τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού Bradley. Στόχος τους θα είναι να επιφέρουν πλήγματα στις γραμμές ανεφοδιασμού που συνδέουν τη Ρωσία με την Κριμαία μέσω Μελιτόπολης και Μαριούπολης, δηλαδή η πρόκληση καταστροφών και δολιοφθορών στα ρωσικά μετόπισθεν. Επιδιωκόμενο τελικό αποτέλεσμα είναι η αδυναμία προώθησης ρωσικών δυνάμεων στην πρώτη γραμμή (στο Ντονμπάς).

Αλλοι ανώνυμοι αναλυτές τους οποίους επικαλούνται οι ΝΥΤ φρονούν ότι τα Bradley, μαζί με άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν συμφωνήσει να στείλουν η Γαλλία και η Γερμανία και μαζί με τα 14 βρετανικά τανκς Challenger 2, θα είναι η εμπροσθοφυλακή της εαρινής αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων. Στόχος, η αποφυγή ενός φθοροποιού πολέμου διαρκείας. Περισσότερα για τις δυτικοευρωπαϊκές αποστολές τανκς στον Ζελένσκι θα γνωστοποιηθούν μετά τη συμμαχική σύσκεψη, που θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...