Οι πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία πληθαίνουν, τόσο από το εσωτερικό της ΕΕ όσο και από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. Ειδικά στους κόλπους της ΕΕ, αρκετές χώρες θέλουν να στείλουν γερμανικά τανκς στο Κίεβο, αλλά χρειάζονται την έγκριση του Βερολίνου.
Ο Σολτς συναντήθηκε με τουλάχιστον τρεις αμερικανούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές (Κρις Κουνς, Τζο Μάντσιν, Μαρία Κάντγουελ) στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Politico. Δέχθηκε πιέσεις και από τους τρεις, αλλά επέμεινε στην πάγια θέση του ότι η Γερμανία δεν θα αποστείλει τανκς στην Ουκρανία μέχρι να πάρουν την πρωτοβουλία οι ΗΠΑ.
Παρότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν, σε συνεργασία με το αμερικανικό Κογκρέσο αυξάνει τις αποστολές στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο, δεν έχει εγκρίνει ακόμα την αποστολή των τανκς Μ1 Abrams στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Ζελένσκι τα ζητά απεγνωσμένα, όμως το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα, ογκώδη και υπερσύγχρονα τανκς παρουσιάζουν πρακτικά προβλήματα σε περίπτωση αποστολής και εκπαίδευσης των τεχνικών/χειριστών τους στο Κίεβο.
Αντιθέτως, τα γερμανικά ομόλογά τους είναι πιο ελαφριά και απαιτούν συντομότερη εκπαίδευση για τους ουκρανούς χειριστές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο μήνυμα του προς τη διάσκεψη του Νταβός ο πρόεδρος Ζελένσκι άφησε ευθείες αιχμές προς τη γερμανική πολιτική ηγεσία.
«Το να λέει κάποιος “δεν θα δώσω τανκς στην Ουκρανία πριν δώσει ο άλλος” επειδή αισθάνεται δυνατός μέσα στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι είναι σωστή πολιτική», διεμήνυσε ο Ζελένσκι. Οι αμερικανοί γερουσιαστές είναι έξαλλοι με τη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να επισπεύσει την αποστολή των Μ1 Abrams στο Κίεβο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News