686
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντένις Μοναρστίρσκι σε επίσκεψή τους στην Οδησσό, τον Ιούνιο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ντένις Μοναστίρσκι: Γιατί ήταν τόσο σημαντικός για το Κίεβο ο υπουργός που σκοτώθηκε;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 13:12
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντένις Μοναρστίρσκι σε επίσκεψή τους στην Οδησσό, τον Ιούνιο
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ντένις Μοναστίρσκι: Γιατί ήταν τόσο σημαντικός για το Κίεβο ο υπουργός που σκοτώθηκε;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 13:12

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή πρόσωπά της, ο Ντένις Μοναστίρσκι, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, σκοτώθηκε την Τετάρτη όταν το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο μέτωπο συνετρίβη σε νηπιαγωγείο στο Μπροβάρι.

Στενός συνεργάτης και φίλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι ο πιο υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος που σκοτώνεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Ο 42χρονος Μοναστίρσκι ήταν υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, επιβλέποντας σώματα ασφαλείας όπως η αστυνομία, η εθνοφρουρά και η συνοριοφυλακή, που αριθμούν δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Ηταν επίσης αυτός που ενημέρωνε αδιάκοπα την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη για τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στην Ουκρανία, όπως η σοκαριστική δολοφονία 600 αμάχων στον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη, στις 16 Μαρτίου του 2022 και των 45 ενοίκων της πολυκατοικίας που επλήγη από πύραυλο στο Ντνίπρο, την Κυριακή.

Ο Μοναστίρσκι έγινε υπουργός Εσωτερικών τον Ιούλιο του 2021, έξι μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γεννήθηκε το 1980 στο Χμελμίτσκι, ανέφερε το BBC, και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου, όταν εισήλθε στην πολιτική το 2014, χρονιά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία.

Ως νομικός σύμβουλος, ήταν μέλος του στενού κύκλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που εργάστηκε σκληρά για την απρόσμενη εκλογή του στην προεδρία το 2019.

Μέλος του κόμματος του Ζελένσκι, Υπηρέτης του Λαού, εξελέγη βουλευτής το 2019 και γρήγορα έγινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για υποθέσεις επιβολής του νόμου.

Εικόνα από το σημείο της καταστροφής μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο Μπροβάρι – Courtesy of Telegram/@trybunabrovary/via REUTERS

Η προαγωγή του συνέβη και αυτή απρόσμενα, όταν ο πανίσχυρος πολιτικά πρώην υπουργός Εσωτερικών επί τεσσάρων ουκρανικών κυβερνήσεων, Αρσεν Αβάκοφ, παραιτήθηκε.

Οι φήμες ήθελαν τον Ζελένσκι να ετοιμάζεται να τον αποπέμψει επειδή στεκόταν εμπόδιο στον αγώνα του νέου τότε προέδρου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τότε, ο διορισμός του Μοναστίρσκι θεωρήθηκε μέρος της προσπάθειας του Ζελένσκι να διασφαλίσει την εξουσία.

Οταν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, ο υπουργός αποδείχθηκε ικανός να εξασφαλίσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα του Κιέβου.

Εδωσε πολλές συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο προειδοποιώντας για ανθρωπιστική καταστροφή και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της Ουκρανίας, που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή του.

Η φίλη του, βουλευτής Μαρία Μεζέντσεβα, είπε ότι ήταν «τραγωδία για όλους μας» και ότι ο Μοναστίρσκι είχε πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

«Ηταν διαθέσιμος όλο το 24ωρο στους συναδέλφους του, τους φίλους του και την οικογένειά του. Ηταν πολύ κοντά στον Ζελένσκι από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας», είπε στο BBC.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν άνθρωπο ευφυή, χαμογελαστό, φιλικό, πατριώτη και υπηρέτη της Ουκρανίας. Δεν έχω λόγια, προσπαθώ να μείνω ψύχραιμη αλλά είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Λουλούδια και παιχνίδια που άφησαν οι κάτοικοι του Μπροβάρι έξω από το νηπιαγωγείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο – REUTERS/Valentyn Ogirenko
Οι έρευνες για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Οι αρχές της Ουκρανίας ξεκίνησαν έρευνα, έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι, για τη συντριβή του ελικοπτέρου, καθώς υπάρχουν υποψίες για σαμποτάζ.

«Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα για αυτό το φρικτό περιστατικό», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης.

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, σε συνεργασία με όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η καταστροφή», πρόσθεσε.

Το ελικόπτερο, ένα Super Puma EC-225 σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (SES) στην οποία ανήκε, συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Μπροβάρι, κοντά στο Κίεβο, πέφτοντας πάνω σε νηπιαγωγείο.

Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, σκοτώθηκαν συνολικά 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι εννέα επιβαίνοντες και ένα παιδί, ενώ 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 11 παιδιά.

«Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Ουκρανίας θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου προς το παρόν. Επίσης ανατέθηκαν (σε άλλες υπηρεσίες) οι αρμοδιότητες του υπουργείου στο πλαίσιο της άμυνας και όσες αφορούν την εγγύηση της ασφάλειας του κράτους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Σε ερώτηση που του έγινε για την υπόθεση, σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο Νταβός, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «πολλές θεωρίες εξετάζονται και δεν επιτρέπεται να μιλήσω για τις διάφορες υποθέσεις ως το τέλος των ερευνών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...