Ο Ολιβερ Στόουν είναι εδώ και χρόνια εξοικειωμένος με την πόλωση. Μόνο η θεματική των ταινιών του (Βιετνάμ, JFK, The Doors, Βλαντίμιρ Πούτιν, Φιντέλ Κάστρο, Εντουαρντ Σνόουντεν) αρκεί για να καταλάβει και ένας μη σινεφίλ ότι ο σκηνοθέτης φλερτάρει συχνά με διχαστικά θέματα και προσωπικότητες. Αυτή τη φορά επέλεξε το κορυφαίο επίπεδο παγκόσμιας συνάντησης για την οικονομία στο Νταβός, προπαγανδίζοντας ευθέως τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ο καλλιτέχνης, που έχει κατηγορηθεί ως «μαριονέτα» του Πούτιν, παραμένει ένας εξαιρετικός δημιουργός, με συγκεκριμένα «κολλήματα». Η νέα του εμμονή φαίνεται να είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ένα θέμα που μόνο ψιθυριστά ακούγεται στα διεθνή φόρα. Με τη νέα του ταινία, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Nuclear Now!» και έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Στόουν παρουσιάζει την πυρηνική ενέργεια ως «δύναμη του καλού».
Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη, η πυρηνική είναι η μόνη μορφή ενέργειας που μπορεί να εγγυηθεί τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι κίνδυνοι από τη χρήση της περιέχουν σωρεία υπερβολών. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα έχει καταστήσει σχεδόν ταμπού τις συζητήσεις περί της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας.
Παρ’ όλα αυτά, το πλήθος που συμμετείχε στο φόρουμ του Νταβός φάνηκε πρόθυμο να ακούσει την «αιρετική» άποψη του σκηνοθέτη. Η προβολή της ταινίας είχε τόσους θεατές, που πολλοί αναγκάστηκαν να την παρακολουθήσουν καθισμένοι στο πάτωμα. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από δύο πρόσωπα που θεωρούνται βετεράνοι του Φόρουμ του Νταβός: μια επιχειρηματία με υψηλά κεφάλαια και μια πρώην CEO της Yahoo.
Το ενδιαφέρον για το φιλμ και τις απόψεις του Στόουν πηγάζει από την αδυναμία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καταπολεμήσουν ευθέως και πρακτικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «η κλιματική αλλαγή μάς έχει οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη επαναξιολόγηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας».
Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι από τις πιο «καθαρές» ενεργειακές πηγές, όμως η χρήση της διχάζει και πολώνει, καθώς οι πιθανότητες πυρηνικών ατυχημάτων και οι συνέπειές τους ενέχουν τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News