Σε έναν πόλεμο που θα κριθεί από το πυροβολικό, όπως εκτιμούν οι στρατιωτικοί αναλυτές, κάθε οβίδα είναι πολύτιμη, καθώς μέσα σε έναν μήνα οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν περίπου 90.000.
Σύμφωνα με ειδικούς, ΗΠΑ και Ευρώπη παράγουν περίπου τα μισά βλήματα πυροβολικού που χρειάζεται το Κίεβο και έτσι τo αμερικανικό Πεντάγωνο έχει στραφεί σε άλλες πηγές για να συμπληρώσει τις απώλειες των Ουκρανών σε πυρομαχικά. Το Ισραήλ και η Νότια Κορέα είναι δύο από αυτές, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times.
Εδώ και δεκαετίες, οι ΗΠΑ διατηρούν τεράστιο απόθεμα πυρομαχικών στο Ισραήλ, για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με την εφημερίδα, το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Κατά καιρούς το έχουν χρησιμοποιήσει τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί, σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Παρόμοιο απόθεμα διατηρεί η Ουάσινγκτον και στη Νότια Κορέα, από το οποίο έστειλε μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές του Πενταγώνου είχαν κρατηθεί μυστικές μέχρι σήμερα, καθώς το Ισραήλ στηρίζει μεν την Ουκρανία, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στη σχέση του με τη Ρωσία, ενώ στη Σεούλ η νομοθεσία απαγορεύει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση να σταλούν πυρομαχικά στο Κίεβο από το Ισραήλ ελήφθη πριν λίγους μήνες, όταν η χώρα είχε κεντρώο πρωθυπουργό. Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα στο Reuters, λέγοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ενέκρινε τη μεταφορά, αν και τυπικά οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τέτοια συναίνεση.
Παρότι έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Ισραήλ έχει περιορίσει τη βοήθειά του προς το Κίεβο στον ανθρωπιστικό τομέα και σε προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ αποκλείει την άμεση αποστολή όπλων.
Οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για θέματα συντονισμού με τη Ρωσία, που ισχύει από το 2015, σχετικά με τα στρατιωτικά τους πλήγματα εναντίον ύποπτων ιρανικών στόχων στη Συρία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει αν αναμένονται και νέες μεταφορές αμερικανικού οπλισμού από το Ισραήλ υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ανέλαβε την εξουσία στις 29 Δεκεμβρίου και ο οποίος σε προηγούμενες θητείες του είχε καλλιεργήσει προσωπική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα, όμως, με την αμερικανική εφημερίδα, περίπου 150.000 βλήματα έχουν ήδη φύγει από το Ισραήλ και βρίσκονται στην Ευρώπη, για να φτάσουν στο Κίεβο μέσω της Πολωνίας. Αλλα 150.000 που προορίζονται για την Ουκρανία βρίσκονται ακόμα στο Ισραήλ.
Συνολικά, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα 155 mm στους Ουκρανούς. Αντίστοιχες αποστολές έχουν κάνει η Γερμανία, ο Καναδάς, η Εσθονία και η Ιταλία.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν σχολίασε άμεσα το δημοσίευμα των New York Times. Ο ουκρανός πρεβευτής Γεβγκέν Κορνίτσουκ είπε στο Reuters τηλεφωνικώς ότι «δεν έχει ιδέα» αν αληθεύει το δημοσίευμα, ενώ η ρωσική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Λαπίντ, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο, εξέφραζε ανοιχτά τη στήριξή του προς την Ουκρανία. Ισραηλινός αξιωματούχος που ήταν συνεργάτης του Λαπίντ είπε: «Θεωρώ και ελπίζω ότι ο οποιοσδήποτε ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνούσε με αυτό».
Το αίτημα των Αμερικανών είχε υποβάλει ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στον ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος το μετέφερε στο υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του.
Οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι θα αναπληρώσουν τα πυρομαχικά που έστειλαν στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News