521
Εικόνα από το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο, στο Μπροβάρι, το πρωί της Τετάρτης | EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανία: Ελικόπτερο έπεσε σε νηπιαγωγείο – νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών και άλλα 14 άτομα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/1/2023 16:16
Εικόνα από το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο, στο Μπροβάρι, το πρωί της Τετάρτης
|EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ουκρανία: Ελικόπτερο έπεσε σε νηπιαγωγείο – νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών και άλλα 14 άτομα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/1/2023 16:16

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ 25 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μετά τη συντριβή ελικοπτέρου της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτου Ανάγκης, στην πόλη Μπροβάρι, 20 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο 42χρονος υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρσκι, ο 42χρονος υφυπουργός του, Γεβγκένι Γενίν και ο γραμματέας του υπουργείου.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, είχε δηλώσει ότι ελικόπτερο συνετρίβη κοντά σε νηπιαγωγείο και κτίριο με κατοικίες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, εκτός των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, 10 παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι (αριστερά) σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Εκπρόσωπος της ουκρανικής αστυνομίας στην περιφέρεια του Κιέβου δήλωσε επίσης ότι ξέσπασε πυρκαγιά την ώρα του δυστυχήματος.

Ζελένσκι: «Μεγάλη απώλεια για την Ουκρανία»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ελικόπτερο μετέφερε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο μέτωπο.

«Στόχος της πτήσης αυτής ήταν (να πάει) σε ένα από τα θερμά σημεία της χώρας μας όπου γίνονται μάχες. Ο υπουργός Εσωτερικών μετέβαινε εκεί», δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Κίριλο Τιμοσένκο, στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του για την «τρομερή τραγωδία» και «τον ανείπωτο πόνο» του για τη συντριβή του ελικοπτέρου

«Σήμερα μια τρομερή τραγωδία σημειώθηκε στην Μπροβάρι», μεγάλη πόλη που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, σημείωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Telegram.

«Ο πόνος είναι ανείπωτος. Το ελικόπτερο κατέπεσε στους χώρους νηπιαγωγείου», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του υπ. Εσωτερικών κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο μέτωπο συνιστά «μεγάλη απώλεια», δήλωσε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ.

«Μια μεγάλη απώλεια για την κυβέρνηση και όλο το κράτος» της Ουκρανίας, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο ζήτησε «να συσταθεί αμέσως ειδική ομάδα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του ουκρανού υπουργού, ενός «σπουδαίου φίλου της ΕΕ» και εξέφρασε τα «πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του» στον ουκρανικό λαό.

«Συναισθανόμαστε τον πόνο της Ουκρανίας», ανέφερε στο Twitter ο Μισέλ, ο οποίος εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο περιφερειάρχης του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 18, αλλά αργότερα οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 15 και διευκρίνισαν ότι 25 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά.

«Εδωσα εντολή στην υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας κι άλλους αρμόδιους οργανισμούς, να διερευνήσουν όλες τις συνθήκες για να εξακριβώσουν τι συνέβη», τόνισε ο Ζελένσκι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων.

Εννέα από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς επέβαιναν στο ελικόπτερο, σημείωσε επίσης ο Ιχόρ Κλιμένκο.

Ο Μοναστίρσκι, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Ζελένσκι το 2021, ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία και την εσωτερική ασφάλεια της Ουκρανίας και είναι ο πιο υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος που σκοτώνεται από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Ο Κλιμένκο νέος υπουργός Εσωτερικών

Η ουκρανική κυβέρνηση διόρισε τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας Ιχόρ Κλιμένκο εν ενεργεία υπουργό Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο Ντενίς Σμίχαλ.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Κλιμένκο είχε διοριστεί επίσημα στο ρόλο του υφυπουργού Εσωτερικών, αλλά θα φέρει τις αρμοδιότητες του υπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...