Με «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» (104 χρόνια μετά – από τότε που πρωτοακούστηκε το σύνθημα για τον Κωνστανίνο τον Α’) και άλλα φιλοβασιλικά συνθήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που έψαλλε και τον εθνικό ύμνο, συνοδεύθηκε το κατευόδιο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο έξω από τη Μητρόπολη της Αθήνας, μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας.
Κηδεία Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Με χειροκροτήματα η έξοδος της σορού από τη Μητρόπολη #OPENnews #Κωνσταντινος pic.twitter.com/HfoLJDWXWz
— OPEN News (@OpenNewsGr) January 16, 2023
Λίγο μετά τις 13.30 ξεκινούσε η αυτοκινητοπομπή για την ταφή του έκπτωτου βασιλιά, με τελικό προορισμό το Τατόι.
Η πομπή ανέβηκε ανάποδα τη Μητροπόλεως, πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και μέσω της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, της Μιχαλακοπούλου και της Λεωφόρου Μεσογείων, έφθασε στην Περιφερειακή Υμηττού. Στη συνέχεια, από την Αττική Οδό βγήκε στην έξοδο της Εθνικής Οδού για να κατευθυνθεί προς το Τατόι.
Προηγουμένως, και αφού στην εξόδιο ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ακούστηκε το «κεκοιμημένου δούλου σου Κωνσταντίνου βασιλέως ημών γενομένου», ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος, Παύλος, εκφώνησε συγκινημένος τον επικήδειο, όπου μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 που έβαλε τέλος στο καθεστώς της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εξαίροντας τη στάση του πατέρα του που όπως είπε, δεν θέλησε να γίνει αιτία μίας νέας αιματοχυσίας!
«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του. Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Εδωσες τιμή στην πατρίδα μας. Ηταν μια μάχη του νου.
»Ηταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Ομως δεν ήθελες, μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
»Η αποφασιστική επιρροή σου στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα.
»Ο Θεός σε αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Οπως μας δίδαξες, πατέρα, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα.
»Για εμάς και για κάθε Ελληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Ελληνα γι’ αυτήν», κατέληξε ο Παύλος λέγοντας με δάκρυα στα μάτια «καλό ταξίδι» στον πατέρα του.
Η ταφή
Στις 16.00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ενταφιάστηκε στο Τατόι, δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως ήταν η επιθυμία του. Το φέρετρό του μετέφεραν στους ώμους τους τα παιδιά και εγγόνια του.
Στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, τελέστηκε τρισάγιο παρουσία πλήθους κόσμου και των υψηλών προσκεκλημένων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News